Kişinin, statüsünü de göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol adı verilir. Bu zorunluluğun temelini ise, yasalar değil toplumsal gelenekler ve kurallar oluşturur. Cinsiyet, meslek ve yaş hem statünün hem de toplumsal rollerin de ortaya çıkmasında etkilidir.
Toplumsal Rol
Rol, belli bir statüye sahip olan birinden beklenen davranıştır. Bir kimse, belli bir statüye sahip olur ve bir rolü gerçekleştirir. • Örneğin, öğrenci statüsüne sahip biri, derse katılma rolünü gerçekleştirir.
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Statüler toplumsal rollerin ortaya çıkmasında doğrudan doğruya etkilidir. Toplumsal roller zamanla değişebilir. Örneğin bir kişi üniversitede okurken ''öğrenci'', çalışmaya başlayınca ''personel'' ya da ''müdür'' olabilir. Evlenen bir kişinin önce ''eş'', sonra ''anne'' olması da toplumsal role örnek olarak nedir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır. Bu farklılıklar kişinin olduğu yeri de tanımlayan bir durumdur.
İlgili 33 soru bulundu
- Anne, baba ve abla ile ağabey gibi ifadeler aile içerisindeki rolleri anlatır. - Futbol içerisinde forvet ya da kaleci olmak bir takım içerisindeki rolleri gösterir. - Aynı zamanda okul müdürü olmak, öğretmenlik ya da sınıf başkanı gibi durumlar da birer roldür.
Bunlar; temel roller, genel roller ve bağımsız rollerdir.
Sosyal rollerimiz kişilerarası etkileşim, öğrenme ve model alma, taklit etme ile zenginleşir. Sosyal rollerimiz toplum içinde belli yer edinmemizi sağlar. Eş rolü, komşu, baba, anne, çalışan rolü sosyal rollerimizdendir.
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler. Statünün dinamik tarafı olan rol ise, bireyin kendisine atfedilen haklarını kullanması ödevlerini yerine getirmesidir (Linton,1936:113-115).
Rol teorisi , sosyolojide ve sosyal psikolojide, insanların günlük faaliyetlerin çoğunun sosyal olarak tanımlanmış kategorilere (örneğin, anne, yönetici, öğretmen) göre şekillendiğini söyleyen konseptir.
Connell (1998: 79)'e göre sosyal rol kuramı, bireylerin belirli toplumsal ilişkilere yerleştirilmesini betimlemek üzere onlara basit bir çerçeve sunar. Buna göre kadınlar ve erkekler sosyalleşme sürecinde belli birtakım rolleri öğrenirler ve bu roller yeniden üretilerek kuşaktan kuşağa aktarılır.
Rol çatışması, aynı anda iki ya da daha fazla rol gönderiminden birisine uyulması ve diğerine uymanın güçleşmesi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır (Katz ve Kahn 1977: 202). Birey aynı anda birden fazla rolü gerçekleştirmek durumunda kalmakta ve rol gereklerinden birisine diğerine oranla daha fazla uymaktadır.
Kişinin algıları kendisi ile ilgili rol tanımlamalarını oluşturur. Temel roller: Kişilerin yaş ve cinsiyete bağlı olarak gerçekleştirmek durumunda oldukları rollerdir. Erkek, kadın, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı olmak gibi.
Rol davranışları, çalışanın örgüt içinde üzerine düşen görevi yapması için göstermesi gereken davranışlardır. Bu davranışlar, çalışanın uymak zorunda olduğu biçimsel olarak tanımlanmış görevleridir.
Bu bağlamda, herkesin farklı rolleri olduğunu söyleyebiliriz: Anne rolü, çalışan rolü, patron rolü, eş rolü, annesinin oğlu rolü, babasının kızı rolü, sevgili rolü… Bu rollerin gelişmesinde etkili olan birçok faktör vardır.
Genellikle sahne sanatları ya da dizi ve film gibi alanlarda çalışan ve sahneyi destekleyen roller için kullanılan kişilere figüran denir.
Pozisyonlar, onu işgal eden kimsenin statüsünü, toplumun diğer üyelerine göre yerini belirler. Her pozisyon kişiye bazı görevler yükler ve bazı haklar sağlar. Rol bir kimsenin, işgal ettiği pozisyonun gerekliliklerini yerine getirirken yaptığı davranışlardır.
İçinde yer aldığımız meslek grubunun gerektirdiği şekilde hareket etmeye mesleki rol denir. İnsanlar aynı anda farklı işler yapabildiklerinden dolayı farklı mesleki roller de üstlenebilirler.
Rol model, bireyin belirli bir toplumsal rol çerçevesindeki davranışlarını ona bakarak ve şekillendirerek benzer tutumlar sergilemeye eğilim gösterdiği kişiliktir. Bu karakter kimi zaman gerçek bir birey kimi zamansa film kahramanı gibi kurgusal bir kişilik olabilir.
Bir ekipte belirli insanların nasıl davranması gerektiği ile ilgili paylaşılan beklentiler.
Rol pekişmesi nedir? Rol pekişmesi,bireyin sahip olduğu rollerin birbirini destekleyici bir durumda olması durumudur. Birey, bir rolünü yerine getirirken diğer rolü ona yardım edebiliyorsa buna rol pekişmesi denir.
Rol kümesi (role set) olarak ifade ettiği ve bir sosyal statüyü işgal eden bireyler arasındaki rol ilişkilerinini tümünü içeren bu kavram, Merton' a göre toplumsal yapının temel özelliklerinden biridir. Bir rol kümesini oluşturan farklı rol ilişkileri sanıldığının aksine birbirine uygun olmayabilmektedir.
Rol belirsizliği, kişinin rolü ile ilgili beklentiler hakkında açık ve tutarlı bilgiye sahip olmaması; diğer bir deyişle, rolü gereği yapması gerekenler hakkında eksik bilgiye sahip olması, olarak tanımlanabilir (Kahn vd., 1964:2-16; Schwab & Iwanicki, 1982:61-62).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri