Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
Çekme Belgeli Satış Ne Demektir? Çekme belgeli araçlar için noter aracılığı ile satış işlemleri gerçekleştirebilirsin. Trafik Şube Müdürlüğüne başvurup aracını muayene ettirdikten sonra araç uygunsa satışını yapabilirsin.
Çekme belgeli araç alınır mı sorusunun cevabı ise çekme belgesi olan bir araç devredilemez. Ancak çekme belgesine sahip bir aracı satın aldığınızda aracı trafiğe çıkarmadan önce yeni yasal sahibi olarak aracı kendi adınıza kaydettirmeniz şarttır.
Uzun süreli seyahatler nedeniyle, yatırım için alınan araçlarda veya geçerli başka bir sebeple de çekme belgesi alınabilir. Özellikle yalnızca sigorta ve vergi maliyetlerinden kurtulmak için alınan çekme belgesine sahip olan araçların satın alınmasında herhangi bir problem yoktur.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
İlgili 30 soru bulundu
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Çekme belgeli araçlar da diğer araçlar gibi alınıp satılabilir. Bunun için noter aracılığıyla devir işlemlerinin yapılması gerekir. Eğer aracın plakası değiştirilecekse, bu işlem de noter aracılığıyla yapılmaktadır.
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir.
TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın eksik, bozuk ve çalışmayan bir yeri var ise tamir yapılması gerekir. Tamir işlemleri tamamlanıp eksikler giderilince araç muayeneye sokulur. Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile notere gidilir.
Son gelişmeler ile birlikte e-Devlet üzerinden çekilen araç sorgulama işlemi yapılabiliyor. Sistem üzerinden araç plaka bilgilerini girerek bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Yine son 5 yıla ait çekilen araç cezası e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleniyor.
Çekilen araçlar yalnızca araç sahiplerine, muvafakatnamesi bulunan kişilere, araç sahibi vekillerine verilebiliyor. Araç şirket üzerine kayıtlıysa şirket imza sirküleri bulunan kişiler araçları teslim alabiliyor.
Bazı araçlar kaza yaptıktan, ağır hasar aldıktan sonra ya da hurdaya ayrılınca kullanılamaz hale gelebilir. Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı uzun bir süre boyunca kullanılamayacak olan araçlar için çekme belgesi alınmasında yarar vardır.
Notere gittiğiniz zaman aracınızın hiçbir şekilde muayenesi yapılamamış olursa, burada noter işlemi yapılamayacaktır. Bu sebeple de aracınızın satışı gerçekleştiremezsiniz.
Muayene için vekalet gerekmiyor , vekaleti sen alırsan arabayı üzerine alamazsın. +1 Eğer arabayı kendi üzerine alacaksan vekaleti başka birinin üzerine versin, vekil ettiği kişi sana satış yapabilir. Vekil ediceği kişinin TC Kimlik ve Adı Soyadı yetiyor vekalet vermesi için.
Bu belge kaza yapan, hurdaya çıkan ve bir süre trafikte olmayacak araçlar için alınabilir. Çekme belgeli araç tüm borçları ödenmiş ve kenara çekilmiş araçtır. Bu süreçte çekme belgesi sayesinde araç tüm vergi ve yükümlülüklerden muaf olur.
Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Araç Çekme Belgesi Ücretli Mi Alınır? Evet, araç çekme belgesi yasal kapsamında belirli ücret karşılığında elde edilebilir. Bu ücret miktarı aynı zamanda her yıl rutin olarak güncelleniyor.
Bazı durumlarda aracın sahibi yurtdışına çıkacağı için vergi ve sigorta ücretlerinden muaf olabilmek adına araç için çekme belgesi alabilir. Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkma izni yoktur. Çekme belgeli bir aracın trafiğe çıktığı tespit edildiği takdirde sürücüye veta aracın sahibine belirli bir ceza yazılır.
Ağır hasarlı, pert, kazalı, hasarlı, çekme belgeli ya da hurda belgeli tüm araçlar alınabilir ya da satılabilir. Araçları farklı şekillerde değerlendirmek isteyen kişiler hurda belgeli araç satın alma konusunda istekli olabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri