Stres kırıkları, en yaygın olarak alt bacak ve ayağın ağırlık taşıyan kemiklerinde, küçük çatlaklar şeklinde oluşuyor. Genellikle tekrar tekrar yukarı- aşağı zıplamak veya uzun mesafeler koşmak gibi tekrarlayan kuvvetten, aşırı kullanımdan kaynaklanıyor.
Bu doğrultuda stres kırığı gelişen kişilerde etkilenen kemik dokusunda aşağıdaki belirtiler izlenebilir: Etkilenen bölgede hareketle veya kemiğe kuvvet uygulamayla artan ağrı Etkilenen bölgede şişlik ve hassasiyet. Dokuda kızarıklık ve ısı artışı
Kırığın kaynama süresi, hangi kemiğin kırıldığı ile yakından ilgilidir. Ayrıca kırığın derecesi de iyileşme süresini etkiler. Ayakta oluşan çoğu stres kırığı ortalama 4 ile 6 hafta arasında kaynar.
Stres kırığı tedavisinde normal kırıklarda olduğu gibi, o dokuyu istirahate almak gerekir. Gerekirse kişiye o bölgedeki yükten kurtulabilmesi için koltuk değneği verilir. Aşırı yük ve mikro travmalar kesildiği takdirde vücut kemiğin kaynamasını kendi yapar.
Stres kırığına (spondilolizis) bağlı ağrılar genellikle bu tedaviler ile iyileşir. Ancak bu hastalarda kırığın tamamen kaynaması her zaman olmayabilir. Ağrı geçtikten sonra kırığın kaynamaması tehlike yaratmaz. Genellikle bu hastalarda ileri yaşlarda şiddetli kayma olması pek beklenmez.
İlgili 16 soru bulundu
Tam kırık oluştuktan sonra ağrılı bölgeye çekilen röntgen filmleri ile kırık görülebilir. Belirgin düşme veya travma öyküsü yoksa bu durumda stres kırığı tanısı konulur. Stres kırığının tanısı özellikle kırığın erken saflarında zordur. Bunun nedeni geleneksel röntgen filmlerinde kırığın görünmemesidir.
Stres kırığı, ayağın belirli bölgelerinde geçmeyen ağrı ve şişkinlikle ortaya çıkıyor. Özellikle ayakta fazla duran, uygun ayakkabı tercih etmeyen spor yaparken bir anda aktiviteyi artıran kişiler ile topuklu ayakkabıyla ayakta fazla zaman geçiren kadınların kemik sağlığını tehdit ediyor.
Bu nedenle stres kırığı yaygın olarak ayak ve bacaklarda ortaya çıkar. Yüke sürekli maruz kalan kemik yapısı başlangıçta zedelenir. Zedelenmeler, kırıklarla kıyaslandığında daha şiddetsiz ağrılara neden olur. Bu da ortaya çıkan ağrıların ciddiye alınmamasına sebebiyet verir.
Alçı ve ameliyat gerektiren tedaviler uygulanabiliyor
Stres kırığında, kemik hareket etmediği için ilk anda yük vermeden aktiviteyi kısıtlamak, bazı durumlarda bu hareketi, yükü azaltmak için alçılar yapmak söz konusu olabiliyor.
Spor sonrası dinlenmekle ağrılarınızda azalmıyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulmalı.”
Stres kırıkları genelde 20-35 yaş grubunda görülmekle birlikte en fazla profesyonel sporcularda rastlanır.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.
Ayak kırığı varlığında hekimleriniz tedavi sonrasında iyileşme sürecinin ne kadarlık bir süre zarfını kapsayacağı konusunda sizi bilgilendirir. Bu süre genellikle 6-8 hafta arasındadır.
Topuk kemiğinin kaynaması da ortalama 6 ile 12 hafta kadar sürebilir. Çok ayrışmamış, yer değiştirmemiş kırıklar 4-6 hafta gibi bir zaman sürecinde kaynayabilir. Lakin ciddi ayrışmış kırıklar 3 ay civarı sürede kaynar.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, stres kırıkları oluşabiliyor. Özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıkları genellikle kadınlarda ortaya çıkııyor.
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Ayak Kırıkları Belirtisi
Ağrı, şişme ve bazen morarma ayaktaki kırıkların en çok görülen semptomlarıdır. Kırık bir parmağınız varsa yürüyebilirsiniz fakat bu çoğunlukla ağrıyı azdırır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri