01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Ölümlü trafik kazası tazminatı; kazada kusuru olmayan ve vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödenmesi gereken tazminat çeşididir. Bu tazminat; ölen kişinin yaşı, doğum yılı, kazadaki haklılık payı, maaşı ve pasif çalışma yılı verileri baz alınarak hesaplanır.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Ölümlü trafik kazasında tazminat alabilmek için gereken birçok belge vardır. Bunlar; trafik kazası tespit tutanağı, ölüm muayene raporu, tanık ifadeleri, kaza fotoğrafları, bilirkişi raporları, veraset ilamı, aile nüfus kayıt örneği gibi belgelerdir. Bu belgeler davada davacının elini güçlendirebilecek niteliktedir.
İlgili 24 soru bulundu
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
İşçinin Ölümü Halinde Ölüm Tazminatı
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Eğer mağdur kişi vefat etmişse onun vefatıyla maddi ve manevi zarar gören yakınları tazminat alma hakkına sahiptirler. Trafik kazası neticesinde ölen kişinin, eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki kişiler maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkına sahiptir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Ölümlü trafik kazası davasının açılması için süre 2 yıldır. Ölen kişinin ailesi 2 yıl içerisinde karşı tarafa dava açma hakkına sahiptir. Ölümlü trafik kazalarında tutuklama kararı çıkması ve hapis cezası verilmesi mümkündür. Hapis cezası en çok 7 yıla kadar verilebilir.
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Yaralamalı Trafik Kazasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Ölümlü trafik kazalarında aracın sürücüsü ruhsat sahibi olmayabilir. Araç sahibi kendi rızası ile emanet verdiği aracın kazaya karışması sonucu doğan zarardan sürücü kadar sorumludur. Emanet verilen aracın trafik kazasına karışması sonucu ruhsat sahibinin cezai sorumluluğu yoktur fakat oluşan zararlardan sorumludur.
Vefat durumunda varislere, sakat kalma durumunda ise sigortalıya ödenen bu tazminat oldukça ufak bedellerle kasko poliçesine eklenebiliyor. Ayrıca araca hayvanlar tarafından verilen zarar da ek teminatlar kapsamında güvence altına alınabilir.
Trafik kazası sonucu çoğu ölümler de bu şekilde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla trafik kurallarına riayet ettiği halde kazada ölen müslümanların da hükmi şehid kabul edilebilecekleri söylenebilir.
Meydana gelen trafik kazası neticesinde manevi tazminat; kazaya neden olan araç sürücüsünden, araç sahibinden ve/veya aracın işleteninden talep edilebilecektir.
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2023 yılı için cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL'dir.”
İşçinin ölmesi nedeniyle iş sözleşmesi sona erdiği takdirde, işçinin yasal mirasçıları, ölen işçi en az 1 yıl çalışma koşulunu yerine getirmişse, kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar. Kıdem tazminatı işçinin kanuni mirasçılarına ödenmekte olup, iradi yani atanmış mirasçılarına ödenmemektedir.
Ölüm Tazminatı
İşçinin ölümü halinde mirasçılarına ödenir. İşçinin ölümü halinde eş, ergin olmayan çocukların yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişilere de ödenir. Dava yoluyla talep edilmesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır. Dava yoluyla talep edilmesi halinde yasal faiz uygulanır.
Ülkemizde çeşitli sebeplerle trafik kazaları meydana gelmektedir. Bunlar ufak tefek yaralanmalarla ya da maddi zararlarla atlatılabildiği gibi ölümle de sonuçlanabilmektedir. Ölümle sonuclanan trafik kazalarında ceza oranlari genel anlamda 7 yıla kadar uzanan hapis cezasına tekabül etmektedir.
Taksirle öldürme suçu, şikayete tabi suç değildir. Taksirle adam öldürme suçunda, savcı resen soruşturacaktır. Müşteki olan kişi, şikayetinden vazgeçer ise ya da şikayetçi olmadığını bildirir ise yargılama aşamasına bir etkisi olmayacaktır. Şikayete tabi bir suç olmadığı gibi uzlaşmaya tabi bir suç da değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri