TRAM34, yüzde 60'ın üstünde yerlilik oranıyla hem en yüksek yerlilik oranına sahip olan, hem de fikri ve sınai hakları yerli olan tek raylı sistem aracıdır.
TRAM34, özel olarak tasarlanmış kauçuk tekerlekleri ve araç içi ses bariyerleri gibi konfor artırıcı detaylarıyla hem yolcuların hem de işletme ve teknik ekiplerin gereksinimlerine cevap vermektedir. Ayrıca, metro ve tramvay araçlarının zorlandığı rampa eğimlerinin de üzerinde tırmanma kabiliyetine sahiptir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 300 günde 300 proje çalışmaları kapsamında yüzde 100 yerli tasarım ve mühendislik ürünü olan Tram34'ün üretimine start verecek. İlk aracın Kasım 2024'te raylara inmesi amaçlanırken, 3 yıl içinde 34 adet araç üretilmesi planlanıyor.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında 3 yıl önce Türkiye'nin ilk yerli tramvayını üreten Durmazlar fabrikası, yine Büyükşehir Belediyesi'nin metro vagonlarının üretimi ve hızlı trenlerin bazı ekipmanlarının üretimiyle bu alanda Avrupa'nın en donanımlı ve modern fabrikalarından biri haline geldi.
İlgili 40 soru bulundu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 22 Temmuz 2022 tarihinde başlatılan “300 Günde 300 Proje” maratonunun 300'üncü projesini tanıttı. İBB iştiraki Metro İstanbul, Cumhuriyetin 100. yılında, yüzde 100 Türk mühendisliği ve tasarımı ürünü yerli üretim raylı sistem aracı “TRAM34”ü hayata geçirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 6 Ocak 2023'te açıkladığı verilere göre İmamoğlu yönetimi 2019 yılından bu yana İstanbul'da 7,24 kilometrelik metro inşaatı yapabildi. AK Parti'li Kadir Topbaş döneminde ise tam 142,88 km metro inşa edildi.
Tren işletiminde kullanılan enerji “cer” enerjisi olarak adlandırılıyor. İzmir Metrosu'nun elektrik enerjisi giderinin yüzde 70,5'lik bölümünü tren işletiminde kullanılan cer enerjisi oluşturuyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Tünel çalışması 18 Mayıs 2021 tarihinde başlamış olup, 3 Eylül 2022'de tamamlanmıştır. Ayrıca Eminönü otobüs peronları taşınmış. Aynı güzergahı kullanan hatlar iptal edilip yeni hatlar ile Alibeyköy'e kadar aktarmalı bir ulaşım sistemi sağlanmıştır.
Yapımına 9 Kasım 2016 tarihinde başlanan hattın ilk etabı 1 Ocak 2021 tarihinde Cibali ve Alibeyköy Cep Otogarı istasyonları arasında, Küçükpazar ve Eminönü istasyonları ise 30 Ağustos 2023 tarihinde hizmete girmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yapımının yüzde 80'i tamamlanan Çiğli Tramvayı'ndaki çalışmaları inceledi. 2023'ün Mart ayında hattın işletmeye alınacağını müjdeleyen Soyer, “İzmir'i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz” dedi.
Topkapı - Mescid-i Selam Tramvay Hattı
T5 (Metro İstanbul)
T5 (Alibeyköy Cep Otogarı→Eminönü), her gün çalışıyor.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
İstanbul metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989 tarihinde M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
Katener sistemi genellikle tren ya da tramvay gibi raylı ve elektrikli sistemlerde elektriğin trafo merkezinden alınarak, tren ve tramvayın düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlar. Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır.
M1 ve M3 hatlarının bazı istasyonları yer üstünde bulunmaktadır. Trenler bu istasyonlara varırken yukarıdan gitmektedirler. M2 ve M4 hatlarının tamamı yer altından gitmektedir.
Metrolar hepimizin hayatında en az bir kez kurtarıcı olmuştur. Elektrik enerjisinin hayatımızla tamamen bütünleşik hale gelen ilk örneklerinden biri olan metro, aynı zamanda cep dostu olması yönünden de pek çok kişinin yakın veya uzak mesafelerde onu sıkça tercih etmesini sağlıyor.
İmamoğlu görevde kaldığı süre boyunca toplam 7,24 kilometre metro inşa etti.
Ulaştırma Bakanlığı da, en fazla metro hattı yapan İBB Belediye Başkanı olarak İmamoğlu'nu gösteren tablonun aksini gösteren başka bir tablo yayınladı. O tabloya göre de Kadir Topbaş'ın yıllık 10,58 km'lik metro inşaatıyla zirvede yer alıyor.
Hat 29 Eylül 2015 tarihinde ihale edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kolin - Kalyon - Şenbay konsorsiyumuna yer teslimi yapılarak Şubat 2016 itibarıyla inşa çalışmalarına başlanmıştır. 2018 ortasında hattın kredisi bitmiş ve 2019'da inşa çalışmaları tamamen durmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri