Toplumsal hayatın huzurunun bağlı olduğu temel özellikler şunlardır: “Sevgi, manevi değişim, çalışmak, fakirlikle mücadele etmek, yalan habere itibar etmemek ve iç aydınlığı.” Bunlardan “sevgi”yi ele alabiliriz. Bir toplumun halkı birbirini seviyor ve saygı duyuyorsa o toplumda huzur var demektir.
Huzur kelimesin Türk Dil Kurumuna göre olan anlamları; makam, yamaç, ön, yan, erinç, başın rahat olması, herhangi bir yerde ya da ortamda bulunma, padişah gibi devlet büyüklerinin karşısına çıkma, ve gönül ferahlığı, gönül rahatlığı gibi birden fazla anlamı olacak şekilde açıklanmaktadır.
Huzur, gerçek benliğin, ideal benliğin ve gereken benliğin birbirleriyle tutarlı olması anlamına gelmektedir (Bacanlı, 2016). Pozitif psikoloji belirli kültürel yorumların ötesine uzanarak bireyin iyi oluşu ve gelişimiyle ilgili evrensel bir bilim olma iddiasını taşımaktadır.
Huzur –Huzur her şey iyi gittiği zamanda ortaya çıkar. Sakinlik ve sükunet hali deneyimleyebilirsiniz. Aklınız endişelerle dolu değildir, sadece arkaya yaslanabiliyor ve gevşeyebiliyor durumdasınızdır. Huzur bu sadece şimdiki zamanda “olabildiğiniz” durgunluk ve sakinlik anlarından gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Halktan gāib olan sâlikin Hakk'ı kalbinde hazır bulması anlamında tasavvuf terimi.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
hayatın iyi kötü getirilerini hesap edebilmenin getirdiği sarsılmaz konuma sahip olma, kendini ve çevresini bilme, bunun sonucunda planlarını doğru yapabilme, şaşırtanı kabullenebilme durumu.
Empati kurmak ve sevgi dolu bir yaklaşım sergilemek, manevi olarak gelişmenize yardımcı olur. Kendinize zaman ayırın: Kendinize zaman ayırmak, maneviyatınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Zamanınızı bir hobiye veya manevi bir etkinliğe ayırmak, zihninizin ve ruhunuzun yenilenmesine yardımcı olur.
Dr. Doğan Cüceloğlu insan mutluluğunu belirleyen 7 temel faktörü şöyle sıralıyor: 1-Sağlıklı bir yuva 2- Geçimini sağlayacak güvenilir bir gelir 3- İçine sinen, anlamlı bulduğu bir iş 4- Kendine yakın hissettiği dostlar 5- Sağlık 6- Kendini özgür hissetme 7- Kendine yol gösterecek manevi değerler. Prof.Dr.
Mutluluk andır; yaşanır, gelir ve geçer. Huzura gelince... Huzur bir “durma, mola verme, dinlenme, anlam yükleme ve bunları bir yaşam tarzı haline getirme” sanatıdır. Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Huzur'u, yaşamımızdaki sakinlik, dinginlik ve düşüncelerimizin rahatlığı olarak tanımlayabiliriz.
Huzur, genellikle mutluluk gibi içsel bir durumdur ve kişinin içsel sakinlik, dinginlik ve rahatlama durumunu ifade eder. Kişinin zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak kendini “anlık olmayan” (Müftüoğlu) rahat ve dengede hissettiği bir durumdur.
Huzur Kelimesinin Eş Anlamlısı Kelimeler Nelerdir? Huzur kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler dirlik, düzen, afiyet, rahatlık, makam, sağlık, sukunet, dinginlik olarak bilinmektedir.
mutluluk:bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu. huzur:insanın içinde duyumsadığı rahatlık duygusu, gönül rahatlığı, iç rahatlığı, baş dinçliği, rahatlık içinde bulunma durumu, dinginlik, çekişmesizlik.
İnsanlar iç huzuru bulabilmek için yaptıkları dualar ihlas suresi ruhsal sıkıntılardan korunmak için okunmaktadır. Kehf suresi kaza ve bela gibi husumetlerden arınmak için okunan dualardandır. İnşirah suresi ise şifa kazanma ve zor durumlardan sonra gelebilecek sıkıntılar için okunan dualardan sadece biridir.
Bir kişi, gece uyumadan önce 7 defa ve sabah uyandıktan sonra da 7 defa şu duayı yaparsa, o kişinin her anlamda içinin rahatlayacağı ve kendisini gerçek anlamda huzura sevk eden ilahi bir esintiyle ödüllendirileceği ifade edilmektedir: "Hasbunallah ve ni'mel vekil, ve ni'mel mevla, ve ni'men nasîr."
Eşi ile sorun yaşayan kişilerin bol bol Ya Vedud, Ya Kaviyy isimlerini zikretmeleri gerekir. Aile içi huzurun sağlanması için Yasin Suresi okuyarak ailedeki kişiler için dua edilebilir. Saf Suresi'ni okumak da aile içerisinde huzuru sağlayacaktır.
Yapılan araştırmalar, huzurlu bir ortamda çalışan kişilerin iş ortamından memnun olmayanlara kıyasla daha verimli ve daha başarılı olduklarını gösteriyor. Kişinin yaptığı işte başarılı ve mutlu olmasının ilk şartı, yaptığı işi sevmesi gibi görünse de iş ortamının huzuru, o işe duyulan sevgi üzerinde bile etki sahibi!
(bkz: huzura doğru) dini programlarda imana gelmek olarak tanımlanan olay...
Mutlu etmek, deyim olarak bahtiyar etmek, mesut etmek ya da mutluluk vermek anlamlarına gelen bir deyimdir. Mutluluk kavramıyla birini mutlu etmek aynı anlamlara gelebilir. Biri için iyi bir şey yaparak ya da ona beklemediği bir hediye alarak onu mutlu edebilirsiniz.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Paul Ekman da Yeni Gine'den Arjantin'e, Japonya'dan Amerika'ya kadar geniş bir yelpazeyi içeren ülkelerde yaptığı deneylerle 6 genel duygu için bu evrensellik düşüncesini kanıtlamıştır. Evrensel olarak var olan bu duygular tiksinme, şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü ve öfkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri