Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı. Trigonometri, sinüs ve kosinüs gibi trigonometrik işlevlerin (fonksiyon) üzerine kurulmuştur ve günümüzde fizik ve mühendislik alanlarında sıkça kullanılmaktadır.
Trigonometrik fonksiyonlar, matematikte bir açının işlevi olarak geçen fonksiyonlardır. Geometride üçgenleri incelerken ve periyodik olarak tekrarlanan olayları incelerken sıklıkla kullanılırlar.
11. Sınıf Matematik: Trigonometri #2022 - YouTube.
11. Sınıf Matematik: Trigonometri -2 #2022 - YouTube.
İlgili 31 soru bulundu
Genellikle, açılar, üçgenler, dörtgenler, çemberler ve çokgenler gibi konular, geometrik yer problemleri, trigonometri ve analitik geometri temel alınarak ele alınır. Bu çeşitlilik, öğrencilere matematiğin bu önemli dalındaki birçok farklı konuyu kapsamlı bir şekilde öğrenme fırsatı sunar.
Trigonometri (Yunanca trigōnon "üçgen" + metron "ölçmek"), üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik dalı.
Ünite 3: 3. Ünite Trigonometri.
12.SINIF TRİGONOMETRİK DENKLEMLER-1 (sin ve cos) - YouTube.
12. sınıf matematik müfredatının ilk döneminde beş tane ünite vardır. Sırasıyla Ünitelerin isimleri şu şekildedir: Üstel ve logaritmik fonksiyonlar, diziler, trigonometri, dönüşümler ve türevdir.
üçgenlerin açıları ve uzunlukları arasındaki ilişkiyi açıklayan matematik dalı olan Trigonometri, erken kaşiflerin yıldızları çizmesine ve denizlerde gezinmesine yardımcı oldu. Günümüzde trigonometri, mimariden makinelere kadar her şeyde bulunur.
Nasir al-Din al-Tusi, trigonometrinin yaratıcısı olarak trigonometriyi kendi başına bir matematik disiplini olarak tanımlanmıştır. 15. yüzyılda, Gıyaseddin Cemşid, nirengi'nin uygun bir biçiminde Kosinüs yasası için ilk açık ifadesi sağladı. Fransa'da, kosinüs yasası hala Al-Kashi teoremi olarak anılmaktadır.
Birim çemberde sin0 değeri ise 0 dır. Burada da 0 derecede sinüs değeri yani y ye bakılıyo. Cos90 a bakacak olursan 90 derecede x değeri 0 dır.
Bu gün içinde yaşadığımız bilim ve teknoloji çağının pek çok bulguları ona dayanır. Dönmenin, hareketin, tekerin içinde olduğu her olguda çember vardır. Ona ait bilgilere sahip olmasaydık, trigonometri olmazdı. Trigonometri olmayınca otomobiller yürümez, trenler gitmez, uçaklar uçmaz, santrallar enerji üretmezdi.
Bütün konuyu iyi öğrenmeyi hedefleyerek aşağıda paylaşılan basamakları uygularsanız konunun zannedildiği kadar zor olmadığını, aksine zevkli bir konu olduğunu da göreceksiniz. Trigonometri dik üçgendeki açılar ve kenar uzunları arasındaki oranların bilgisidir. Konuyu geometriyle bağlayan en önemli alan da dik üçgendir.
Pi sayısı 3.14 diye biliniyorken trigonometride pi ye neden 180 derece deniyor.
Bir çemberin çevresi 360 eş parçaya bölündüğü zaman bu eş yay parçalarından birini gören ; köşesi merkezde olan açının ölçüsüne 1 derece (1o ) denir. 1o nin 60 ta birine 1 dakika (1') denir.
YKS: yani TYT ve AYT sınavlarından ilk oturum olan TYT (Temel Yeterlilik Testi), öğrencilerin lise ve öncesinde edindikleri bilgilerin ve mantık yürütme gibi yeteneklerin temel yeterliliğini ölçen YKS'nin birinci oturum sınavıdır.
Parabol 1 soru. Permütasyon- Kombinasyon- Olasılık-Binom 2 soru. Trigonometri 5 soru.
Tan 90 = tanımsızdır. Tan değerleri bu şekildedir ve bu değerlerin bilinmesiyle birçok matematik problemi kolay bir şekilde çözüme ulaşmaktadır. Formülün ve değerlerin bilinmesi matematik problemlerinin hızlı ve kolay bir şekilde çözülmesine yardımcı olmaktadır.
Bu sayı hem farklı geometrik işlemlerde hem de matematiğin değişik işlemlerinde kullanılmaktadır. Cos60 Değeri Kaça Eşittir? Cos 60 = 1/2 şeklinde ifade edilmektedir. Verilmiş olan 30 ve 60 ile 90 derece üzerinde özel üçgen kapsamında bu değer ortaya çıkar.
4-sin90=1'dir. 6-tan90= tanımsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri