Tork açı plakası veya mıknatıslı açı ölçer açılı torklama işleminin en ekonomik yöntemidir. Uygulanmasında ise açı ölçer tork anahtarı ile lokma arasında konumlandırılır. Mıknatıslı uç herhangi bir metal zemine temas ettirilerek sabitlenmesi sağlanır. Torklama işlemi sürerken açı plakası da birlikte döner.
Elektronik Torkmetre (Tork Anahtarı)
Dijital olarak da bilinirler, herhangi bir hareketli parça içermezler ve bunun yerine bir elektrik sensöründen çalışırlar. Ne kadar bükme kuvveti uygulandığını algılar ve kullanıcıya dijital bir ekran aracılığıyla söyler.
Tork anahtarları hesaplanmış civatalama yükünü elde edebilmek için gerekli olan dönme momentini bağlantıya aktarır.Bu tür aletlerle sadece belirlenmiş bir tork ile sıkmanın yanı sıra dönme momenti dönme açısı gibi özellikle otomotivde kullanılan sıkma yöntemleri içinde kullanılmaktadır.
Dijital açı ölçer açı ölçümlerinin kolaylaştırılması ile hata oranının en aza indirgenmesini sağlar. Kusursuz açıya sahip olan duvar ve kolon bağlantılarının yapılmasında pratik bir yapıya sahiptir. Hassas ölçümleme yapılması gereken noktalarda bu ürün en doğru sonuç alınmasında etkili bir görev üstlenir.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır. Kenarlarından biri veya birkaçı cetvel şeklinde ölçeklendirilmiş olabilir.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
İletki olarak da bilinen açı ölçer herhangi bir nesnenin ya da zeminin açısını ölçmenizi sağlar.
Dereceli gönye ile ölçüm yaparken düzlemsel alana sabitlemek gerekir. Ardından ortasında bulunan vida ile birlikte net bir şekilde sabitleme yapılabilir. Böylelikle ölçüm üzerinde çizim yapılırken veya daha net bir şekilde kontrolü yapılırken üzerinde bulunan dereceler ile sabit bir şekilde görülebilir.
Tork dolaylı ve doğrudan ölçülebilir. Motor verimini ve şaft hızını biliyorsanız, tork tahmini yapmak için bir güç ölçer kullanabilirsiniz. Bu, tork ölçmenin dolaylı bir yoludur. Torku ölçmenin daha iyi ve daha doğru bir yolu, tork sensörleri veya dönme tork sensörleri kullanarak doğrudan bir yöntem kullanmaktır.
Bir otomobilin yüksek derecede esnekliğe sahip olması demek onun düşük hızlardan çok süratli hale çok kısa sürede geçebiliyor olması demektir ve burada tork devreye girer.
Aynı zamanda torkmetre olarak da adlandırılır. Tork anahtarı bir cıvata ya da bağlantı elemanının istenen tork değerine göre sıkıştırılmasını sağlayan bir alettir. Tork anahtarı hassastır ve bir ölçü aleti gibi kullanılmalıdır. Aynı zamanda torkmetre olarak da adlandırılır.
Bir tork sensörü veya tork dönüştürücü veya tork ölçer, bir motor, krank mili, şanzıman, şanzıman, rotor, bisiklet krankı veya kapak torku test cihazı gibi dönen bir sistemdeki torku ölçen ve kaydeden bir cihazdır.
Dijital Torkmetre 60N cihazı, bir cismin 60N basınca kadar sıkılığını kontrol eden ölçüm cihazıdır. En yüksek değeri tutma (P) ve gerçek zamanlı değeri gösterme (T) özelliğine sahiptir. 999 adede kadar kaydı hafızasında saklayabilmektedir.
Torkmetreler, vida sıkma işlemlerinde kullanılan ve tork değerlerini ölçen özel aletlerdir.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
Açı Ölçer Kullanımı
Mühendislik alanında, marangozlarda veya herhangi bir imalat fabrikasında kullanılan açı ölçer, önemli bir cihazdır. Amacına göre kullanım olarak farklı şekilde pratiklik sağlar. Doğru ve net bir çizim aşaması çıkarmak isteyenlerin tercihi olur.
2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Dar açı; derecesi 0-90 derece arasında olan açılardır. Dik açı; ölçüsü tam olarak 90 derece olan açılardır. Geniş açılar; 90-180 derece arasında olan açılardır. Doğru açı; ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılardır.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir. Sabit açılı gönyeler, iç gerginlikleri giderilmiş çelik ya da paslanmaz çeliklerden üretilir. Üzerinde basit açı bölüntüleri olan açıların ölçüldüğü yada istenirse markalamada kullanılan açı gönyeleridir.
Bilindiği üzere aynalı gönyeler, arazi üzerinde dikaçıları sapta mağa yarıyan aletlerdir. Aynalı gönyeler konusu, bütün ölçme bilgisi kitaplarında yer almış bulunan bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri