Trabzon Gezi planları kuruyorsanız, şehri tam olarak gezebilmek için 6-7 gün ayırmanızı öneririz. Fakat 4-5 gün içersinde de programınızı hızlı ve planlı yaparsanız oldukça dolu bir gezi olabilir. Trabzon'u gezi planınızı yaparken şehir merkezi ve ilçeler olarak düzenlerseniz iyi olacaktır.
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Trabzon'da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında Uzungöl, Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Trabzon Müzesi, Zağnos Vadisi Parkı, Trabzon Kalesi, Altındere Vadisi Milli Parkı ve Çal Mağarası bulunmaktadır.
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Hem doğal güzellikleri hem de 4000 yıllık tarihi hazineleriyle çok zengin bir şehir olan Trabzon, keşfedilmesi gereken pek çok büyüleyici hazineye sahip. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük 2. şehri olan Trabzon, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler yayla turizmi merkezlerinden biri.
İlgili 21 soru bulundu
Trabzon'da yaşam pahalı değildir. Şehirde ev ve yaşam maliyeti diğer şehirlerden daha ucuzdur. Ortalama kira, ulaşım, beslenme ve günlük harcama maliyetleri makul seviyelerdedir. Trabzon'da yaşam maliyeti Türkiye'nin diğer bölgelerinden ve şehirlerinde olduğu gibi orta düzeydedir.
Bölgenin iklim özellikleri sayesinde mısır, karalahana, çay, fındık gibi mamullerin bolca yetişmesi, hayvancılığın yaygın olması sayesinde süt ürünlerinin çeşitliliği ve en önemlisi denizinden akın akın çıkan hamsi Trabzon yöresinin lezzetlerine lezzet katan etkenlerin en başında gelmektedir.
Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak sadece kuş sesleri eşliğinde tatilinizi geçireceğiniz Rize'ye en az 3-4 gününüzü ayırmanızı ve bu harika şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzon plajları arasında, Doğu Karadeniz sahil şeridinde yer alan, Akçaabat'a bağlı Daracık Plajı'da yaz sezonunun çokça tercih edilen mekanları arasında yer alıyor. Trabzon'da suyu temiz, denize girilebilir onayıyla hizmet veren Daracık Plajı'nda günlük gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz imkanlar bulunmakta.
Karadeniz ve Zigana Dağları arasında uzanan bu güzel şehir tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile tam bir kültür mozaiği sunuyor. Yemyeşil yaylaları ve tüm diğer doğal güzellikleriyle de göz dolduran Trabzon, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile tüm ziyaretçilerini mutlu etmeyi başarıyor.
Erkek giysilerde siyah, lacivert renk kullanılmakla birlikte yöredeki el tezgahlarında dokunan koyu kahverengi şaldan giysiler yapıldığı da bilinmektedir. Erkek giysileri genel olarak; kabalak, yelek, aba, zıvka, mintan, çizme (sabuk), çarık, çapula, kuşak ve takılardan (kama, kemer, yağdanlık, kavlık, köstek) oluşur.
En az yağmur yağan aylar Temmuz ve Ağustos ayları olup en çok kar ise Şubat ayında yağmaktadır. En soğuk aylar Ocak ve Şubat aylarıdır.
Türkiye'de Trabzon veya Hatay hurması olarak bilinen meyve, Abanozgiller ailesindendir. Bu mübarek ağaç, Asya'da Cava elması, Japon hurması, bizde ise cennet hurması veya Allah'ın meyvesi gibi isimlerle de bilinir.
Trabzon'da ki tatlılardan olan Hamsiköy sütlacı daha önce yemediğiniz tatlılardan bir tanesidir. Bu bölgeye has olarak yapılan bu tatlı daha çok Trabzon Maçka'da yapılan bir tatlıdır. Trabzon'un en sevilen tatlıları arasında yer almaktadır. Hamsiköy sütlacı tamamen doğal malzemeler ile üretilmiş olan bir tatlıdır.
3 gün ayırabildiğimiz bu Doğu Karadeniz turumuzda Trabzon ve Rize'de yeşile ve bol oksijene doyduk. Aşağıda maddeler halinde deneyimlerimizi aktarmaya çalıştık. Öncelikle bu seyehat için 3 günlük bir sürenin ideal olacağı düşüncesindeyiz.
Şehir merkezi olabildiğince küçük olsa da geniş coğrafyaya yayılmış olan bu güzellikleri keşfetmek için minimum 2 - 3 gün ayırılması önerilmektedir. Ayrıca gezilmesi görülmesi gereken yerler birbirinden uzak olduğu için ideal bir program için araba kiralayarak gezilmesi zaman açısından fayda sağlayacaktır.
Trabzon ile Rize arası seyahatlerde toplam süre özel araçla 1 saat 16 dakikadır. Trabzon ile Rize arası yolculuğunu otobüsle yapacak kişiler için ise toplam süre yaklaşık 1 saat 26 dakikadır.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Trabzon'a has "Trabzon İşi" adıyla dünyaca ünlü hasır bilezik ve telkari usulü ile el yapımı gümüş ve altın işleme, dokuma eşyaları görmelisiniz. Altıncılar ve gümüşcüler çarşısını mutlaka gezmelisiniz.
Karadeniz mutfağına özgün lezzetlerle tanışabilir; mıhlama, kara lahana sarması, laz böreği, Hamsiköy sütlacı, Trabzon simidi, Trabzon kurabiye, karayemiş, Trabzon vakfıkebir ekmeği, Karadeniz pidesi, hamsi yemek çeşitleri, piyaz, kara lahana çorbası, pazı çorbası gibi daha birçok farklı ve güzel lezzetleri ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri