Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Toprak ana materyalinin ve birçok bitki besin maddesinin birincil kaynağı yer kabuğunun kayaçlarıdır. Ancak, ana materyal püskürük, tortul veya metamorfik kayaç ürünü olabileceği gibi, organik artıklar ve taşınmış materyal de olabilir.
Toprağın katı kısmını; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Bu katı maddelerin arasında kalan boşluklara da su ve hava yerleşir. Topraktaki hava miktarı suyun varlığına bağlıdır. Su oranı artıkça hava oranı azalır.
Toprak içerisinde havayı, suyu, organik maddeyi ve çeşitli canlıları barındıran doğal bir ortamdır. Organik maddenin kaynağı hayvan gübresi, bitki kökleri, dal, yaprak, sap, saman, anız ve çeşitli organik atıklardır. Ayrıca torf, leonardit ve gidya önemli organik madde kaynaklarıdır.
Dört unsur ya da dört element, okültizmde ve birçok gelenekte maddenin dört hali olarak kabul edilen toprak, su, hava ve ateş dörtlüsüne verilen addır.
İlgili 29 soru bulundu
DÖRT ELEMENT (ATEŞ-HAVA-SU-TOPRAK)
Topraktaki en yaygın 10 element ve bulunma sıklıkları:
Silisyum (330.000 mg/kg) Alüminyum (71.300 mg/kg) Demir (38.000 mg/kg) Kalsiyum (13.700 mg/kg.
Potasyum, Kalsiyum ve magnezyumu katyon (+ yüklü); fosfor ve kükürdü anyon (- yüklü) şeklinde alırlar. MİKRO elementler ise demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu), çinko (Zn), molibden (Mo), bor (B), klor (Cl) ve kobalt (Co)'dır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprakta yer alan belli başlı karbonat mineralleri; kalsiyum, magnezyum ve demir karbonatlardır. Magnezyum karbonata, magnezit, • Kalsiyum-magnezyum karbonata, dolomit, • Demir karbonata, siderit adı verilmektedir.
TOPRAK RENGİ
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
JENNY toprak oluşumunda etkili olan faktörleri; ana kaya, iklim, organizma, topografya ve zaman olarak beş madde altında toplamıştır.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
Toprak çok önemlidir; üretimin beşiğidir, rahmidir, anasıdır. Ve ancak toprağa bakılırsa toprak korunabilir ve verimli bir biçimde kullanılabilir. Böylece üzerinde yetiştireceği bitki de kuvvetli olur ve bu kuvvetli bitki hastalık ve haşerelere karşı koyabilir.
- Toprak yaşamın kaynağıdır. Bitkiler toprakta ve toprakla büyür, sonra da doğrudan ya da dolaylı olarak dünya üzerindeki tüm canlılar için besin sağlarlar. Yani, toprak olmasaydı yaşam bildiğimiz gibi olmazdı. - Toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları bir hazinedir aslında.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Toprak organik maddesinin en büyük bileşeni lignin ve proteindir. Genelde topraklarda, lignin ve protein oranı yaklaşık % 25-50 arasında değişir. Organik maddenin temel bileşenleri belli bir döngü içerisinde sürekli olarak organik ve inorganik formlara dönüştürülür.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
0-1 metre derinlikte toprakta ise, 2 bin 500 milyar ton organik ve inorganik karbon depolanmakta. Toprakta depolanan karbonun 1.550 milyar tonu toprak organik karbon ve 950 milyar tonu ise inorganik karbondur. Toprakta depolanan karbon miktarı, atmosferde bulunanın (760 -800 milyar ton) takriben 3,3 katıdır.
NTE'ler, periyodik tablonun 57-71 numaralı lantanitler grubunda yer alan lantanyumdan lütesyuma kadar olan 15 elementtir. Yine bu gruptaki elementlere benzer özellikleri nedeniyle 21 atom numaralı skandiyum ve 39 numaralı itriyum elementlerini de içeren bir element grubudur.
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
Elementlerin yer aldığı periyodik cetvelde pek çok farklı atom numarası bulunmaktadır. Atom numaraları bir atomun çekirdek yükünü ifade etmektedir. 8 atom numarasına sahip oksijen elementi dünyada en çok bulunan elementtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri