Kim Muazzez'in gönlünü kazanırsa diğeri soy isminden sonsuza kadar bir harfi silecekti. Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
Hikayelerden biri şu şekildedir; Sezai Karakoç üniversitedeyken bir okul arkadaşına sevdalanır, bu kişinin Adı Muazzez Akkaya'dır. Bir gün cesaretini toplayıp aşkını Muazzez Hanım´a arz eder. Fakat reddedilince çok üzülür. Okullar tatil olur ve Muazzez Hanım Geyve´de yazlıkta kalmaya başlar.
Mona Roza 'gül hanım' anlamına gelir ve Sezai Karakoç bu güzide eserini 19 yaşındayken yazmıştır.
Sevilen sevildiğinin farkında ama “Benim aşkım uymaz öyle her saza.”, “Anla Monna Rosa, ben öteliyim.” diyerek, rahat hareket edemeyeceğini, Müslüman olduğunu, hayâsızlıktan uzak olduğunu, diğerleri gibi olamayacağını söylemiş oluyor.
Karakoç'un, Mülkiye'deki arkadaşı Muazzez Akkaya'ya duyduğu sevgiyi dizelere döktüğü Mona Roza, 1952 yılında öğrenci ve öğretmenlerin çıkardığı "Mülkiye" dergisinde yayımlandı.
İlgili 16 soru bulundu
Sezai Karakoç'un adına "Mona Roza" şiirini yazdığı Muazzez Akkaya sessizliğini AA'ya bozdu - YouTube.
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın uğruna soyadından bir harf eksilttiği 94 yaşındaki Muazzez Akkaya, "Bana yazılan şiirleri zaman içinde ne yazık ki kaybettim, buna gerçekten üzülüyorum, keşke saklasaydım." dedi.
Sezai Karakoç' ta tam karşısındaki yazlığın bahçesinde bahçıvan olarak çalışmaya başlar. Her gün karşılıksız sevgi duyduğu sevgilisini seyreder. Ona şiirler yazar. “Mona Roza” şiiri Muazzez Akkaya'nın isminin baş harflerinden ortaya çıkar.
Ahmet Hakan ise 2006 yılında Hürriyet'teki köşesinde gizemli aşkın gizeminin çözüldüğünü ve Muazzez Akkaya'yı bulduğunu açıklamıştı. Köşe yazısında hikayeyi şöyle anlatıyor; Bundan bir süre önce bir yazımda Sezai Karakoç'un "Mona Roza" şiirine ve Muazzez Akkaya'ya şöyle bir değinmiştim.
Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Sezai Karakoç, 1950'de “Monna Rosa” şiirine ilham olan Mülkiye'de sınıf arkadaşı Muazzez Akkaya için bu dizeleri kaleme almıştı. Ama bu şiiri 19 yaşındaki Karakoç'un platonik aşk yaşadığı Muazzez Akkaya için yazdığı neredeyse yarım asır sonra anlaşılacaktı.
monna rosa siirler ix ( 2.baski ) kitabı sezai karakoc kitapları
Mona, Arapça'da 'dilek' veya 'ulaşılamaz arzu' anlamına gelirken, İrlandaca'da ise 'asil' anlamına geliyor. Fransızca 'Sevgi' anlamına gelen Mona Eski İngilizce'de ise Ay'ı ifade ediyor.
Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinde doğmuştur. Kendisi Türk Edebiyatı ve siyasetine verdiği iyi hizmetler ile tanınan iyi bir yazardır ve siyasetçidir. Kendisinin çok sayıda eseri ve şiiri vardır. 16 Kasım 2021 yılında 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Yaşama veda eden iki şairin hafızalara kazınan aşk şiirlerinin baş kahramanı, şimdilerde 94 yaşına basan, evlatları ve 6 torunuyla mutlu bir yaşam süren Muazzez Akkaya uzun yıllar sonra sessizliğini bozdu.
Ancak, Mona Roza şiiri akrostiş tarzda yazılmış olup, paragraf başlarındaki ilk harflerden Muazzez Akkayam ortaya çıkar. Sezai Karakoç'un adına şiir yazdığı Muazzez Akkaya kimdir? Bu yazı ile bu karşılıksız aşkın yıllardır susan taraflarını rahatsız etmek isteğinde değiliz.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
ABDURRAHİM KARAKOÇ SEZAİ KARAKOÇ AKRABA MI? Ertuğrul, Bahaettin ve Abdurrahim Karakoç kardeşlerin Sezai Karakoç'la akrabalığı bulunmamaktadır. Karakoç kardeşler Kahramanmaraş, Elbistan'lıdır.Sezai Karakoç ise 1933 Diyarbakır Ergani doğumludur.
MONA ROZA HİKAYESİ NEDİR? Üniversite yıllarında kaleme aldığı Monna Rosa şiirini Sezai Karakoç, sınıf arkadaşı olan Muazzez Akkaya'dan ilham alarak yazmıştır. Sezai Karakoç, Muazzez Akkaya'ya sevdalanır. Fakat kendini bu aşkı itiraf etmek için yeterli bulmaz.
Karakoç'a göre “Diriliş” ümmetçe bir yeniden doğuştur. Bu yeniden doğuş İslamın doğduğu çağa yani saadet asrına dönüşle mümkündür. Bu dönüşümü sağlamada sanata ve sanatçıya çok iş düştüğünün bilincinde olan Karakoç, şiirlerinin çoğunu bu doğrultuda kaleme almıştır.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Karakoç, ilkokulu Ergani'de (1944), ortaokulu Maraş'ta (1947), liseyi ise Gaziantep Lisesi'nde (1950) okudu.
Okuyan herkesin yüreğini titretir Sezai Karakoç'un Mona Roza'sı.. Sevda denince, hele de karşılıksızsa ilk akla gelenlerdendir. 60 yıl önce kaleme alınan bu 14 kıtalık gizem dolu şiirdeki kıskanılası kadının kim olduğu şiir yazıldıktan 50 yıl sonra ortaya çıktı.
Şahdamar / Körfez / Sesler Şiirler -II (Sezai Karakoç) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri