Travmaya Bağlı Kırıklar: Bilindiği gibi sıklıkla trafik kazaları ya da yüksekten düşme sonucunda oluşan omurga kırıklarıdır. Acil vakalardır. Bir an önce gereken yapılmalıdır. Kırığın şiddetine, omuriliğe basıp basmadığına ve omurganın stabil olup olmadığına göre tedaviye karar verilir.
Ortopedik travma, vücudun herhangi bir yerindeki travmadan kaynaklanan kemik, eklem, kas, tendon ve bağları etkileyen her türlü yaralanmayı tanımlayan geniş bir terimdir. Terim geniş kapsamlıdır ve hastanın yaşamını doğrudan tehdit eden küçük kırıklara veya ciddi kırık kemiklere işaret edebilir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Kırık çeşitleri
Kapalı kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak deri sağlamdır. Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulmuştur. Kemik uçları dışarı çıkmıştır, beraberinde kanama ve enfeksiyon riski taşırlar. Parçalı kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak genç erişkinlerde ve ileri yaş hastalarda eklem kırıkları, uzun kemiklerin bazı kırıkları, bacak kırıkları, leğen kemiği kırıklarının bir kısmı ve kalça eklemi kırıkları gibi belli özellikteki kırıklar için ameliyat gerekmektedir.
Kemiğin bütünlüğünün kaybedilmesi yani kırık oluşması için ya kemiğin yüksek enerjili bir darbe alması ya da uzun süreli tekrar tekrar küçük darbeler alıyor olması gerekmektedir. İlk duruma akut yani ani kırık, ikinci duruma da stres kırığı adı verilir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Kapalı (basit) kırık: Doğrudan ya da dolaylı travma ile kemik kırıldığı halde, kırık üzerindeki derinin bütünlüğü bozulmamış ve kırık kemik uçları deriden dışarı çıkmamıştır.
Kemik dokusuyla bilgiler vermesinin yanı sıra doğrudan sonuç almayı sağlayan hızlı ve kolay ulaşılabilir bir tetkiktir. Kırıklar en az iki planda röntgen ile değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra grafi usulüne uygun bir şekilde çekilmiş olması gerekmektedir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Doktor eklemi inceleyip hareket ettirerek ve yaralanmaya neyin sebep olduğunu sorarak bir çıkığı teşhis edebilir. Bazı durumlarda doktor kemikleri görüntülemek için X-ışınlarını kullanır. Röntgen, doktorun çıkığın tam yerini ve durumun ne kadar ciddi olduğunu görmesine yardımcı olur.
Hasta, çıkık şüphesiyle sağlık kuruluşuna geldikten sonra ortopedi uzmanı tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. İlk muayenenin ardından görüntüleme cihazlarının (MR, röntgen) yardımıyla söz konusu eklemin çıkıp çıkmadığına bakılır.
Bunlar akut (ani) ağrı, subakut (geçici) ağrı ve kronik ağrı olarak adlandırılmaktadır. Akut ağrı genellikle yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Yeterli kan dolaşımını sağlamak, kırık sonrası morlukları yönetmek ve beslenmeye dikkat etmek, kemiklerin sağlıklı bir şekilde iyileşmesini destekleyen önemli faktörlerdir. Ayrıca, sigara içmek gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve doğal besinlerle beslenmek iyileşme sürecini hızlandırmada yardımcı olacaktır.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor. Artık alçı kullanımı olmayacak. Kırık uçlarını cihazla sabitleyerek ameliyatsız ve düzgün bir kaynama süreci yapıyoruz.
Yanlış Kaynama Deformite
İhmal edilmiş olgularda veya konservatif tedavide öngörülemeyen kayma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla cerrahi Tedavi ile yanlış kaynamış olan kemik düzeltilerek metal implantlar yardımıyla tekrar kaynatılır.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri