Sabit Maliyetler için Formül Maliyetleri hesaplamak için kullanılan formül FC + VC (Q) = TC'dir , burada FC sabit maliyetler, VC değişken maliyetler, Q miktardır ve TC toplam maliyettir.
Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır. Grafiklerde toplam sabit maliyet ve ortalama sabit maliyet eğrileri gözükmektedir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
İlgili 25 soru bulundu
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
Sabit maliyet, üretilen malın-hizmetin miktarındaki artış veya azalışla değişmeyen maliyetlerdir. Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
Sabit maliyetler, belli bir faaliyet dönemi içinde toplam miktar olarak faaliyet hacmindeki değişmeler karşısında değişmeyen maliyetlerdir. Değişken maliyetler ise, faaliyet hacmine bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır.
Sabit Maliyetler Faaliyet hacmi ne kadar artarsa artsın faaliyet hacmine bağlı olmayan ve sürekli toplam olarak sabit kalan maliyetlerdir. Sabit maliyetlere örnek olarak bina, makine, taşıt, personel, amortisman maliyetleri verilebilir.
İşletmelerin yaptığı her türlü faaliyetten bağımsız olarak düzenli biçimde gerçekleştirilen harcamalara sabit maliyet denir. Yani üretim ya da satış ile beraber hizmet üzerinden meydana gelen maliyetlerin dışında, bunlardan bağımsız biçimdeki maliyetlerdir.
Toplam sabit maliyetin üretim miktarına bölünmesiyle bulunan maliyete ise ortalama sabit maliyet denilmektedir.
Tam maliyet yöntemi dönem içerisinde katlanılan tüm üretim maliyetlerini değişken, sabit ayırımı yapmadan mamul maliyeti ile ilişkilendiren bir yöntemdir. Tam maliyet yönteminde, dönem içinde katlanılan tüm üretim maliyetlerine üretimin gerçekleştirilmesi için katlanıldığı varsayılır.
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Toplam üretim hacmindeki artışa veya azalmaya göre değişen maliyetlerdir. Kısa dönemdeki sabit maliyetler, uzun dönemde değişken maliyete dönüşebilmektedir. Değişken maliyetler, rekabet hukuku açısından yıkıcı fiyat, fiyat sıkıştırması gibi uygulamaların değerlendirilmesinde önem taşımaktadır.
Belirli bir döneme ait toplam değişken maliyetleri aynı dönemin üretim hacmine bölerek, bize buji başına değişken maliyet sağlayacaktır. Örneğin, buji işi geçen yıl 500.000 adet yaptıysa, birim değişken maliyeti 90.000 TL / 500.000 TL veya 0.18 TL 'dir.
Daha evvel de belirttiğimiz gibi Sabit- işletme-maliyeti işçi ücretleri dahil bütün maaşları, amortisman, bankalara ödenen faiz giderlerini, enerji, kira, telefon gibi üretim miktarına göre değişmeyen mali- yetl ri kapsamaktadır.
Standart maliyet üretim esnasında oluşan giderlerin hakiki değerinin yerine katlanılan giderlerin standardını baz alarak oluşturulan hesaplama yöntemidir. Standart maliyet yöntemi ile hakiki üretim giderleri ile saptanmış standartlarını kıyaslayarak farklarının analizi alınarak değerlendirilir.
Sabit fırsat maliyetleri, bir malın üretimi belirli bir birim artırılırken, diğer maldan vazgeçilmesi gereken miktar sürekli aynı kalıyorsa söz konusudur.
Sabit giderler, üretim ve satış hacmindeki farklılaşmalardan etkilenmeyen giderlerdir. Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir. Değişken giderler, üretim ve satış hacmine bağlı olarak değişen giderlerdir.
Tam rekabet piyasasında bir firmanın arzını maliyeti belirler. Bir firmanın maliyeti ise toplam maliyet veya marjinal maliyet fonksiyonları aracılığıyla ifade edilebilir. Firma q birim üretim yaptığı anda karşı karşıya kalacağı maliyeti toplam maliyet fonksiyonu TC(q) gösterir.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri