Toprağın rengi, toprakların davranışını etkilemez, fakat çevresel koşullar göz önüne alınarak oluşum süreçlerini ve topraktaki diğer etkilerin anlaşılmasını sağlar. Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir.
Toprağın kahverengi olmasının temel sebebi ise bileşimindeki organik maddeler. Topraktaki organik maddeler (ölü bitki ve diğer organizma kalıntıları) mikroorganizmalar tarafından parçalanarak daha basit yapıdaki kimyasal maddelere dönüştürülür.
Rengin siyah ve beyazla karışımının ölçüsü yani koyuluk ve açıklığını gösterir. Beyaz ile karıştırılan bir renk onun daha açık bir tonunu elde etmemizi sağlar.
Toprağın içinde bulunan organik madde miktarı ve mineral çeşitleri, toprak renginin belirleyicisidir. Toprağın rengine bakarak, toprağın bazı özellikleriyle ilgili bilgileri kolayca edinebiliriz. Örneğin, humus yönünden zengin olan toprakta çevresindeki diğer topraklardan daha koyu bir renk tonu dikkati çeker.
Grimsi mavi renk: Bu renk yaş, drenajı bozuk ve devamlı taban suyunun bulunduğu havasız topraklarda görülür. Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür.
İlgili 32 soru bulundu
Toprağın rengi, toprakların davranışını etkilemez, fakat çevresel koşullar göz önüne alınarak oluşum süreçlerini ve topraktaki diğer etkilerin anlaşılmasını sağlar. Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir.
Terra Rossa kireç taşları üzerinde gelişmiş, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde görülen toprak çeşididir. Terra toprak Rossa ise kırmızı anlamına gelmektedir. Terra Rossalar sahip oldukları kırmızı rengi içinde fazla miktarda demiz oksitlenmesi sonucu oluşmuştur.
Yoğun demir içeren topraklar, daha çok sarı veya kırmızı tonlarındaki topraklardır. Bu topraklar, demirin oksitlenmemiş olduğu durumda siyah renkli de olabilirler. Demir veya diğer ağır metallerin bulunduğu topraklarda altın da bulunabilir.
Kalın koyu renkli yüzey horizonları olan topraklar toprak sınıflama sistemlerinin çoğunda diğer topraklardan ayırt edilmişler ve verimliliklerinin yüksek olmasından dolayı en yüksek kategorilerde sınıflandırılmışlardır (Schulze ve ark. 1993).
Siyah ve kahverengi topraklar aynı zamanda organik maddenin varlığına işarettir. Açık renkli topraklar sıcak değildir. Kırmızı topraklar iyi derecede okside olmuş serbest demir mineralleri içerir.
Toprak tonlarına en yakışan renkler yeşil, turuncu ve pembenin pastel tonlarıdır. Bir diğer tamamlayıcı ise toprak tonlarının sıcaklığını dengeleyici bir etkisi olan soğuk renk mavidir. Ahşap mobilyalarla uyumlu olan toprak tonları krem ve ekru gibi nötr renklerle de kombinlenebilir.
Toprak tonları ile yeşil, yeşilin tonları, sarı, sarının tonları, mercan, kiremit rengi, beyaz, siyah, pastel kırmızı, gül kurusu, turuncu, turuncunun tonları gibi onlarca rengi kullanabilirsiniz. Toprak tonları nötr tonlardır ve neredeyse her renkle mükemmel uyumu yakalayabilirsiniz.
Toprak rengi, mavinin bazı tonları ve turuncu gibi hareketli renklerle uyum sağlayabilir. Aynı zamanda pastel pembe tonları gibi başka pastel renklerle iyi bir kombinasyon oluşturabilir. Toprak rengi duvar boyası sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
Bir tesisatta faz, nötr ve toprak nasıl anlaşılır? Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir. Her topraklama sistemlerinde yapılan bağlantılar için bağlantı yapmadan mutlaka kablo uçları kontrol kalemi ile kontrol edilmelidir.
4.Podzol Topraklar
Yıkanma fazla olduğundan mineral bakımından fakirdir ve kül renginde olan topraklardır. Sibirya, Kuzey Avrupa, İskandinavya Yarımadası (İsveç, Norveç, Finlandiya) ve Kanada'da görülür.
Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.. Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Altın Olan Yerde Toprak Nasıl Olur; Altın çok yumuşak kabiliyeti en yüksek olan metaldir. Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu değildir.
Toprakta altın veya genel olarak altın çok yumuşak, kabiliyeti en yüksek olan metaller arasındadır. Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı da olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu olamaz.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Mesleksel asbest maruziyeti: Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır.
Türkiye'de de 3 çeşit toprak türü görülmektedir. Bu Toprak bölgelere göre farklılık gösterip dağılımları da farklı bölgelerde olmaktadır. Ülkemizde bulunan toprak çeşitleri; Zonal toprak, Azonal toprak ve İntrazonal topraklardır.
Milli toprak doğada çok fazla bulunmayan toprak çeşididir. Bu toprak cinsi yapışkan olmayan bir yapıya sahiptir. Tarlada giden insanların ayağına yapışmayan toprak milli topraktır. Bitkilerin gelişmesinde çok büyük öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri