Virginia Satir, hümanistik, varoluşçu ve bireydeki olumlu yönlere odaklanan düşünce yapısı ile aile terapisinin önde gelen isimlerindendir. Aileye verdiği önem, terapilerinde kullandığı kendine özgü teknik ve yöntemler, metaforlar Satir'in özgünlüğünü ortaya koymaktadır.
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
Satir'in aile terapisinde başlıca amacı, aile üyelerinin daha fazla özgüveni ya da kendine değer verme duygusunun olmasına yardım etmedir. Bu amacı gerçekleştirmek için, aile üyeleri arasındaki çalışma sürecine odaklanır.
Yaşantısal/insancıl aile terapisinde danışmanlar, aile üyelerinin duygu, düşünce, hislerini ortaya çıkartarak aile üyelerinin daha otantik olmasını, öz-farkındalıklarını geliştirmesini ve kendilerini gerçekleştirme potansiyellerinin artmasını hedefler.
Virginia Satir (1916-1988)
Virginia Satir, Aile terapisi hareketinin anası, ilk eğitimcisi, çocukla aileyi aile seansında ilk kez görenlerden ve ilk aile terapisi kitabını (Conjoint Family Therapy, 1964) yazan uygulamacı/ eğitmendir.
İlgili 37 soru bulundu
Özet: Aile dizimi, Afrika'daki Zulu yerlilerinin inançlarından esinlenilerek Hellinger tarafından geliştirilen, tedavi edici etkisi olduğuna inanılan bir uygulamadır. Grup terapisine ve psikanalitik kurama benzemekle birlikte bilimsellikten oldukça uzaktır.
Aile sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Tedavide de aile yapısında değişiklikler yapmak amaçlanır. GSK'nın temel kavramlarını aile terapisine uygulayan çalışmalar, ailelerin ekolojik bir organizmaya benzediğini varsaymışlardır.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır.
Aile sistemleri teorisinin kurucusu ABD'li psikiyatrist Murray Bowen' a göre, aile ilişkisi içinde çatışma ve gerginlik yaşayan iki kişi hissettikleri kaygıyı yayarak azaltmak amacıyla çatışmaya aileden üçüncü bir bireyi katma eğilimine sahiptir.
Yapısal aile terapisi, bireylerin birbirinden ayrı olarak yaşayamadıklarını belirten, bireye içerisinde yer aldığı sosyal çevre içinde yaklaşılması gerektiğini ve ailenin bireylerin toplamından daha büyük bir birim oluşturduğunu savunan bir modeldir (Fışıloğlu, 1992, 11).
Satir'in aileye dair kullandığı en önemli kavram, “temel üçgen”dir. Satir, anne- baba ve çocuktan oluşan üçgeni temel üçgen olarak tanımlar. Üçgen ilişkisinin doğası gereği kişilerden birisi zaman zaman kendisini diğer ikisinin ilişkilerinin dışında kalmış gibi hissedecektir.
Bu kitapta; aile terapisinde önemli bir yere sahip olan müdahale teknikleri yer almaktadır. Kitapta, Adler, Davranışçı, Bowen, Yapısal, Satir'in Yaşantısal, Deneyimsel, Stratejik, Çözüm–Odaklı, İmago, Sanat ve Ortak Aile Danışmanlığı teknikleri yer almaktadır.
İşlevsel olmayan aileleri; birbirinden kopmuş aileler, iç içe geçmiş aileler, olgunlaşmamış ebeveynlerin olduğu aileler, kopuk ve ilgisiz ebeveynli aileler ve evine bağlılığını kaybetmiş kocanın olduğu aileler olarak beş başlıkta incelemekteyiz(akt. Üstündağ, 2015).
Çözüm odaklı terapi yaklaşımı der ki “hiç kimse kötü bir anne, kötü bir eş, kötü bir evlat olmak, kötü kişilik özelliklerine sahip olmak istemez. Davranışın altında yatan ihtiyaçları ve farklı anlamları keşfetme sürecine çözüm odaklı terapide “yeniden çerçeveleme” diyoruz.
Beş fonksiyonel olmayan aile yapısı belirlenmiştir. Bunlar; iç içe aileler, kopuk aileler, evine bağlı olmayan kocanın olduğu aileler, olgunlaşmamış ebeveynli aileler ve ilgisiz ebeveynli ailelerdir. Minuchin, bu beş tip aileyi patolojik olarak adlandırmaktadır.
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
Aile Ekolojisi Kuramı
Kuramın temel varsayımı, “gelişim ve değişimin, gelişmekte olan şey ile bulunduğu çevre şartları arasındaki etkileşim sonucunda gerçekleştiği”dir. Çocuk çevreyle etkileşim halindedir ve gelişimi üzerinde sadece ailenin değil pek çok sistemin etkisi görülmektedir.
4. Kuramın Öncüleri 1950'li yıllarda Gregory Bateson, Jay Haley ve daha sonra Don Jackson Palo Alto (Zihinsel araştırmalar enstitüsü) grubunu kurmuşlardır. 1967 yılında Palazzoli birlikte çalıştığı psikiyatristlerle çalışmalara başlayarak Milan grubu oluşturmuştur.
Bu bakımdan, eserde çağdaş sosyoloji kuramları öncelikle ve önsel olarak üç değişik tipte kategorize ediliyor ki bunlar; “Natüralistik” ya da “Pozitivistik” sosyoloji kuramı, • “Hümanistik” ya da “Yorumlayıcı” sosyoloji kuramı, • “Değerlendirici” (evaluative) sosyoloji kuramıdır.
Gelişimsel Aile Kuramı
Gelişimsel model aileye, yaşam döngüsü evrelerinde aile üyelerinin değişen rolleri ve görevlerini vurgulayan yaşam döngüsü perspektifinden bakar. Aile, kadın ve kocadan meydana gelmektedir. Süreçte çocukların doğmasıyla aile yapısı karmaşık hale gelmektedir.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Aile yaşam döngüsü, ailenin kurulduğu andan eşlerden birinin ölümüne kadar olan süreç içerisinde geçirdiği gelişimsel dönemler olarak tanımlanabilir. Aile zaman içinde değişmekte, gelişmekte olduğu için dinamik bir yapıya sahiptir.
Sistem yaklaşımı modeli yapıları, örgütleri, doğal oluşumları, bir bütün şeklinde inceler. Bunları birbirleri ve çevreleriyle ilişkili unsurlar dizisi olarak gören yaklaşım modelidir. İlgili yaklaşım olayların, gelişmelerin, durumların incelenmesinde kullanılan bir bakış açısına işaret eder. Kısacası bir metottur.
Aile terapisinde önemli bir ekol olan aile sistemleri terapisi Murray Bowen' ın teorisine dayanır. Bowen insan ilişkilerini bireysellik ve birliktelik gibi iki zıt kutbun yönettiğini söyler. Bowen' ın kuramına göre, ego gücü gelişmemiş yani benliği farklılaşmamış insanlar duygusal tepkilere çok açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri