Emek Dışındaki Girdi Fiyatlarındaki Değişmeler: Bu girdilerin fiyatlarındaki artışlar toplam arzı azaltırken girdi fiyatlarındaki düşüşler toplam arzı arttırır. Toplam arz ve toplam talep eğrilerinin birbirlerini kestiği noktada piyasa dengesi oluşurken bu noktada denge çıktı ve denge fiyat düzeyi de belirlenmiş olur.
Arzı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Arzı etkileyen faktörler ise üretim kapasitesi, işgücü ve malzeme gibi üretim maliyetleri ve rakiplerin sayısı işletmelerin arz miktarını doğrudan etkileyen faktörler olarak sıralanabilir.
Peki, toplam talep ve toplam arz hangi durumlarda artar ya da azalır? Devlet harcamalarının, net ihracatın, tüketim ve yatırımların artması toplam talebi artırır. Bu kalemlerde bir düşüş meydana gelmesi halinde toplam talep düşer.
Toplam arz eğrisi, kilit önemde girdilerin fiyatlarının artması halinde sola kayar, böylelikle daha düşük çıktı, daha yüksek işsizlik ve daha yüksek enflasyonun bir arada ortaya çıkmasını mümkün kılar. Bir ekonominin durgun bir büyüme ve yüksek enflasyonu aynı anda deneyimlemesi haline stagflasyon denir.
› Arzdaki Artış > Talepteki Artış İse; Denge Fiyatı Azalır. Fiyatının Değişmemesi De Mümkündür. Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer.
İlgili 19 soru bulundu
Fiyat denge noktasından yüksek olduğunda arz edilen miktar talep edilen miktardan fazla olacak ve arz fazlası(fazla) oluşacaktır. Fiyat denge noktasının altında ise talep edilen miktar arz edilen miktardan fazla olacak ve talep fazlası(noksan) oluşacaktır.
Arz Edilen Miktardaki Değişme ve Arzdaki Değişme
➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir. ➢Bir malın arzı kendi fiyatına, girdilerin fiyatına, teknolojiye, vergilere, sübvansiyona ve diğer malların fiyatına bağlı olarak değişmektedir.
Para Politikası: Ekonomide para miktarının artırılması (genişletici para politikası) faizleri düşürür ve bu vasıtayla yatırımlar ve tüketim artar. Bu nedenle toplam talep artar ve AD eğrisi sağa doğru kayar.
Bir ekonomide farklı fiyat düzeylerinde üretilmek-satılmak istenen hâsıla miktarına toplam arz (AS) denir.
**Arzdaki kaymalar: bir araba örneği.
** Daha yüksek üretim maliyetlerinin bir sonucu olarak, arz eğrisi sola 'e doğru kayar. Firmalar araba başına daha az kar edecektir, dolayısıyla verilen bir fiyat için daha az araba üretmek isteyecektir, bu arz edilen miktarı düşürür.
Talep eğrisinde bir değişme yokken arz eğrisi sağa kayarsa başlangıç fiyatında bir arz fazlası ortaya çıkar, fiyat düşer, miktar artar.
Arzın yüksek olması, bir mal veya hizmetin piyasaya sunulan miktarının talepten daha fazla olması durumudur. Bir hisse senedinin arzı çok yüksek iken talep düşük seyrederse hisse fiyatları düşebilir.
Toplam talep eğrisi ya da AD eğrisi, toplam talebin bileşenleri -tüketim harcamaları, yatırım harcamaları ve net ihracat harcamaları (ihracat eksi ithalat)- arttıkça sağa kayar. Bu bileşenler azaldıkça AD eğrisi de tekrar sola kayar.
Talep arttıkça arz ne olur? Bu durumda genellikle fiyatlar yükselir. Tam tersi durumda ise fiyatlar düşer.
Bu durum şekil 8'de verilen grafikle açıklanmaya çalışılmıştır. Eğer talep eğrisinin temsil ettiği mala olan talep artmışsa T0 talep eğrisi olduğu gibi tümüyle sağa kayar. Bunun anlamı F1 fiyatından OM1 miktar satılırken, aynı fiyattan bu kez daha fazla bir miktar (OM2 ) satılmasıdır.
(Aggregate supply) Toplam arz, bir ekonomide belirli bir dönemde ve belirli bir genel fiyat düzeyinde arz edilen toplam mal ve hizmeti gösteren bir ekonomik büyüklüktür. “Toplam hasıla” da denen “ toplam arz”, toplam talep ile birlikte kısa dönemde ekonominin tümü için fiyat düzeyini ve milli hasılayı belirlemektedir.
Arz Yasası (Law of Supply), malın fiyatı ile o malın arzı arasındaki pozitif ilişkiye arz yasası denir. Bir malın fiyatı yükseldikçe üretici firma o malı daha yüksek fiyatlardan satmak ister. Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir.
Arzı, belirli bir dönemde satışa arz edilen mal ve hizmet miktarı olarak tanımlamak mümkündür. Burada önemli olan, malın piyasaya satılmak isteğiyle getirilmiş olmasıdır. Arzın özelliği, bir malın fiyatı yükseldikçe sunulan miktarının da artmasıdır.
Girdi maliyetlerinin, benzer malların fiyatlarının, üretici sayısının, teknolojinin ve gelecekte oluşması beklenen fiyat düzeyinin arz eğrisi üzerindeki etkileri.
Arz eğrisinin pozitif olması üretimin artması demektir. Üretimin artması için ya maliyetin düşmesi ya da taleplerin artması gerekir. Arz eğrisi negatif eğimli olduğunda ise sola kayar. Bunun en büyük nedeni üretilen ürünlerin ya da sunulan hizmetlerin daha fazla maliyetli olmasıdır.
Arz esnekliğini etkileyen faktörler; zaman, üretimde ikame edilebilir malların olup olmaması, malların maliyet yapısı ile malların stoklanabilme özelliği ve stoklama maliyetleridir.
İlgili malların fiyatı: İlgili malların fiyatında değişmenin etkisi, ilgili malın ikame veya tamamlayıcı mal olmasına bağlı olarak değişmektedir. İkame malın fiyatı yükselirken (talebi artarken) diğer malın arzı azalmaktadır. İkame malın fiyatı düşerse (tale- bi düşerse), diğer malın arzı artmaktadır.
Servet artışının talep üzerindeki etkisi de aynı yöndedir. Söz konusu malı ikame edecek malların fiyatlarındaki artış ve tamamlayıcı malların fiyatlarındaki düşüş talep eğrisini sağa kaydırır.
Ekonomide IS eğrisini sağa kaydıran her unsur (genişletici maliye politikası, servetin artışı vs.) toplam talep eğrisinde sağa kaymasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri