Tüp bebek tedavisi sırasında Rahim duvarı kalınlığı embriyonun rahim duvarına tutunma şansını belirleyen önemli bir klinik işarettir. İnce Rahim duvarı genellikle transvajinal ultrasonografi ile rahim duvarının 7mm altı olarak belirlenir ve bu değerler gebelik şansını azaltır.
Çünkü gereği kadar kalınlaşmamış rahim duvarına embriyonun tutunması zor olur. Tüp bebek tedavisi sırasında rahim kalınlığının ne kadar olduğunun kontrol edilmesi çok önemlidir. Embriyo transferinin yapılacağı gün rahim zarının en az 7 mm – 8 mm veya daha fazla olması gerekir.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir.
Tüp bebek tedavisinde “embriyo transferi için rahim kalınlığı kaç mm olmalıdır” ? Embriyo transferi için yumurta çatlatma iğnesini yaptığımız gün ultrasonda rahim kalınlığı en az 7 mm olmalıdır.
Doğurganlık çağında olan kadınların rahim duvarı kalınlığı 7-14 mm arasında olmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise adet döngüsü sona erdiğinden dolayı rahim içini kaplayan endometriyum tabakası incelir. Menopoza giren kadınların rahim duvarı kalınlığı 4-5 mm'nin altında seyretmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Rahim duvarı (endometriyum) kendini gebelik sürecine hazırlamak için adet döngüsü nedeniyle yaşanan hormonal değişime bağlı olarak bir miktar kalınlaşır ve bu kalınlaşma gebelik sırasında da devam eder. Eğer gebelik oluşmazsa endometrium kalınlığını sürdüremez ve pulcuklar halinde dökülme ve incelme başlar.
Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır. Bu dönem döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için en uygun dönemdir.
“Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı?” veya “Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı?” diye soran çiftler de bulunur. Genellikle 2 adet, 16-20 mm arasında ve 2 adet 13-15 mm arası boyutlara sahip folikül oluşması durumunda yumurta toplama işlemi yapılabilir.
Transfer adetten kaç gün sonra yapılır? Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Düzenli egzersiz yapmak, kişinin kan dolaşımını hızlandırır. Bazı vakalarda yalnızca egzersiz yapmak dahi kişinin rahim duvarının, gebelik için uygun kalınlığa ulaşmasını sağlayabilir. Enfeksiyon gibi farklı rahatsızlıklar varlığında ise odak hastalığa yönelik tedaviler uygulanabilir.
Adet kanamasının olduğu ilk günden beşinci güne kadar endometrium, 1 ile 4 mm. arasında kalınlığa sahiptir. 5. günden sonra salgılanmaya başlayan ve kan düzeyinde artış gösteren östrojen hormonunun etkisiyle 14 mm.'ye kadar kalınlaşır.
14. gün civarında yumurtlama ile birlikte salgılanan progesteron hormonu etkisi ile rahim iç zarı biraz daha kalınlaşır, olası bir gebeliği beslemek için. Bu dönemde rahim iç zarı (endometrial) kalınlık 20 mm'ye kadar çıkabilir. Eğer gebelik oluşmaz ise bu tabaka adet kanaması olarak atılır ve yeni bir siklus başlar.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer öncesi progesteron testi yapılır ve progesteron normal değeri 1.5'in altında olması hedeflenmektedir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Adetin 2. günü yapılan vajinal ultrasonografi ve kandan bakılan hormon sonuçlarına göre tedaviye başlanır. Tedaviye başlarken ilaç dozları kişinin vücut kitle indeksine (kg/m2), yumurtalık rezervine daha önce IVF yapılmışsa önceki tedavilerde kullanılan ilaç dozlarına ve toplanan yumurta sayılarına göre belirlenir.
Rahim duvarı yeterli kalınlıkta ise progesteron hormonu eklenir ve dondurulmuş embriyonun gününe göre embriyo transfer günü ayarlanır. Örneğin 5'inci günde dondurulmuş embriyolar için progesteron başlandıktan sonraki 6'ncı güne embriyo transferi planlanır.
Yumurtanın olgunlaşması (mayoz bölünmenin tetiklenmesi) bu iğne ile olur ve yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplanmalıdır. Tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması bu ilk aşamadır. Yumurtaların toplanması: Bu aşama tüp bebek merkezinde, anestezi altında, ultrasonda kapalı devre sistemle yumurtanın vakumlanması işlemidir.
Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
Çoğu durumda kalınlaşmış rahim duvarı ciddi bir risk teşkil etmez ve tedavisi basit hormon ilaçları ile yapılır. Atipik olmayan rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde progesteron kullanılır. Progestin, kalın rahim duvarı inceltilmesi için kullanılan yapay progesteron hormonu ilacıdır.
Çoğunlukla ilaçla tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan rahim duvarı kalınlaşması, hormonal dengenin sağlanmasıyla iyileştirilebilir. İlaçla tedavi yöntemleri arasında krem, oral tablet, vajinal krem, enjeksiyon ya da rahim içi araç gibi seçenekler yer alır.
Rahim duvarı incelmesi, rahim iç tabakasının (rahim duvarının) normalden daha ince olması durumudur. Sağlıklı bir gebelik için rahim duvarının kalınlaşıyor olması gerekir. Rahim incelmesi sorunu yaşayanlarda ise aksine bir durum söz konusu olduğundan embriyo rahme tutunamayabilir ya da gebelik düşükle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri