Retainer Teli Kopması ve Kırılması Retainer tel kullanırken sert besin tüketimi kesinlikle yasaktır. Bazen hastalar istemeyerek de olsa sert besin tüketebiliyor. Bu da retainer telinin kırılması ve kopmasına neden oluyor.
Retainer teli kırıldığında yeniden yapıştırılmasında fayda vardır. Tabiki bu telin ağızda kalma süresi, vakadan vakaya değişmektedir. Telin yeniden yapıştırılıp yapıştırılmayacağına hekim karar verir.
Essix plakları ise dişlerin üzerine eldiven gibi geçen şeffaf plaklardır. içeriden yapılan tellerin (retainer telleri) minimum 2 yıl kalması istenir.
Çok sert bir şey ısırılmadığı sürece kolayca kopma riski yoktur. Retainer teli sayesinde estetik açıdan ön planda olan keser dişlerin eski hallerine dönme eğilimi azalmaktadır.
Retainer Çıktı/Kırıldı Ne Yapmalıyım ? Retainer telinin çıkması veya kırılması hem rahatsızlık yaratacağı hem de dişlerin hareketlenmesine neden olacağı için en kısa sürede müdahale edilmesi gereken durumlardandır.
İlgili 36 soru bulundu
Retainerı bir süre takmazsanız, dişleriniz retainer takıldığında ağrı veya rahatsızlık verecek şekilde yer değiştirmiş demektir, bu yüzden retainerın ağzınıza güzel bir şekilde tekrar oturabilmesi için hemen ortodonti uzmanınıza başvurun.
Retainer'lar dişlerde çürük veya diş taşı oluşumuna neden olmaz. Retainer takıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır. Tükettiğiniz sert bir gıdadan veya farklı bir nedenden ötürü retainer'ınız yerinden oynar ya da kırılırsa hemen hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Hayır. Retainer'lar çürüğe ve diştaşı oluşumuna sebep olmaz. Ağız hijyeni iyi olan ve günde en az 2 kere diş fırçalayan kişilerde retainer'lar hiçbir sıkıntı çıkartmaz.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Retainer teli ne zaman çıkarılır konusunda net bir süre vermek bu nedenle imkansızdır. Kalıcı ve ömür boyu sürece etkileşim almak istiyorsanız retainer teli kullanımını ömür boyu yürütmeniz gerekiyor.
Hareketli yer tutucular hasta tarafınan düzenli kullanılmaz ise dişlerde bozulmalar meydana gelebilir. Peki tel tedavisinden sonra dişler tekrar bozulursa ne yapılır? Eğer dişlerdeki bozulma küçük ise, küçük müdehaleler ile düzeltilebilme şansı vardır. Eğer dişler çok bozulduysa tekrar tel takmak zorunda kalınabilir.
Plaklarınızı ağzınızdan çıkardığınızda hemen soğuk suyla ya da ılık aka suyun altında yıkayın. Üzerinde artık ya da plak görüyorsanız ellerinizi kullanarak biraz ovalayabilirsiniz. Plaklarınızın yeterince temiz olmadığını hissediyorsanız en az 5 dakika suda bekletmeniz yararlı olacaktır.
En arkadaki azı dişlerinin tüpleri koparsa, telin ucu açıkta kalabilir. Açıkta kalan temiz bir tırnak makası kullanılarak dikkatlice kesilebilir. Braketler ve teller, tel ligatür denen ince bir telle birbirine bağlanır. Sert gıdalar, ligatür tellerinin uçlarının çıkmasına sebep olabilir.
Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız. Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
Bunun nedeni alt dişlerin geride konumlanmasıdır. Alt dişler geride olduğundan üst dişler göreceli olarak önde gözükür. Bu durumda alt dişlerin ve alt çenenin öne doğru alınacağı ortodontik tedaviler uygulanır.
Bu soruyu yanıtlandıracak olursak; tel tedavisinin konuşmayı doğrudan etkilemediğini söyleyebiliriz. Yalnızca; tellerin takıldıktan sonraki 1 haftalık süreç adaptasyon süreci olacağı için konuşma esnasında çok ufak bozukluklar meydana gelebilir. 1 hafta sonrasında ise bu ufak bozukluklar tamamen kaybolmuş olacaktır.
Ağzımın koktuğunu nasıl anlarım? Ağız kokusu yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız için bileğinizin iç tarafına tükürün ve 10 – 15 saniye kadar bekleyin. Süre dolduktan sonra tükürüğünüzü koklayın. Eğer kötü bir koku alıyorsanız ağız kokusu yaşadığınız anlamına gelmektedir.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Pekiştirme aygıtlarının temizliğinde diş ipi, diş duşu ve ağız gargarası kullanılabilir. Normal ağız bakımlarına ilave olarak sabit koruyucuların bulunduğu bölge günde en az en az bir defa diş ipi ile temizlenmelidir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Ancak plak çatlarsa ya da yırtılırsa HEMEN yenisi ile değiştirilmelidir, çünkü bütünlüğü bozulmuş bir plak diş dizilimindeki bütünlüğü de kavrayamayacak - koruyamayacaktır. Pekiştirme plakları “sadece takıldıkları gün” konuşmayı olumsuz etkileyebilecek ama bir gün sonra alışılıp bu sorun bitecektir.
Ameliyat sonrasında doktorunuz size "Nostril Retainer" adında bir aparat önerebilir. Nostril retainer 14. güne kadar sürekli ve 14. günden sonra ilk 6 ay sadece geceleri olmak üzere kullanılır. Bu aparat burun deliklerinizin şekillenmesine yardımcı olur.
Şeffaf plak, diş çapraşıklığını düzeltmek için kullanılan metal ve porselen diş tellerine alternatif olarak geliştirilmiş apareylerdir. Belli düzeydeki çapraşık dişlerin tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar, yemek yerken ya da diş fırçalama sırasında çıkarabilir olması sayesinde avantaj sağlar.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri