Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
İlgili 21 soru bulundu
Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Bunun yanı sıra araç kaputunun altından siyah bir duman gelebilir.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Yıla ve kilometreye bağlı olarak, motor içindeki ısınma ve sürtünme sebebi ile kauçuk malzeme zamanla aşınır. Lastik dişler aşınabilir ve dişlileri kavrama yapamaz. Bu genellikle triger kayışının kaymasına ve motora zarar vermesine neden olur. Triger kayışı aşırı gerilme ile zamanla çatlamaya başlayabilir.
Triger kayışı arıza belirtileri şunlardır: Motor düzensiz çalışır ve durur. Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir.
Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar. Valf ve pistonlar birbirine çarpar. Bunun sonucunda çok ciddi mekanik hasarlar meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde motor tamamen çalışmaz duruma gelir ve çok ciddi onarım gerekir.
Özetle triger kayışının kopması durumunda, otomobilin krank mili, supaplar, pistonlar ve diğer bunlara bağlı parçalar hasar görür. Birbiriyle eş zamanlı çalışan bu parçalar aslında bir zincirin halkalarını oluşturur. Triger kayışı değişim süresi geçtiğinde ise kopmalar meydana gelir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
yağın,km.si veya süresi dolmuşsa değiştir elbette. Motor peryodik bakımı dışında yağın trigerle beraber değişmesi gerekmez.
3. Aşırı ısınan motorda bir süre sonra yağ sızıntısı meydana gelmektedir. Motorun ön kısmından yağ sızıyorsa triger kayışında bir sorun var demektir. 4. Motorun çekiş gücünde veya genel performansında bir azalma tespit edildiyse sorun triger kayışı ile ilgili olabilir.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger kayışı kopan motor çalışmaz. Triger kayışı kopunca normalde motor zaten durur (subaplar çalışmıyor), marş bassanız da bir daha çalışmaz.
Araç sahipleri üç yıldan kısa bir süre içerisinde 90 bin kilometreyi geçtiyse, triger kayışı için gerekli kontrollerin yapılması önerilir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Motorun çekiş gücünde, performansında azalma varsa
Triger kayışının aşınması ve yıpranması bu senkronizasyon sürecini etkiler. Bu durum aracın motor performansını olumsuz etkiler. Eğer, aracınızın hızlanmak için zorlandığını hissederseniz bunun sebebi triger kayışının yıpranması ve aşınması olabilir.
triger kayışı neden diş atlar, gevşer yada ses yapar merak edenler için Triger Kayışı Gevşek Olursa Ne Olur konulu videomuzu hazırladık. Özellikle triger kayışı değişimi sonrası gelişen sorunlardan olan çekiş düşüklüğü ses ve yakıt artışı gibi nedenler bu soruna bağlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri