El titremesi, yaygın olarak görülen elllerin istemsiz kasılmalarıdır. Tıbbi ismiyle hand tremor olarak adlandırılan el titremesi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi çocukluk, gençlik, ileri yaş dönemleri fark etmeksizin her dönemde ve her yaş aralığında görülebilir.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Titreme her yaşta başlasa da, ilk olarak ergenlik döneminde ya da orta yaşta (40-50 yaş arası) ortaya çıkar. Esansiyel titreme, nedeni kesin olarak bilinmese de kalıtsal olabilmektedir.
Tremor hastalığının çok farklı tipleri olsa da temelde istirahat tremoru ve hareket tremoru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Genellikle titreme hastalığı tehlikeli olarak değerlendirilmez. Fakat ileri boyutlarda titreme, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesini engelleyebilir. El titremesi her yaşta kişide görülebilmekle birlikte genellikle yaşlandıkça ortaya çıkma ihtimali artar.
Tremor, titreme anlamına gelir ve farklı birçok hastalıkla birlikte görülebilir. Parkinson hastalığının, Periferik Nöropati gibi beyin ve beyincik hastalıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir veya bir ilacın yan etkisi olarak titreme görülebilir.
Parkinson tremorunda hastalığa özgün ilaçlar, esansiyel tremor, propranolol veya diğer beta blokerler ve bazı antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir? El titremesi için nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Nöroloji uzmanı, el titremesinin nedenini teşhis ederek uygun tedavi seçeneklerini önerir. Özellikle eğer titreme ciddi bir soruna işaret ediyorsa veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Tremor türlerinden biri ve en yaygını olan esansiyel tremor, sebebi belli olmayan bir titreme hastalığıdır. Genlerden gelen bir titremedir. Özellikle hastaların ellerinde, kollarında titremeler gözlemlenir. Stresli ortama girdiklerinde veya heyecanlandıklarında bu titremeler daha da artar.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Esansiyel Tremor her yaşta görülebilen bir hastalıktır. sebebi bilinmese de genetik geçişin büyük etkisi vardır.
İlaç yan etkileri: Çeşitli antipsikotik, antihipertansif ve antiaritmik ilaçların yan etkisi olarak ellerde titreme şikâyetiyle karşılaşabilir.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Bahsedildiği üzere vücutta istemsiz ritmik titremeler beyin hasarları, Parkinson, multipl skleroz gibi biyolojik hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yoğun duygusal zorlanmalar, şiddetli öfke, süregelen stres ve yorgunluk sonucu da ortaya çıkabilir.
İlaç tedavisi: Esansiyel tremoru tedavi etmek için tek başına veya kombinasyon halinde alınan en yaygın ilaçlar, propranolol gibi beta blokerler ve primidon gibi nöbet önleyici ilaçlardır.
Psikojenik Tremor: Psikolojik veya duygusal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Titremenin şiddeti ve yeri, bireyin dikkatine bağlı olarak değişebilir. İlaçla İlişkili Tremor: Bazı ilaçlar ve ilaç kombinasyonları tremora neden olabilir. Rubral Tremor: Hem dinlenme hem de hareket sırasında ortaya çıkar.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Örneğin tiroid hormon yüksekliğinden meydana gelen tremor, hormon seviyeleri normale geldiğinde kesilebilir. Ya da altta yatan Parkinson Hastalığı varsa onun tedavisinin başlanması tremoru azaltabilir. Esansiyel tremor tedavisinde propranolol ya da primidone gibi ilaçlar kullanılabilir.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı'na dönüşür mü? Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri