Yönetip yürütmek, sevk etmek.
Toprak yaşayan bir varlıktan çok bir fabrika gibi görülür ve üretimi arttırmak için sürülür, üretimin kontrolü daha kolay olduğu için tek tip ekin yetiştiriciliği tercih edilir ve üretim gübre ve zararlı organizmaları engelleyici maddelerle (pestisitlerle) kontrol altına alınmaya çalışılır.
Toprak işlemede en yaygın kullanılan alet pulluklardır. Pulluklar toprağı parçalar çevirerek devirir, gevşetir anız ve yabancı otları toprağa gömer. Ülkemizde en çok kullanılanlar askılı pulluklardır.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Karasaban: Toprağı sürmede kullanılan ilkel bir tarım aracıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Malç ve malçlama nedir ? fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem, vb) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.
Nadas uygulamasının asıl amacı toprağın nemini artırmaktır. Toprakta organik madde miktarını artırmak. Bitki besin maddelerinin alınabilirliğini temin etmek. Arazideki yabancı otları yok etmek.
Nadas Uygulaması Zararlı mıdır? Nadas uygulamalarının temel amacı topraktaki azotobakterilerin sayısını azaltmaktır. Çünkü bu bakteriler hem rekolteyi hem de ürün kalitesini düşürür. Nadas, ekonomik açıdan zararlı olsa da topraktan daha fazla mahsul elde edilmesini sağladığı için faydalı bir uygulamadır.
Pulluk. Toprağı devirip parçalayarak fiziksel yapısını kültür bitkileri için elverişli yapan aletlerdir. Pulluk ile yapılan toprak işlemeye çift sürme denilir. Pulluklar işleyici gövdelerin şekillerine göre, Kulaklı Pulluklar ve Diskli Pulluklar olmak üzere ikiye ayrılır.
Birinci sınıf toprak işleme aletleri: pulluklar, çizeller, dip kazanlar, İkinci sınıf toprak işleme aletleri: kültüvatörler, tırmıklar, toprak frezeleri, merdaneler, Alet kombinasyonları: tırmık-kültüvatör, tırmık-merdane, kültüvatör-dişli tırmık, yaylı tırmık-dönerli tırmık gibi.
Saban günümüzde pek kullanılmayan ilkel bir tarım aletidir. Özellikle insanların tarımsal faaliyetlerinin ilk çağlarında çok kez kullanılmış olan bu alet, tarlayı ekilebilir hale getirmek için çift sürerken kullanılan bir aygıt olarak isimlendirilir.
Toprak içerdiği mineraller ve eksi yüklü iyonlar sayesinde, vücudumuzda birikine toksinleri de çekerek nötralize eder. Özellikle doğum kontrol hapı gibi bolca toksin yüklü ürünler kullanan bireylerin her gün belirli aralıklarla toprağa basması önerilir.
Topraklama kalp ve damar sağlığı için de birtakım olumlu etkiler gösteriyor. Toprağa düzenli olarak basmak damar duvarlarını rahatlatarak genişlemesini sağlıyor ve bu sayede kan akışı iyileşiyor. Bu da başta kalp krizi ve inme gibi damar sağlığı ile yakından ilişkili iki hastalığa karşı korumaya yardımcı oluyor.
Islak toprak hazırlığı, sulanarak veya sulamaksızın yapılan üretim alanları için uygun bir seçenektir. Bu yöntem ile toprak hazırlığı yapmak için yüksek miktarda su gerekmektedir. Ayrıca, bu yöntemle toprak su ile örtülür olduğu için toprağın nem oranı yüksektir ve dolayısıyla iyi şekilde sürülür.
Diğer taraftan nemli yörelerdeki nadasa bırakmanın asıl gayesi nem biriktirmek değildir. Nadas alanlarındaki yaygın uygulama, tarlanın bir yıl boş bırakılması bir yıl kışlık buğday ekilmesidir.
Ülkemizde özellikle Orta Anadolu Bölgesi'nde tahıl ekimi sırasında nadas uygulaması gerçekleştiriliyor. Genellikle yaz aylarında, tahıl hasadından sonra tahıl ekimi yapılacak Ekim ayına kadar, yani yaklaşık 14-15 ay süresince toprak boş bırakılıyor.
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Malçlamanın faydaları
Yüzeydeki buharlaşmayı azaltarak veya engelleyerek toprakta su tasarrufu sağlar. Toprağın çıplak kalmasını önleyerek yağmur, rüzgâr gibi etkenlere karşı erozyonu engeller. Doğrudan güneş ışığını azalttığı ve nem tuttuğu için biyolojik aktiviteyi teşvik eder. Toprağa organik madde ve besin katar.
Uzun yıllar aynı tarlada aynı veya benzer bitki türlerinin yetiştirilmesi sonucu, bitkisel üretimde ortaya çıkan verim ve kalite düşüklüğü Toprak Yorgunluğu olarak adlandırılır.
Hem organik hem de organik olmayan pek çok madde ile malçlama kolay bir şekilde yapılabilir. Malçlamada kullanılabilecek organik maddeler; saman, kuru ot, dal, yaprak ve ağaç kabukları gibi maddelerdir.
Toprağın 2-3 m altı en sıcak yaz aylarında bile 12-15°C seviyesindedir.
Tarıma elverişli 1 cm. kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri