YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME; SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor: 1) Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak. 2) Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.
Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, (ölen sigortalıya ilişkin koşulların gerçekleşmemesi) ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla Kanuna göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Yaşı doldurup prim ödeme gün sayısını doldurmayanlar bulundukları bölgedeki sosyal güvenlik merkezlerine yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarını topluca alabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Toptan ödeme almak isteyen kişiler,
SGK'ya Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak taleplerini iletebilirler. Ayrıca e-Devlet üzerinden de talepte bulunabilirler.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
İade talep eden kişi, başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapabilir. Kişinin ikamet ettiği konuma en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Şehir merkezinde bulunmayan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezlerine dilekçe ile başvurabilirler.
SSK'lılar kendi adlarına yatırılan, yani işçi payı adı altında yatırılan primleri iade alabilir. Bağ-Kurlular ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez.
2) Toplu prim ödeme usulü yok. Maalesef annenizi toplu prim ödeyerek emekli edemezsiniz. Ancak isteğe bağlı olarak 1849 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5400 güne tamamlaması halinde, 60 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2024'te Bağkur'dan emekli olabilir.
2023 Yılı 65 Yaş Aylığı Ne Kadar? Her yıl asgari ücrete yapılan zamma göre 65 yaş aylığı da değişiyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zamdan sonra 2022 yılında 1684 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı, 2023 yılında 2604 TL oldu.
Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen prim günlerini tamamlayamayan yahut tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar prim ödemesi adı altında yatırdıkları parayı geri alabilirler. SGK'dan prim ödemesi iadesi alabilmesi için kişilerin belirlenen şartlara uygun olması ve başvurularını iletmeleri gerekir.
Yaşlılık Aylığı
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.
Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
EYT'de 'kademeli prim' nedeniyle eksiği olanlar için 3 yol bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması yapabilirsiniz, aylık 3.202 lira prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz veya çalışmaya devam ederek prim gününü doldurabilirsiniz.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
5- İhya tutarı ne kadar? Durdurulan gün sayısı ile kişilerin beyan ettiği günlük kazanç tutarının çarpımı sonucu bulunan prime esas kazanç tutarının yüzde 34.5'i ihya borç tutarı olarak hesaplanıyor.
Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar. Böylece ödedikleri süre kadar beklemeden emekli olabiliyorlar. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri