32/1 trafik cezası maddesi ihlalin konusu araçlarda yapılan değişikliklerin sürücüler tarafından araç tescil belgesine işletilmediği tespit edilen tüm araçlar için uygulanır. 32/1 trafik cezası maddesini ihlal eden sürücülerin de ehliyetlerine 10 ceza puanı işlenmektedir.
MADDE 32- Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliğin işleten tarafından otuz gün içinde araç tescil belgesine işletilmesi zorunludur. Bu fikra hükmüne uymayan işletenlere 108 Türk lirası idari para cezası verilir.
Madde 34 – Trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığı ekonomik yapıları da, dikkate alınmak suretiyle belirli zamanlarda muayene edilerek tespit edilir. (Ek: 17/10/1996 - 4199/14 md.)
Araçlarına yaptıkları değişikliklerin çevreyi rahatsız edecek derecede olduğu tespit edilen sürücülere 32/3 trafik cezası tutarı olan 4.064 TL para cezası uygulanır. Fakat kesilen cezayı ilk on beş gün içerisinde ödeyecek sürücülere %25 indirim uygulanır. İndirimli 32/3 trafik cezası tutarı 3.084 TL olarak belirlenir.
32/1 trafik cezası değişiklik yapıldığı halde bildirim yapılarak ruhsata işletilmeyen araçlara yazılmaktadır. Her yıl Karayolları Trafik Kanunu gereğince güncellenerek uygulanmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Trafik cezaları da araç satışına engel olmaktadır. E-devlet ve Gelir Dairesi Başkanlığı'nın sitesine yansıyan bir cezanız varsa mutlaka ödeyin. Hatta çoğu zaman kişiler ceza kağıdı ellerine ulaşmadığı için ceza yediğini bilmez. Notere geldiğinde ceza olduğunu öğrenince şaşırabilir.
2918 sayılı karayolları trafik kanunun “Araçlar üzerindeki değişiklikleri bildirme” başlıklı 32. Maddesine istinaden cezai işlem uygulanan kişilerin kullandığı araç trafikten men edilir. 32/3 trafik cezası ihlalinden dolayı, Araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Bu ceza tutarı her yıl güncellenir. Güncel olan ceza tutarları Trafik Genel Müdürlüğünün internet sayfasında açıklanır. 2023 yılı için geçerli olan yayaya yol vermeme cezası 1.979 TL olarak belirlenmiştir. Ek olarak kuralı ihlal edilen sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı yansıtılır.
Muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti, yetki verilen gerçek veya tüzelkişi ya da alt işleticiler tarafından, % 5 fazlası ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir. Bakanlar Kurulu, uygulanmakta olan muayene ücretlerini her beş yılda bir % 20'ye kadar artırmaya veya eksiltmeye yetkilidir.
75 trafik cezası, okul taşıtlarının "DUR" işaretini açtıklarında diğer araçların durmaması ya da "DUR" işaretinin okul taşıtları tarafından yönetmelikte belirtilen haller dışında kullanılması durumunda geçerli olur. 75 Trafik Cezası Bedeli Ne Kadar? 75 trafik cezası, 288 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Her kural ihlali için kanunlarca belirlenen trafik cezaları bulunmaktadır. 65/4 trafik cezası maddesi ihlalin konusu ağırlık ve boyut kontrol merkezlerinde işaret,ışık, ses veya görevli kişilerin dur uyarısına rağmen durmayıp tartı veya ölçü kontrolüne girmeden yoluna devam eden kişilere uygulanan bir trafik cezasıdır.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
Gerekli belgeler ile ilgili mahkemeye başvuran vatandaşlar herhangi bir bedel ödemeden kesilen cezalara itiraz edebilirler.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Trafikten men cezasını kaldırmak için uygulayabileceğin birkaç farklı yol vardır. Araçtaki eksiklerin giderilmesi, otopark ve cezanın ödenmesi gerekir. Aldığın cezanın nedenine göre senden araç tescil belgesi, araç muayene belgesi, sürücü belgesi ve trafik sigortası poliçe belgesi istenir.
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
ehliyete yazılan ceza PLAKA üzerinde gözükmez. ehliyete yazılan ceza şahsi borç , plakaya yazılan ceza arabanın borcudur. Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama kısmında görüyorsanız cezayı , ceza sizindir sıkıntı yoktur.
Sürücü belgesi ekiplerimiz tarafından alındıktan 6 ay sonra, sürücü belgesi alınan vatandaşımız Maliye Bakanlığı kayıtlarında bulunan tüm Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarına ait cezaları ödedikten sonra sürücü belgesini teslim alabilir. ( sürücü belgesi teslimi sırasında ceza yapılandırması kabul ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri