Trabzon Hasırı bayanlara daha çok kemer, bilezik, gerdanlık, küpe, yüzük, broş olarak sunulur. Erkeklere daha çok kravat iğnesi ve kol düğmesi olarak sunulur. Trabzon Hasırı Trabzon El Sanatı ürünlerinin en önde gelen ürünüdür ve tüm Dünya'ya Trabzon'dan pazarlanır. Türkiye de ise ağır El Sanatı takı olarak 1.
Birbirinden güzel yayları, yemyeşil doğası, Bodrum'u ve Antalya'yı aratmayan plajları, leziz yemekleri, dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Ayder Yaylası ve Vazelon Manastırı gibi mekanları ile Trabzon ülkemizin en çekici turizm merkezlerinden biri.
Üniversitemize ismini veren şehir olan Trabzon; bölgede lokomotif kent olarak birçok yönüyle öne çıkıyor. Bölgenin tarih, turizm, ticaret, kültür, bilim, spor ve eğitim alanlarında en zengin kenti konumundaki şehir, aynı zamanda en güvenli eğitim merkezlerinin de başında geliyor.
Trabzon'a ilk çağda “Trapeziıs, Trapeza ” deniliyordu. Garp dillerinde bir süre “Trapezimle, Trebizonde ” gibi şekiller almıştır. Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Hamsi. Karadeniz denince ilk akla gelen yiyecek hiç kuşkusuz ki hamsidir. Zira hamsi ile Karadeniz mutfağında bin bir çeşit yemek yapılabilir. Karadeniz'in en güzel yemekleri listesinin kesinlikle ilk sırasında yer almayı hak eden bu deniz ürünü, Karadeniz mutfağının adeta simgesidir.
Trabzon'da insanların hayatını ve ritüellerini belirleyen ana unsur hiç şüphe yok ki hemen tamamı Sünni mezhebine bağlılığını sürdüren İslâmiyet inancıdır.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
Tarım, özellikle fındık üretimi, bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Ayrıca, balıkçılık, turizm ve ticaret gibi sektörler de şehrin ekonomisine büyük katkı sağlar. Trabzon, gelişmekte olan bir ticaret ve lojistik merkezi olarak Karadeniz bölgesinde stratejik bir öneme sahiptir.
İlimizde birçok meyve çeşidi yetiştiriliyor ama en fazla yetiştirilen ürünlerden birisi de Trabzon Hurmasıdır.
Trabzon'da yer alan doğal güzellikler arasında Uzungöl, Haldizen Yaylası, Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü, Hıdırnebi Yaylası ve Değirmendere bulunmaktadır.
Pepeçura veya Pepeçi aynı zamanda termoni olarak da bilinen ve üzümün kabuğuyla pişirilmesinden elde edilen tatlı son zamanlarda vazgeçilmez bir tatlı şeklini almıştır. Her yılın yaz aylarının sonundan itibaren yapımına başlanan pepeçura tatlısı Karadeniz mutfağının baş tacıdır.
Karadeniz Bölgesi
Karadeniz kahvaltıları, diğer bölgelerin aksine içeriğinde kendine has birçok gıda barındırır. Mısır ekmeği ve mıhlama, bunlardan en önemlileridir. Kaygana, turşu kavurması, imansız peyniri, Trabzon ekmeği, tereyağı ise tadına doyamayacağınız diğer kahvaltı lezzetleridir.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir. Ayrıca kışların ılık geçmesinden dolayı dağların bakı durumuna paralel olarak güney yamaçlarda turunçgil de yetiştirilir.
Cennet meyveleri hurma, nar, üzüm, kiraz,muz, incir Kuran'ı Kerim'de de sıkça yer almaktadır. Gerek kutsal kaynaklara gerekse insanlığın tarihsel serüveninde medeniyetlere damgasını vuran meyvelerin sağlıkla yakın ilişkisi onları bu denli değerli kılmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde çay, fındık, kivi gibi bahçe bitkileri yetiştiriciliği ile arıcılık ve balıkçılık; iç kesimlerde genel olarak tahıl, yem bitkileri, baklagiller üretimi ve hayvancılık yapılmaktadır. Çay ve kivi özellikle iç, fındık ise dış ticarete konu olmaktadır.
Şehirde merkez ilçe Ortahisar (322.702) ile en kalabalık nüfusa sahip yerleşim yeridir. Ortahisar'ı sırasıyla Akçaabat, Araklı, Yomra ve Of izlemekteyken en az nüfusa sahip ilçe Dernekpazarı'dır.
Neticede 19. yüzyılın başında bugünkü Trabzon vilayeti dahilindeki nüfus Ermeni, Rum ve Türklerden oluşmaktaydı. Nüfusun çoğunluğunu Türkler oluşturmaktaydı. Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı.
Fatih zamanında Oğuzların Avşar boyundan olan Karaman oğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. olması, dikkat çekicidir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde Çepni Türkleri kadar Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türklerinin de etkisi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri