Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Çok güçlü bir element olan hidrojenle çalışan tramvay 380 yolcu taşıma kapasitesine sahip olup, 70 km hıza ulaşabiliyor. Şehir içinde kullanılacak bir araç için oldukça iyi özellikler sunan tramvay, hidrojeni yakıt olarak kullandığından dolayı en büyük avantajı; tek atığının su olması ve havayı kirletmeyecek olmasıdır.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. asıl aradaki fark ise ağırlıktır. buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.
İlgili 24 soru bulundu
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır.
Demiryolu şebekesi 154/25 KV 50 Hz. Elektrik enerjisiyle besleniyor.
Toplu ulaşımda kullanılan trenler için yukarıdan asılı elektrik şebekesi enerji kaynağı olarak kullanılmakta ve bu şebeke elektrik yaralanmalarına neden olabilmekte; oluşan yüksek voltajlı elektrik yaralanmaları sonucu ölümcül komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir.
Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Telefona gelen hat besleme voltajı, telefon On-Hook (telefon kapalı) durumdayken 24 veya 48 Vdc standartlarındadır. (24 Vdc sadece özel telefon santrallerinde kullanılmakta olup şehir santrallerinde bu voltaj 48 Vdc'dir).
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
Dünyadaki metrobüs uygulamaları genel olarak dizel yakıtlar ile çalışmaktadır. Örneğin İstanbul'daki metrobüslerde Euro III ve Euro IV emisyon standardındaki dizel motorlar tercih edilmiştir(Yazici vd., 2013).
Vatmanlık, şehir içi yolcu taşıma hizmetlerinde kullanılan tramvay ve metro gibi raylı ulaşım araçlarının sürücülerine verilen addır.
Daha önce Irak'ta görev yapan 126 Megawatt'lık gemi ürettiği elektriği artık Marmaray'a iletmeye başlayacak. Ulaştırma Bakanlığı tarafından kiralandığı ve Marmaray'a elektrik sağlayacak olan dev jeneratör gemi Doğan Bey, demirlediği Yenikapı'da elektrik tellerini karaya bağladı.
Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır.
TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
Dizel lokomotifler çoğunlukla,dizel elektrik tahrikli lokomotiflerdir. Bunlarda bir dizel motoru,Bir dinamoyu çevirerek elektrik üretir; Bu elektrik tahrik tekerleklerini çeviren elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır.Hareket genellikle dişlinin çevrilmesiyle iletilir.
Demiryolu altyapısı 350 kilometre/saat (220 mph) hıza uygun olarak tasarlanmış olsa da, düzenli sefer yapan yüksek hızlı trenler şu an 305 kilometre/saat (190 mph) azami hızla işletilmektedir.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri