SRC 3 belgesi ile; kamyon, tır, çekici, kamyonet, panelvan, pikap tarzı araçlar kullanılabilmektedir. SRC belgesi almak isteyenler bu belgeleri veren kurumlara kayıt yaptırması gerekmektedir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
SRC 3 Belgesi
Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
Ülke sınırları içerisinde geçerli olan SRC 4 belgesi, kamyonet, pikap, panelvan, çekici veya tır gibi ticari araçları kullanır. SRC 4 belgesi için 28 saatlik eğitim bulunur ve eğitim sonrasında sürücüler sınava girerler.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
B sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir; 1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış b sınıfı ehliyetin fotokopisi. Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
Öncelikle belirtmek isteriz ki Src belgesini almanın ilk koşulu ehliyet sahibi olmaktır. Eğer ehliyetiniz yoksa Src belgesi alamazsınız. Ticari araç sahiplerinin ve yolcu taşımacılığı yapanların almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili sık sorulan soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
SRC5 Temel Eğitim aldıktan sonra ,Sabit Tanklarda,Sökülebilir Tanklar , MPÜB'ler, Tüplü Gaz Tankerleri, ÇEGK, Portatif Tanklar, Tank konteynerler ile taşıma yapacak sürücülerin alması gereken eğitimlerdir.
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
SRC belgesini almak isteyen sürücüler öncelikle yetkili bir eğitim kurumuna veya e-Devlet üzerinden başvurularını yapmalılar.Daha sonra bu eğitim kurumlarında yurtiçi taşımacılık için 28 saat uluslararası taşımacılık için ise sürücüler 32 saat eğitim almalılar.Bu eğitimi alan sürücüler daha sonra yapılacak olan mesleki ...
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Src 5 sınavsız nasıl alınır? Diğer src belgelerinde olduğu gibi sınavsız alınamaz. Bu belgeyi almak için, eğitimin tamamına girmek ve yapılacak olan sınavlardan başarılı olmak gerekmektedir. Bu belgenin nasıl alınacağı bir avrupa anlaşması olan adr konvansiyonu hükümlerine göre belirlenir.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan 4925 sayılı Karayolu Taşıma yönetmeliğine göre otobüs, çekici, panelvan, minibüs gibi yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak ifade edilir. Bu araçları kullanan kişilerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporunun yanı sıra SRC belgesine sahip olması gerekir.
Her 5 yılda bir kurumlara başvuru yaparak yenilemeniz gereken bu belge, 5 yıl geçtikten sonra zamanını doldurmuş olacağı için yasal hakları da bitmiş olacaktır. Bu nedenle psikoteknik raporu aldığınız kurumla bağlantıda kalmaya ve belgelerinizi yenilemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır.
SRC belgesi kimler alamaz kapsamında ehliyet sahibi olmayanlar, belirli suçlardan hüküm giyenler, 66 yaş üstü ve 26 yaşın altında olarak özetlenebilir. SRC belgesi almak için doğru şartları barındırıyorsanız bu konuda size yardımcı olacak kurum ehliyet kursları değildir.
Ticari araç kullanıcılarının yasal olarak almak zorunda oldukları src belgesi ehliyete işletme hususunda bir çok soru gelmektedir. Src nin ehliyete işletilme zorunluluğu olmadığı gibi böyle bir uygulama da söz konusu değildir.
SRC Belgesi Artık E-Devlet'te
Arslan, ilk kez başvuracak vatandaşların e-Devlet'e girerek SRC başvurusu yapabileceğini, 40 liradan 20 liraya düşürülen SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabileceğini söyledi.
Sınavsız SRC Belgesini Kimler Alabilir? Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
SRC Belgesi Çeşitleri
Yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC2 belgesine, Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC3 belgesine, Yurt içi yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC4 belgesine, Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin ise SRC5 belgesine sahip olması gerekiyor.
SRC 4 Belgesi Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.
Src 2 belgesi alan sürücüler şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilirler. Otobüs, Minibüs, Taksi, Midibüs vb. yolcu taşıyan araçları kullanılır. Yolcu Taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşında gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri