Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur.
Bu teoriye göre kazalara yol açan beş temel faktör vardır: Kalıtsal-sosyal çevre, insan hatası, güvensiz eylemler/mekanik veya fiziksel tehlikeler, kaza ve yaralanma.
İnsan faktörü kazaya sebebiyet açısından ana unsur olup; sürücü, yaya ve yolcu olarak 3 şekilde trafiğin içinde yer alır. İnsan kusurlarına örnek olarak; aşırı hız yapmak, alkollü araç kullanmak, yorgun yola çıkmak, kendine aşırı güven duymak, dikkatsiz davranmak, sorumsuzca hareketlerde bulunmak gösterilebilir.
Karayollarında, trafik kazalarına neden olan en önemli parametreler insan davranışları (sürücü, yolcu ve yaya davranışları), araç özellikleri (araçların yapısı, yaşı, türü gibi), yol, çevre ve meteorolojik etkenlerdir.
İlgili 44 soru bulundu
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır.
- Sürücü kusurları ilk sırada
Trafik kazalarına neden olan unsurlar içerisinde ilk sırada sürücü kusurları yer aldı. Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda toplam 88 bin 223 sürücü kusuru tutanaklara geçti. Trafik kazalarında ayrıca 10 bin 316 yaya, 2 bin 260 araç, 1524 yolcu ve 414 yol kusuru tespit edildi.
Konuya bu geniş açıdan bakıldığında bazı araştırmacılar şu şekilde bir açıklamada bulunmuştur: “bütün kazaların arkasındaki temel sebep insandır”. Kazalarının insan hatalarından kaynaklanması bir çok faktöre dayanır.
Türkiye'de 2019 yılında 853 bin kaza oldu. Şehirler bazında incelendiğinde en çok kaza İstanbul'da olurken, bu şehri Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre 2019'da 418.488 trafik kazası oldu.
İş kazalarıyla ilgili yapılan araştırmalar; kazaların meydana gelmesinde çoğunlukla çalışanların birtakım kişisel özelliklerinin etkili olduğunu, bunun yanı sıra makine, teçhizat ve çalışma ortamındaki hata ve eksikliklerin de kaza nedenleri arasında olduğunu ortaya koymuştur.
Her kazada mutlaka insan kusuru vardır. İş kazalarında işçilerin dikkatsiz, pervasız, sinirli, ihmalkar olmaları da kazayı doğuran diğer etkenlerdir. Kişilerin bu eksikliklerinin eğitim ve iş disiplini ile düzeltilmesi mümkündür.
Man (İnsan) : Hatalara neden olan insan faktörüdür. Media (Ortam-Çevre) : Bilgi bilgilendirme, çalışma metotları ve çevresel faktörler.
Trafiğin; yol, insan, araç ve çevre gibi birçok ögesi bulunur. Ancak en önemli unsur olarak başta insan gelmektedir. Çünkü insan trafikte belirleyici unsur özelliği taşır. İnsanlar trafiğin her yerindedir; yolcu, sürücü, yaya vb. şeklinde sıralayabiliriz.
Hadise: şartların biraz daha farklı oluşması durumunda insana, şirket malına ve proseste kayba neden olabilecek olaylardır. “YAKIN KAZA veya KAZAYA RAMAK KALA” isimleriyle de anılır.
Bu teoriye göre; kazaların oluşması % 88 oranında kişilerin güvensiz davranışlarından (tehlikeli hareketlerinden), % 10 oranında güvensiz çalışmalarından (tehlikeli durumlardan) ve % 2 oranında talihin etkisinden (kaçınılmaz ve sebebi bilinmeyen nedenlerden) kaynaklanmaktadır.
330 OLAY, 1 ÖLÜM
'Heinrich Yasası' olarak da anılan bu kurala göre bir iş yerinde benzer 330 kaza ele alındığında, meydana gelen 1 ağır yaralanmalı veya ölümlü kaza için, 29 hafif yaralanmalı ve 300 yaralanmasız (ramak kala) olay meydana gelmektedir.
❎Cevabımız yanlıştır. Trafik kazalarının oluş sebepleri arasında en önemli payı sürücüler olmuştur.
Trafik kazası yaşayan bireyler ve bu bireylerin yakınlarında kaza son- rası güvensizlik, içe kapanma, çevreyle ilişkileri azaltma, bunalım, korku, öç alma isteği, hafıza kaybı, uyku bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara rastlanmaktadır.
İnsanların soyunun tükenmesi , Kavgalar , Gürültüler , Fiziksel hasaarlar, Maddi ve manevi zararlar, Bunun gibi bir çok şeye katkı sağlar ama eğer trafik kurallarına uyum sağlayım yollarda drift makas gibi kötü kural çiğnemeleri yaparsak kazalara katkı sağlamış ve kendimiz ile çevremizdekilerin ölümüne neden olmuş ...
Kara yolunda ölümlü bir trafik kazası ilk kez 31 Ağustos 1896 günü gerçekleşmiştir. İrlandalı gök bilimci Mary Ward, kuzeninin buharlı arabasından düşmüş ve araba tarafından ezilerek ölmüştür.
Orta yaş bandı, 70'lerini geçmiş sürücülere göre daha çok kaza yapıyor.
Karayolları Trafik Kanununda, trafik kazası “Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olan olaydır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri