Toplam Gelir Nedir? Satış olarak da adlandırılan Toplam Gelir, bir şirketin sattığı ürün veya hizmetten elde edilen gelirdir. Toplam gelir, bir şirketin belirli bir süre boyunca mal veya hizmetlerini satmaktan ne kadar para kazandığını gösteren önemli bir metriktir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Toplam Gelir nasıl hesaplanır? Toplam Gelir, satılan mal ve / veya hizmet sayısının, söz konusu mal veya hizmetin fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Satış geliri, bir şirketin mal veya hizmet satışı yoluyla elde ettiği gelirdir. Rakam genellikle sabit bir süre için bildirilir. Satış gelirinin iki varyasyonu vardır: brüt ve net. Her ikisi de bir gelir tablosunda rapor edilebilir, ancak her metriğin kendine özgü hesaplaması ve iş sonuçları vardır.
Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
İlgili 33 soru bulundu
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Net Satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Proforma gelir tablosu, tahmini gelir tablosu diye de tabir edil- mektedir. En basit manasıyla, gelecek zaman peryotları için firmanın gelir durumunun tahmin edilmesi için hazırlanan tablolardır.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Kişilerin bankadaki mevduat hesaplarının aylık faiz getirisini iki katı, Aile bireylerinden burs veya yardım ödemesi alanlar için, aylık ödemenin ortalaması, Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması şeklinde hesaplanır.
Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Gelir, kişinin dönem başındaki servetinin dönem sonundaki servetine eşit olması koşuluyla, o dönem içinde tüketebileceği mal ve hizmet miktarı toplamıdır. Başka bir deyişle dönemsel olarak üretime katılmaları karşılığında elde ettikleri para ile ifade edilen değere verilen isimdir.
TÜFE'ye göre reel artış, dolara göre düşüş
2021 yılında cari fiyatlarla 86 bin 144 TL olan kişi başına milli gelir, TÜFE artışı ile indirgendiğinde bunun 2022 yılı fiyatlarıyla karşılığı 141 bin 508 lira olarak bulundu.
Gelir Vergisi Kanununun 1. maddesinde yer alan gelir tanımı, 4369 Sayılı Kanunla "Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği, tasarruf ve harcamasına kaynak teşkil eden her türlü kazanç ve iratların safi tutarıdır." şeklinde değiştirilmiştir. Gelirin bu tanımında herhangi bir sınırlayıcı hüküm yoktur.
Gelir dağılımı, bir ekonomide genellikle bir yılda elde edilen toplam gelirin, geliri elde edenler arasında nasıl dağıldığını gösterir. Fonksiyonel gelir dağılımı ise, milli gelir içinde üretim faktörlerinin payları, yani daha çok sermaye, faiz, rant payı ile ücret payı mukayese edilerek verilmektedir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Vergiye konu olan gelir 10.000 TL ise, tahakkuk eden vergi (10.000 x %15) miktarı 1.500 TL olacaktır. Vergiye konu olan gelir 80.000 TL ise, 70 bin için (70.000 x %15) 10.500 ve kalan 10.000 TL için (10.000 x %20) yani 2.000 TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise 12.000 TL olacaktır.
Net maaş nedir? Net maaş çalışanın brüt maaşı üzerinden yapılacak olan tüm kesintilerin (SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi vb.) yapılması sonucu elde edilen, diğer bir deyişle çalışanın eline geçen tutardır.
Yani net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paradır. En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. 6.000 - 7,56 - 126 - 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır.
Net maaşı hesaplamak için; brüt maaştan SGK prim işçi payını, SGK işsizlik işçi payını, toplam SGK primini, vergi matrahını, gelir vergisi ve damga vergilerini çıkarmalısınız. Bu sayede net maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri