SEDDK'nın yönetmeliklerde değişiklik yaptığını duyurduğu 31 Aralık'taki açıklamalarda; 1 Şubat 2022'den itibaren trafik sigortasında aylık azami prim tutarlarının %1.5 artacağı ve trafik sigortası tavan primine %20 zam yapıldığı belirtildi.
Mayıs başından geçerli olmak üzere uygulanacak azami primler, 2023 yılı Nisan ayında uygulanan araç grubu bazında 4. basamak azami primlerine yüzde 5 eklenerek uygulanacak. Değişiklikler 15 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek.
Bu nedenle araç sürücüleri, bir önceki yıla göre zamlı prim ödemekteler. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Kurumu tarafından alınan bir kararla, 2022 Haziran ayından itibaren trafik sigortası tavan fiyatına her ay %2,5 oranında bir zam yapılmakta.
Her yıl olduğu gibi sigorta fiyatları bu yıl da değişmiştir. Ayrıca bu fiyatlar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Kurumu tarafından belirlenir. En son 2022 yılının Haziran ayında trafik sigortasına yüzde 2,5'lik bir zam yapılmıştır.
Türkiye Sigorta Birliği tarafından yapılan açıklamada, zorunlu trafik sigortası poliçelerindeki prim artışının nedenleri vurgulanarak, son 10 yılda katlanarak artan zararın sektörün özsermayesini etkiler noktaya geldiği belirtildi.
İlgili 38 soru bulundu
Yapılan açıklamalara göre primi 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren trafik sigortasında aylık azami prim tutarlarının %1.5 olarak artırılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra trafik sigortası tavan priminin %20 oranında artırıldığı da gelen haberler arasında yer aldı.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır. 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Trafik sigortasına 15 Mayıs 2023'de gelen yeni düzenlemeyle birlikte basamak sistemi değiştirildi. Eski sistemde 1'den 7'ye kadar olan hasar basamakları 9'a çıkarıldı. Bu yeniliğin esas amacı sıklıkla kaza yapan dikkatsiz sürücülerle hasar yaşamayan dikkatli sürücüleri birbirinden ayırmak.
SEDDK'nın yönetmeliklerde değişiklik yaptığını duyurduğu 31 Aralık'taki açıklamalarda; 1 Şubat 2022'den itibaren trafik sigortasında aylık azami prim tutarlarının %1.5 artacağı ve trafik sigortası tavan primine %20 zam yapıldığı belirtildi.
Bugüne kadar sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerini her ay, bir önceki aya göre yüzde 4.75 artırma hakkı bulunuyordu. 1 Mayıs'tan itibaren bu oran yüzde 2'ye düşürüldü. Bu da sene sonuna kadar trafik sigortası priminde yüzde 16'lık bir artışa tekabül ediyor.
Trafik sigortasındaki basamaklar sigorta teklifinize uygulanacak indirimler veya ek primlerle ilgili. Basamaklar sürücülerin trafikteki geçmişine ve kaza durumlarına göre değişir ve bu da sigorta primlerini etkiler.
Bir yıl boyunca hasar yaşamadan yenileme döneminde poliçesini yaptırmak isteyen sürücüler 5.basamağa yükselir. Yani yenileme sırasında %5 indirim hakkı kazanır. Her poliçe dönemi hasar yaşamadıkça basamaklar ilerler. 6.basamakta %20 indirim, 7. basamak %40 indirim olarak poliçe primine yansır.
İKAMETGAH ŞARTI KALDIRILDI
Sigorta şirketleri ister plaka ili, isterse ikametgah adresine göre işlem yapabilecek. Örneğin Bolu'da oturan birisi İstanbul plakalı bir araç alsa bile, ikametgahı Bolu'da olduğu için Bolu fiyatları üzerinden ödeme yapıyordu. Şimdi bu durum sigortacının isteğine göre olacak.
Tanımdan anlaşılacağı üzere sigorta prim tutarı hariç, diğer tüm kapsamları kamu otoritesi tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı, trafik sigortasının hangi şirketten yapıldığı önemli değildir.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri