- Hükümete iktisadî konularda fikir vermek amacıyla çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Ali İktisat Meclisi kurulmuştur. - Birinci ve İkinci Kalkınma Planları oluşturulmuştur. - 1927 Yılında Teşviki Sanayi Kanunu çıkarılmıştır. - 1930 Yılında Sanayi Kongresi, 1931 yılında da Ziraat Kongresi ...
Yine Türkiye İktisat Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda Milli sanayinin gelişmesini sağlamak üzere 28 Mayıs 1926'da Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarıldı. Gümrük Tarife Kanunu yerli sanayinin korunması amacıyla yeniden tanzim edildi. Sanayicilere kredi sağlamak amacıyla 1925'te Sanayi ve Maadin Bankası açıldı.
Bu ilke (Devletçilik) 5 Şubat 1937 tarih ve 3115 sayılı kanunla anayasaya girmiştir. CHP Programındaki ifade de yukarıdakine ben- zemektedir ". 4. Atatürk devletin ekonomiye müdahaleleriyle birlikte, kişisel özgürlüklerin korunmasına büyük önem vermektedir.
Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz; güçlü bir uygarlığa, kalkınma ve mutluluğa kavuşamaz; toplumsal ve siyasal yıkımlardan kaçamaz. Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin bel kemiğidir.
İlgili 36 soru bulundu
Atatürk döneminde uygulanan maliye ve iktisat politikalarının temel amacı eski yapıyı yapılan reformlarla çağdaşlaştırarak hızlı bir sanayileşme kalkınmayı gerçekleştirmektir. Böylece toplumda imtiyazsız ve eşit bireyler refah içinde yaşayacaklar, devlette tam bağımsızlığı gerçekleştirilecektir.
Atatürk'ün devletçilik ilkesi; Türk toplumunun ulaşmak istediği çağdaş ve modern bir düzen için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve ulusallaştırılması'dır. Devletçilik ilkesine göre, devlet ekonomiyle ilgili olarak doğrudan doğruya müdahale yapabilir.
Ekonomik kalkınma, bir ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal refahının geliştiği süreçtir. Bir ülkenin ekonomik kalkınması nüfusun yaşam düzeyi, ekonominin rekabet yeteneği, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası, kişi başına düşen millî gelir ve ekonomik özgürlüğün olumlu yönde değişmesi ile tanımlanan bir süreçtir.
1929 yılında gümrük vergileri arttırılarak, yerli üretici korunmaya çalışılmıştır. 1933 yılında Birinci Beş yıllık Kalkınma Planı devreye girdi. 1933 tarihinde Sümerbank, 1935 yılında da Etibank kurularak, ekonomi alanı için sanayi kurulumunu desteklemek adına kredi bankaları oluşturuldu.
Atatürk tam bağımsız bir devlet olabilmek için, öncelikle ekonomik bağımsızlığa vurgu yapmıştır. Bu amaç doğrultusunda bazı iktisadi tedbirlerin alınması ve bir an önce uygulamaya geçilebilmesi için İzmir'de, İktisat Kongresi tertip edildi.
Kapitülasyonlar Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile yapılan 28 Mart 1921 Anlaşmasının 7. Maddesiyle "geçersiz ve kaldırılmış" sayıldı. Kapitülasyonların gerçek anlamda kaldırılması ise Lozan Antlaşması'yla olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomi ilkesi çerçevesinde devletin destekleyeceği girişimci bir sınıfın oluşması ve kalkınmanın bu yolla sağlanacağı öngörüldü. Ulusal nitelikteki yerli sanayinin gelişimi ve ihtiyaç duyulan sermayeye yönelik 1924'te Türkiye İş Bankası kuruldu.
Devletçilik, devlet yetkilerinin artması, genişlemesi, kamu hizmet ve faaliyetlerinin yayılması demektir. Devletçilik, bir tür devlet müdahelesi, daha önce devlet faaliyet alanına girmeyen konularda, kamu menfaati nedeni ile devletin bu alana karışması, katılması, müdahalesi demektir.
Anıtkabir Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu anıt mezardır. Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de burada defnedilmiştir.
Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir.
Halkçılık, halkın kendi kendini yönetmesi, kanun önünde eşit olması, sınıfsız ve ayrıcalıksız bir toplum oluşturması anlamına gelen bir ilkedir. Halkçılık ilkesi, halkın sınıf yada bir zümre tarafından sömürülmesini reddeder.
Cumhuriyet ilan edilmeden yani yeni bir ülke kurulmadan; Şubat 1923'te, izlenecek ekonomik politikaların belirlenmesi ve ekonomik kalkınmanın tüm toplumun katılımı ile başlatılması için İzmir'de Türkiye İktisat Kongresi'ni toplamıştır.
İktisadın temel ilkeleri, insanoğlunun kıtlığı önlemek amacıyla yürüttüğü faaliyetleri kapsar. Yani kıt kaynakların üretimi ve bölüşümüne dair tartışmalar neticesinde ekonomi bilimi doğmuştur. Ardından ekonominin temel ilkeleri arasındaki ihtiyaç, değer, fayda ve fiyat gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
Ekonominin temel prensipleri üzerine yapılan araştırmalar, bu alandaki kavramları ve işleyişleri çözümlemeye yardımcı olan prensipleri ortaya koyar. Ekonominin üç temel prensibini şu başlıklar altında inceleyebiliriz: kıt kaynaklarla seçim yapma, fayda maliyet analizi ve dengeli pazarlar.
Ekonominin temelini üç ana kavram oluşturmaktadır ki bunlar bir kez içselleştirildiğinde insanların günlük olaylara bakış açılarını değiştirmektedirler: fırsat maliyeti, marjinalizm ve etkin piyasalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri