Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
Şurada Paylaş! Nunavut, Kanada'nın Kuzeybatı bölgesinde bulunur ve yaklaşık iki ay kesintisiz güneş ışığı alır. Ancak kışın, bu bölgede bir ay boyunca hiç güneş doğmaz.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
İlgili 45 soru bulundu
Bu doğrultuda 19.yüzyıl sonunda Güney Afrika'dan Hindistan'a, Mısır'dan Seylan'a uzanan geniş bir coğrafya üzerinde egemenliği tek başına ele geçiren İngiltere popüler deyişle “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” haline gelmiştir.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak.
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
21 Eylül ile 23 Mart tarihleri arasında Kuzey Kutup Noktası 6 ay gece, Güney Kutup Noktasında ise 6 ay gündüz yaşanır.
Buraya gece yarısı ya da Güneşi ülkesi deniyor. Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır.
“Güneşin doğduğu yer, güneş ülkesi” anlamındaki Horasan adı; Sa- sanîler zamanında ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Horasan, tarihte İran'ın kuzeydoğusunda yer alan çok geniş bir coğrafî bölgenin adıydı. Günümüzde bölgenin topraklarının en geniş kısmı İran'ın elindedir.
Rusya'nın eski başkenti St. Petersburg, 'beyaz geceleri' ile meşhur. Yaz aylarında gündüz uzunluğunun 19 saati bulduğu kent milyonlarca turisti ağırlıyor.
ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona giren film, Türkiye'de 16 Kasım 2007'den itibaren gösterilmeye başlanmıştır. Filmin konusu, Dünya'nın en kuzeydeki şehri olan Alaska'nın Barrow şehrinde geçmektedir. Şehirde yaşayanlar 30 gün sürecek olan gece hayatı için hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşacaktırlar.
Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır. İzlanda'da sadece 2 saat 14 dakikadır.
Güneşin batmadığı yer: Kruttvatnet Gölü (Norveç)
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Asırlardır varlığını sürdüren, birçok önemli kırılmalardan geçerek üzerinde güneş batmayan ülke ismini alan İngiltere'nin tarihini özetledik, keyifli okumalar!
Sene boyunca bütün ibadet vakitlerinin normal olarak oluştuğu yerlerin kutuplara en yakın olanı 45. paraleldir. Bir beldede vakit oluşmuyor ise o beldenin boylamı üzerindeki (yani hizasındaki) 45. Paralelde bulunan beldede imsak ve akşam vaktine bakılarak oruç ibadeti ifa edilebilir.
5.5 milyon nüfusa sahip Finlandiya, İnanılmaz bir manzara, bozulmamış doğa ve ormanları, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan gölleri ile ziyaretçilerini her an şaşırtan Finlandiya'da yaz aylarında güneş 73 gün boyunca batmazken, kış mevsiminde de 51 gün boyunca doğmaz.
Genel olarak, ülkenin dört mevsim yaşar. Yaklaşık 22 derece C 30 derece C Kış sıcaklıkları üzerinde zaman zaman sıcaklıklar için yaz aralığında yüksek sıcaklık -15 derece C daha tipik olmak üzere bazı yerlerde -40 dereceye kadar düşük olabilir.
Soğuk mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 18 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 3°C altındadır. Oslo bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -7°C iken yüksek sıcaklık -1°C düzeyindedir.
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
Oruç süresi Türkiye'de 17 saat, İskandinavya'da ise 22 saati aştı. Ancak Ortadoğu'daki bir ülkede durum çok farklı. Umman'da Wekan köyünde, oruç süresi sadece 3 buçuk saat. Güneşin yeryüzü ile buluştuğu süre oldukça kısa.
Şili ve Arjantin'in güney kentleri dünyada en kısa süreli oruç tutulan yerler olarak göze çarpıyor. Buna göre, Arjantin'in Ushuaia kenti 9 saat 20 dakika ile sürenin en kısa olduğu yer. Avusturalya'nın Hobart kentinde ise oruç tutma süresi 11 saat 7 dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri