Hidroponik sistemler nasıl çalışır? Hidroponik yetiştirme modelinde toprak yerine, su ve yetiştirme ortamı kullanılır. Yetiştirme ortamı olarak; perlit, kum, taş yünü ya da kokopit gibi maddeler kullanılabilir.
Hidroponik tarım, ilk kullanılan topraksız tarım tekniğidir. Sulu üretim yöntemi uygulanır. Bitki kökünü desteklemek için katı bir ortam gerekmez. Marul, çilek, salatalık, domates, fasulye, karpuz, kavun, biber, kekik, ıspanak ve nane yetiştirilebilir.
Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementlerle hazırlanan solüsyonlar üretimde kullanılır, ihtiyaç fazlası da haznelerde birikir. Topraklı üretimdeki gibi ihtiyaç fazlası toprakta kaybolup gitmez. Böylece gübre kullanımı daha verimli hale gelir. Toprak işleme olmadığından ayrıca bir işçiliğe ihtiyaç yoktur.
Topraksız tarım sadece kırsal değil kentsel alanlarda da rahatlıkla yapılabilir. Özellikle topraktan kaynaklı hastalıkların fazla görüldüğü bölgelerde sıklıkla uygulanmaktadır. Topraksız tarım, kuraklık ve sel gibi doğal afetlerden etkilenmeden tarım yapmayı sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Hidroponik tarım olarak da bilinen topraksız tarım, bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu besinlerin toprak yerine özel olarak hazırlanmış solüsyonlardan almasına dayalı bir sistemdir. Bitkileri doğrudan etkileyen toprak kalitesi ve içeriği gibi etkenler topraksız tarım da ortadan kaldırılır.
-Daha az su tüketimi sağlar, -Daha az arazi kullanımı sağlar, -Topraksız seracılık modelinden birim alanda elde edilen kazanç, geleneksel tarım modellerine göre yaklaşık 50 kat daha karlıdır. Özellikle dikey tarım arazinin daha iyi kullanılmasına izin verir.
Dünyada sebze üretimin de ilk sırada yer alan domates, topraksız tarımda en çok üretilen sebzedir. Topraksız tarım 10 ay boyunca domateste üretim yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Topraksız tarımla yetiştirilen ürünlerden birini de çilek oluşturuyor. Normalde 6 ay sezonu bulunan çileğin üretimi, topraksız tarımla 12 aya uzatılıyor.
Seranızın üstten havalandırmalı olması topraksız tarımda en ideal sera havalandırma şeklidir. Optimum koşullarda kıvırcık marullar ortalama 55 gün gibi bir sürede yetişmesini tamamlar ve hasat olmaya hazır hale gelmektedir.
Nevşehir'de bir girişimci tarafından geçtiğimiz yıl kurulan serada, topraksız domates üretimi gerçekleştiriliyor. Toprak yerine perlit madeninin kullanıldığı serada yetişen salkım domateslerin, topraklı tarımda yetişenlere göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğu belirtiliyor.
Topraksız tarımda toprağa ihtiyacınız olmasa da, bitkinizin köklerinin tutunacak bir desteğe ihtiyacı vardır. Tipik malzemeler arasında vermikülit, perlit, turba yosunu, hindistancevizi lifi ve taşyünü bulunur. Sıkışabilecek (kum gibi) veya nem tutmayan (çakıl gibi) malzemelerden uzak durulmalıdır.
- Söz konusu hidroponik sistemler olduğunda topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun sıralanıyor.
Hidroponik sistemde sebze türleri (lahana, ıspanak, marul ve domates) otlar (nane, fesleğen, kekik) meyveler (çilek ve biber) yetiştirilebilir. Hidroponik sistemde her bitki yetişebildiği gibi bu sisteme uygun olmayan bitkiler de mevcuttur.
Bilkent Üniversitesinden 6 öğrencinin tasarladığı topraksız tarım sistemi, geleneksel tarıma göre yüzde 95 daha az su kullanarak üretimi mümkün kılıyor.
Topraksız tarıma göre alan ve gübre tasarrufu sağlamaktadır. Bitkilerin kontrollü bir şekilde besin elementleri alması sağlanarak, bitkinin su stresi yaşamasının önüne geçilmektedir. Ürünlerin besin değerleri ve ph konsantrasyonu belirlenmesi daha kolaydır.
Topraksız tarım yetiştiriciliğinde Antalya ilk sırada yer almakla birlikte Mersin, İzmir, Manisa, Yalova ve Afyonkarahisar illeri de topraksız kültür seralarının yoğunlaştığı alanlar arasında bulunuyor. Topraksız tarım alanlarında yüzde 92 oranında sebze, yüzde 8 oranında ise süs bitkisi yetiştiriciliği yapılıyor.
Normal topraklı serada çok iyi bir üretim sisteminde 1 dekardan 10-12 ton ürün alınabilirken topraksız üretimde 1 dekar seradan minimum 30-35 ton, maksimum ülke koşullarında 50 ton domates elde edilebilir.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Diğer bir örnekle geleneksel tarım yöntemiyle çilek üreten bir çiftçi 1 dönüme ortalama 5 bin adet fide dikerek, fide başına en fazla yarım kilo verim alır. Topraksız tarım serasında üretim yapan bir çiftçi ise 1 dönüme ortalama 20 bin fide dikebilir, ürün başına da ortalama 1 kilo verim elde eder.
1 marulun maliyeti 3 buçuk TL demiştik. 70,000 marulun maliyeti 245,000 TL. ve size kalan kazanç 455,000 TL. bu kazancın 55,000 tl'lik kısmını. satılmayan ve giydirilmeyen giderlere sayarsak. senede ortalama 400,000 TL para kazanabilirsiniz. daha fazlası için takip etmeyi unutmayın.
Dikey topraksız tarım, geleneksel tarıma oranla daha temel ve küçük çaplı işlemlerle yapılabildiği için tohumlar aparatlara yerleştirildikten sonra basit gübreleme ve sulama işlemleri yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri