Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir. Türkçedeki en eski yazılı örneğine 735 yılında törü şeklinde ("kanun, örf, düzen" anlamında) rastlanır.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Eski Türk topluluklarında zamanla kendiliğinden gelişen gelenek, görenek, adet ve normlar, “yusun/yosun” hukukunu oluşturur, kağan'ın iradesiyle “yusun” töreye dönüşürdü. Bu bakımdan “yusun” törenin en önemli kaynağıdır. Töre üç kaynaktan neş'et etmiştir. Bunlar halk, kurultay ve han'dır.
Eski Türkçe töre “yasa, örf” sözcüğünden Yeni Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Töre başta kağan ve üst yöneticiler olmak üzere toplumun her ferdini bağlayan ve herkesin uyması zorunlu olan değerler ve kurallar bütünü olarak bir kutsallığa sahipti. Törenin bazı şart ve kuralları değiştirilemez nitelik taşırken, bazıları zamanla değişime uğramaktaydı. Her başa gelen kağan yeni bir töre ilan ederdi.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir. Türkçedeki en eski yazılı örneğine 735 yılında törü şeklinde ("kanun, örf, düzen" anlamında) rastlanır.
Türk töresinde bazı suçların cezası direk olarak ölümdür ve bu suçlar devlete isyan, askerden kaçma, adam öldürme, hırsızlık, tecavüz gibi suçlardır. Türk töresini ilk kez yazılı hale getiren uygarlık ise Uygurlardır.
Gelenek ve göreneklerle birlikte toplumsal kaidelerin ve adetlerin tamamına töre adı verilir.
i. (töre'den) [+n ekinin fonksiyonu belli değildir] yeni. Önem verilen bir olay, kişi veya değer için düzenlenen programlı toplantı, merâsim: “Nikâh töreni.” “Bayrak töreni.” “Madalya töreni.” “Uğurlama töreni.” “Anma töreni.”
Türk Dil Kurumu'na göre tören eş anlamlısı için 'merasim' ve 'seremoni' cümlenin anlamına göre çok sık kullanılmaktadır. Ancak aynı zamanda evlenme ya da uğurlama ve kutlama gibi kelimeleri de kullanmak mümkün.
Yani hükümdar töre koyabilir, törede değişiklik yapabilir, ülkeyi idare eder, gerektiğinde yargılama da yapabilirdi.
Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Gökhan Töre (20 Ocak 1992, Köln), Sol açık mevkinde forma giyen Türk millî futbolcudur. Premier League ekiplerinden West Ham United'ta kiralık olarak forma giymektedir. Aktris Esra Bilgiç ile birliktedir. Gökhan, Almanya'ya göç eden aslen Samsunlu bir ailenin çocuğu olarak Köln'de dünyaya geldi.
Bu yüzden Ziya Gökalp, Türk mitolojisinin ana karakterlerinden tutun da yirminci yüzyılda bile canlılığını hâlâ muhafaza eden kadim geleneklerimiz arasında bağlantılar kurarak, Türk töresini bütün yönleriyle ele almış ve oldukça sade bir dille okuyucuya sunmuştur.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
Töre üç kaynaktan oluşur. Bunlar halk, kurultay ve han'dır. Yani bir kısım töre doğrudan doğruya halk içerisinde zuhur eder. Bunlar anane şeklinde nesilden nesle intikal eder.
Tören kelimesinin anlamı şudur : Nişan , düğün , bayram gibi zamanlarda yapılan kutlama , coşkuyla veya anma ile yapılan toplantı vb.
İleri görüşlü gelecekte olabilecek durumları anlayan ve buna göre önlem alan kişilerdir. Aynı zamanda vizyoner olarak bilinen insanlar olduğunu da söylemek mümkün. Yakın gelecekte ya da daha ileri gelecekte neler olabileceğini önemli oranda tahmin eden ve bunu bilen insanlardır.
Öz Türkçe bir kelime olan ünlü, ün sözcüğünden türetilmiştir. Yetenekleri ve başarıları sayesinde adını duyuran ve herkes tarafından bilinen kişilere ünlü denir.
töre - Nişanyan Sözlük. Moğolca töre “yasa, özellikle Cengiz yasası” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe törü “düzen, yasa, örf” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından 2008 yılında hazırlanan bir rapora göre Türkiye'de töre ve namus cinayetleri -başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere- en çok büyükşehirlerde gerçekleşmektedir ve sanıkların büyük çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi kökenlidir.
Ehli keyf keyfine düşkün ya da rahat kimse demektir. Ehli keyf kelimesi keyif ehli yani keyfine düşkün tabirinden gelmektedir. Olaylar karşısında rahat tavırlar takınan, her durumda sakinliğini koruyarak keyifli kalabilen kişiler için ehli keyf denir.
Töre geleneği, eski Türklerde daha çok siyasi bir nüfuza sahipken, günümüz Ģartlarında bu siyasi nüfuzun yerini, örflerde olduğu gibi, sosyal normların aldığını görmekteyiz.
Töre, 1988 tarihli bir Cem Karaca albümüdür.
Tegin (Eski Türkçe: , Tigin, Pinyin: Tèqín; Çince: 特勤) Eski Türk uluslarında, Hakanın veliahtına verilen unvan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri