Örnek üzerinden Trafik para ceza ve indirimini şöyle hesaplayabiliriz; 2021 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 144 TL. 144'ün %25'i 36 TL. 144 – 36 =108 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. Yani ceza kesilen tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız 144 TL yerine 108 TL ödersiniz.
Trafik cezası erken ödeme indirimi yüzde kaç sorusunun cevabı diğer yıllarda olduğu gibi %25 olarak görülür. Yani uygulama kapsamında ödenecek ceza miktarına %25 indirim uygulanır.
Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin.
Cezanın tebliğ edildiği günden 15 gün içinde ödeme yapılırsa % 25 oranında indirimden yararlanabilmek mümkün olur. Araç sürücüsüne tebliğ edilen cezanın tarihinde başlayan on beş günlük süre içinde başvuru yapılması halinde indirimden yararlanılabilir. Ancak on beş gün dolduktan sonra indirim imkanı geçerli olmaz.
Sürücü tarafına yapılan ceza tebliği sonrasındaki 15 gün içerisinde hemen ödeme yapılması durumunda toplam ceza miktarını 25% oranında düşürülerek tahsil edilecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25'lik indirimden faydalanabilirsiniz.
Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler. Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapmanız gerekmektedir. 15 gün içinde başvuru yaparsanız, cezanızı yüzde 25 oranında indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Bundan dolayı da ters yön cezası 2023 caydırıcı bir ceza olacak biçimde uygulanmaktadır. 2022 yılına oranla artmış olan ters yön cezasının 2023 yılında 4063 TL olduğu gözlemlenmektedir.
Aşırı hız, alkollü araç kullanma veya ehliyetsiz araç kullanma gibi farklı sebepler ile yüksek fiyatlı trafik cezaları kesilebilmektedir. Ancak trafik cezası erken ödeme indiriminden faydalanılabilmektedir. Cezanın kesildiği günden 15 gün içerisinde olan ödemelerde indirimden yararlanılabilmektedir.
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
BİR AY İÇİNDE ÖDEMEYENE AYLIK YÜZDE 5 FAİZ
2004 yılından önce trafik cezaları on gün içinde ödenmezse iki katına, yirmi gün içinde ödenmezse üç katına çıkmakta idi. 2004 yılında çıkartılan kanunla uygulama değişti. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanıyor.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
39/2 trafik cezası tutarı ne kadar? Trafik cezası maddesini ihlal eden sürücülere uygulanan 39/2 trafik cezası tutarı 4.064 TL'dir ve 20 ceza puanı da uygulanır. Sürücülerin araç sahibi olmadığı durumlarda ise araç sahiplerine de aynı miktarda trafik idari para cezası uygulanmaktadır.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Cezası Affı
11/2022de yediğim trafik cezaları gecikme cezaları dahil yaklaşık 600 TL olmasına rağmen yeni çıkan 2000 TL ve altı vergi ceza affından yararlanmamış. Borçların silinmesi için herhangi bir başvuru vb. Yapılamıyor.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Emniyet kemeri cezasının ödeme işlemlerinin 15 gün içerisinde yapılması durumunda %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Söz konusu indirim tutarına göre 436 TL olan emniyet kemeri cezası, 327 TL olarak ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri