Bu kuralı örnekle açıklayalım: Diyelim ki trafiktesiniz ve önünüzdeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısınız. Eğer önünüzde bulunan aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediyseniz takip mesafenizi koruyorsunuz demektir.
Öndeki aracın yanındaki ağaç, ev veya trafik levhasının yanından geçtiği sırada 88, 89 şeklinde 2 saniye sayılması gerekmektedir. Öndeki aracın geçtiği cisme ulaşma süresinin 2 saniye olması durumunda araç takip mesafesinin korunduğundan emin olunabilmektedir.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır. Yağışlı havada yük taşıyan araçla takip mesafesi fazla tutulmalıdır.
120 km hızla giden aracın takip mesafesi; uyulması gereken takip mesafesi, seyahat halindeki aracın hızının yarısı olarak belirlenmiştir. Yani 120 km hızla giden bir aracın önündeki araçla arasına koyması gereken mesafe 60 metredir.
İlgili 34 soru bulundu
Seyir halindeki iki araçtan önde olan aracın aniden durması ya da yavaşlaması halinde arkadaki aracın güvenle yavaşlayabilmesi ve durabilmesi için iki araç arasında bırakılması gereken asgari mesafeye fren mesafesi adı verilir. Bu mesafe aynı zamanda takip mesafesi ya da durma mesafesi olarak da bilinir.
Takip mesafesi ayarlanmaz ise mutlaka arkadan çarparsınız. Takip mesafesi arabanın saatteki hızının yarısı olacak şekilde ayarlanır. Örneğin 100 km hız ile gidiliyor ise takip mesafesi 50 metredir. Seyir halinde giderken öndeki araç ile aranıza başka bir araç girerse o araçla da mesafeniz 50 metre olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse 90 km hızla giden bir aracın intikal mesafesi 90×0,30 = 27 metredir.
Servis freni bozuk araçları çeken araçlar saatte 15 km.'nin üstünde bir hızla sürülemez. İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığının görüşünü alarak, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası çift yönlü karayolları ile bölünmüş yollarda ve otoyollarda otomobiller için hız sınırını 20 km/s'e kadar artırmaya yetkilidir.
Takip Mesafesi Ve Kontrolü
Bu mesafe, kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir. Buna takip mesafesi denilir. 90 km. hızla giden bir araç önünde giden aracı en az 45m. mesafeden takip etmelidir.
1. Sola dönüş işareti verilir. 3. Öndeki araca takip mesafesi kadar yaklaşılır.
· Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, · Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, · Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, · Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.
Kabaca takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örnekle açıklamak gerekirse 100 km/ saat hızla ilerliyorsanız takip mesafeniz en az 50 metre olmalıdır.
Aşırı hız ne demektir? Aracı kontrol edemediğimiz hız aşırı hızdır.
Yorum Yap. Başka bir aracın arkasında gidiyorsanız, zamanında durabilmek için “iki saniyelik mesafe” olarak adlandırılan veya “Göstergedeki hızın yarısı" kadar bir mesafe korumalısınız. 80 km/saat hızda bu yaklaşık 40 metreye karşılık gelir.
Kara yolu üzerinde ilerlerken takip mesafesi basit olarak mevcut hız ikiye bölünerek hesaplanır. Örneğin; 90 km hız ile ilerleyen bir aracın öndeki araç ile koruması gereken minimum mesafe yani takip mesafesi 45 metre olmalıdır. Bir diğer yol ise 2 saniye kuralıdır.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
MADDE 9– (1) Aracın boyunu önden 1 metre, arkadan 2 metre aşacak, kasanın sağ ve sol yanından taşacak şekilde yükleme yapılamaz.
Yönetmelikte, Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) ile il trafik komisyonlarına yerleşim yerleri içindeki hız limitlerini 20 kilometreye kadar artırma yetkisi veriliyor.
Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı'nın yayınladığı "durma ve intikal süreleri" raporuna göre, mesela 70 km/saat hızla gittiğimiz kuru ve eğimsiz asfalt yolda ortalama 46,7 metre mesafede durabilirken, aynı yolda hızımız 100 km/saat olduğunda bu mesafe 86,3 metreye kadar çıkmaktadır.
Saatte 100 km ise, 100000(100km=1000*100=100000metre)/60= 1666 metre yol dakikada, bir dakika 60 saniye, e o zaman 1666/60=27,7 metre saniyede aldığın yol. Not: 100 km sabit dedik, yol şartlarında 100 km ile giderken ortalama süratin trafiğin durumuna, trafik lambası vb. etkenlere göre düşer.
Bu mesafe aynı şeritte ilerleyen iki adet aracın arasında oluşması gereken mesafedir. Mesafe belirli bir oranda olmalıdır. Arkadan gelen aracın öndeki araç ile arasında koyduğu mesafe kaza oranının azalması için önemlidir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Hava durumu, araç cinsi ve yük durumu gibi kriterler de göz önünde bulundurulmalıdır. Araç takip mesafesi basit olarak önde giden aracın hızının yarısı metre olarak ifade edebilir. Örneğin, öndeki araç 100 km hızla gidiyorsa arkadaki araç için takip mesafesi 50 metre olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri