Kaçak kayıplar manyetik akı ve manyetik alandan dolayı oluşur. Büyük trafolarda transformatör tasarımı bu gibi kayıpların engellenmesi açısından oldukça önemlidir. Kaçak ne kadar az olursa verim de o oranda artacaktır. Demir ve bakır kayıplarına göre daha küçük miktardadır.
Demir Kayıpları : Transformatörde boş çalışmada oluşan kayıplardır. Çok küçük olan boştaki akımın oluşturduğu bakır kayıpları dikkate alınmazsa, boş çalışmada yalnız demir kayıpları söz konusu olur. Demir kayıpların nüve veya çekirdek kayıpları da denilmektedir.
Trafonun nüvesi yetersiz, saclar küflü, bir yüzeyleri yalıtkansız, sarım işçiliği kötü ise primerde oluşan manyetik alanların bir bölümü devresini hava üzerinden tamamlar. Bu manyetik alanlara kaçak akılar veya manyetik kaçak denir. Bunun sonucunda sekonderde indüklenen gerilimde azalmalar olur.
Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir. 'Trafo Boşta Kaybı' bedeli yansıtılmaması için enerjinin kesilmesi gerekmektedir.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Trafo Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır
Yapılan aylık gözle kontroller haricinde en az yılda bir kez periyodik olarak trafo bakımları yapılmalıdır. Trafo bakımında yapılan kontroller hem elektrik kalitenizde olası problemlerin hem de olası kazaların iş güvenliği açısından önüne geçebilmeyi hedeflemektedir.
Kentlerin çeşitli yerlerine kurulan trafo (transformatör) istasyonlarında (kulübelerinde, bkz. şekil) genellikle 10.000 ile 36.000 Volt arasındaki yüksek gerilim (voltaj), 400 ile 220 Volt arasındaki değerlere indirilerek evlerde, iş yerlerinde kullanılır duruma getiriliyor.
Sorununuz devam ediyorsa detaylı adres bilgileriyle birlikte 186'yı aramanızı rica ederiz.
Özellikle fabrika, enerji tesisleri, petrokimya, maden tesisleri gibi kritik tesislerde trafo bakımlarının aksatılmaması tesis için bir zorunluluktur.
Yük akımları tarafından üretilen sızıntı alanlarından kaynaklanan elektromanyetik kuvvetlere bağlı olarak hazne duvarları içerisindeki titreşimler, manyetik kalkanlar ve trafo sarmalları yük gürültüsüne sebep olmaktadır.
Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir. 'Trafo Boşta Kaybı' bedeli yansıtılmaması için enerjinin kesilmesi gerekmektedir. Trafo boşta kaybı oluşmaması için en yakın hizmet noktamıza ulaşarak veya 372 numaralı Enerjisa Çağrı Merkezimizi arayarak kesme işlemi başlatabilirsiniz.
Daha yaygın olarak “trafo çekirdeği” olarak bilinen bu manyetik devre, iki sargı arasındaki voltajın indüklenmesi için gerekli olan manyetik alanın etrafından akması için bir yol sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
Volt Amper doğru akım yada cos 0 olan alternatif akım için kullanılan güç birimidir.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Trafo Nasıl Korunur
Bunun için genellikle bir voltaj kontrol rölesi kullanılır. 2.- Akım: Transformatörün geri dönüşü olmayan iç hasarlarını önlemek için aşırı akım ve ani aşırı akım (kısa devre) tespit edilmelidir. Bunun için genellikle bir aşırı akım koruma rölesi kullanılır.
100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Türkiye'de 380 kV, 154 kV ve 66 kV yüksek gerilim seviyeleri ile 6,3 kV, 15 kV ve 33 kV orta gerilim seviyeleri kullanılmaktadır. Fakat yüksek gerilimde 66 kV ve orta gerilimde 6,3 kV ve 15 kV seviyeleri artık kaldırılmaktadır.
Yönetmelikte işletmede gerilim tesisleri işletme sorumluluğu yapabilecek kişiler; Trafo işletme sorumluluğunu üstlenecek mühendis EMO tarafından verilen “Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumlusu” belgesini almış veya elektrik elektronik mühendisi olması gerekmektedir.
Trafo Bakımı ve Testleri
Trafolar elektrik enerjisinin çeşitli gerilim seviyelerine çevrilmesi için vazgeçilmez cihazlardır. Gerilim seviyesi yükseltilebilir veya indirilebilir. Bakımlar konusunda uzman ve deneyimli elektrik mühendisi kontrolünde yetkin personeller tarafından yapılır.
- 80 °C sıcaklık artışı ile Trafo Sargı Sıcaklık Ayarı: 110 °C'ye kadar trafo normal şartlarda çalışabilir, trafoyu aşırı ısınmadan korumak istiyorsanız cebri havalandırma aktivasyonunun birkaç derece altına ayarlayıp ayarlayabilirsiniz. bu sıcaklık arttıkça soğutma aşamaları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri