Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R. Enis, Samim Kocagöz, Oktay Akbal, Cahit Beğenç, Rakım Çalapala, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Orhan Hançerlioğlu, Hikmet Erhan Bener, Refik Erduran, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, İlhan Tarus gibi birçok yazar toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermişti.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Özellikleri Nelerdir? 1920'li yıllarda Nazım Hikmet öncülüğünde başlayan bir şiir anlayışıdır. Genellikle yoksulluk, yaşam mücadelesi, eğitimsizlik, işçi ve köylülerin ezilmesi, sömürülme, eşitsizlik ve baskı gibi toplumsal konuları ele almışlar ve şiirlerini de bu konular hakkında yazmışlardır.
TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1) Biçimden çok içeriğe önem vermişlerdir. 2) Serbest nazımla şiirlerini yazmışlar 3) Sanat toplum içindir. 4) Baskı, başkaldırı, sömürü, emek, yoksulluk halkın sömürülüşü, özgürlük isteği ve barış özlemi gibi temaları ele almışlar.
İlgili 29 soru bulundu
- Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder. - Ancak Atatürk ilkelerinden özellikle halkçılık ve köycülük anlayışından da yararlanırlar.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Anlayışı ve Özellikleri Nelerdir? Fütürizm genel bir sanat akımıdır. İtalya'da ortaya çıkmış olan akımın kurucusu İtalyan yazar Filippo Tommaso Marinetti olmaktadır. Türk Edebiyatında da fütürizm akımından etkilenmiş pek çok yazar ve şair bulunmaktadır.
Toplumcu gerçekçi şiir, serbest nazım şeklindedir. Genellikle sol ideoloji içerir. O güne dek görülmeyen ve denenmeyen bir görselliği, karmaşık biçimde teknikler kullanarak yansıtır. Sanat, toplum içindir.
Toplum ve bireyi, toplumsal ve gerçek yönleriyle sergilemeyi amaçlar. Toplumsaldır, toplumun sorunlarından haberdardır ve bunlara duyarlı yaklaşır; Gerçekçidir, sanatçının konu hakkındaki kişisel duygu ve düşünceleri herkes tarafından açıkça anlaşılır bir ifadeye dönüşür.
Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı, büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Bu eserlerde genellikle de siyasi ideolojiler ön plana çıkar. Bu akımı savunan sanatçılar, sanat toplum içindir anlayışını benimser.
“Toplum için sanat” ve “gerçekçilik” anlayışlarının bir birleşimi olmasının ötesinde, Toplumcu Gerçekçiliği kendi içinde önemli bir edebi akım haline getiren şey, bunun genellikle Marksist yazarlar tarafından tercih edilmesidir.
Sabahattin Ali, Türk edebiyatının en bilinen Toplumcu Gerçekçi yazarlarından biridir. Onu diğer Toplumcu Gerçekçi yazarlardan farklı kılan esas husus ise, yazarın toplumcu gerçekçiliğin klişeleşmiş ilkelerine bağlı kalmayarak daha canlı kahramanlar yaratabilmiş olma başarısı ile doğrudan ilgilidir.
Marksizm'in edebiyattaki izdüşümü olan Toplumcu Gerçekçilik, kapi- talizmin dayattığı toplum biçimine karşı, Marksist felsefeye dayalı toplum bi- çimini idealize eder. Bu sebeple, toplumcu gerçekçi eserlerde ideolojik kaygı, estetik kaygının önüne geçer.
Toplumcu gerçekçi bir şiir anlayışında sanat ve halk ilişkisi üzerine durulmuş olan ve genel olarak halkın sorunlarını dile getirmeyen eserlerin, gerçek sanat eseri olamayacağı vurgulandı.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
1934'te toplanan Birinci Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda ise Toplumcu-gerçek- çilik adı verilen yöntem doğrultusunda oluşturulur. Sovyet Rusya'nın resmî sanat görüşü olarak kabul edilen Toplumcu-gerçekçilik, sanata ve sanatçıya ideolojik açıdan çeşitli görevler yükler.
Orhan Kemal toplumsal gerçekçi anlayışla oluşturduğu hikâye ve romanlarıyla tanınmaktadır. Romanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Anadolu ve şehir hayatı eserlerinde önemli yer tutmaktadır. İlk başlarda hece ölçüsüyle şiirler yazan Orhan Kemal, daha sonra öykü ve roman türlerine yönelmiştir.
Türk Edebiyatının Üç Kemal'i: Kemal Tahir - Orhan Kemal - Yaşar Kemal - YouTube.
ORHAN KEMAL | ÖNCE EKMEK ÖZETİ - YouTube. Toplumcu gerçekçi edebiyat akımının güçlü kalemlerinden olan Orhan Kemal, Önce Ekmek adlı eseriyle 1969 yılında hem Sait Faik Hikâye Armağanını hem de Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülünü almıştır.
Hemen bütün edebiyat tarihlerinde Nazım Hikmet etkisinde şiir kaleme alan ve 1940 toplumcu şairleri olarak adlandı- rılan Hasan İzzettin Dinamo, Rıfat Ilgaz, Cahit Irgat, A.Kadir, Enver Gökçe, Ömer Faruk Toprak, Arif Damar, Mehmed Ke- mal (Kurşunluoğlu), Ahmet Arif, Attila İlhan, Şükran Kurdakul'un şiirlerindeki ortak ...
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Öz. Marksist estetiğin ikinci devresi Toplumcu-gerçekçilik olarak bilinir. 1934'teki Sovyet Yazarlar Birliği Kongresi'nde kararlaştırılan bazı ölçütler bu anlayışın içeriğini belirlemiştir. Sanatçıdan sosyalist devrime hizmet etmesini isteyen toplumcu anlayış angaje bir edebiyat kurmaya çalışmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri