ATALA yâhut AMERİKAN VAHŞİLERİ (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM) Beş perdelik bir dram olan eser; Amerika'da vahşilerin eline düşen Şaktas isimli gencin, bu vahşilerin reisinin kızı olan Atala ile olan aşk serüvenini konu almaktadır.
Recaizade Mahmut Ekrem eseri daha sonra “Atala yahut Amerikan Vahşileri” adıyla tiyatro türünde bir eser olarak yayımlamıştır. Not: Silvio Pellico'nun Mes Prisons adlı eseri Recaizâde Mahmut Ekrem tarafından Fransızcadan Türkçeye çevrilmiştir.
Bu çalışmaya konu olan, Fransız yazar Chateaubriand'ın Atala adlı romanı, ilk defa Recaizade Mahmut Ekrem tarafından 1872 yılında Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Bütün yapıtlarında sanat için sanat anlayışını benimseyen Recaizade Mahmut Ekrem, roman ile öykülerinde realizmin etkisinde kalmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Çok bilen Çok Yanılır: (tiyatro)Komedi türünde yazılmış bir eserdir; yazar bu eserinin konusunu Binbir Gündüz Hikâyeleri'nden almıştır; eserde, kendi kazdığı kuyuya yine kendisi düşen Maraş kadısı Azmi Efendi'nin serüvenini anlatır.
“Zerrattan şümusa her güzel şey şiirin konusu olabilir” derken de şiirin konusunu “güzellik” şartıyla genişletir. Bütün bunların edebî eserde layıkıyla işlenebilmesi için uygun bir üslubun olması gerekir.
Recaizade Mahmut Ekrem Servetifünun edebiyatının da temellerini atmıştır. Zerreden küreye kadar her şey şiirin konusu olabilir, diyerek şiirin konusunu genişletmiştir.
Onun tabiat-şiir ilişkisine bakışı başta Victor Hugo ve Lamartine olmak üzere Fransız romantiklerinin etkisiyle şekillenmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem kuramcı olduğu kadar uygulayıcıdır da. O, tabiattaki her türlü güzel “şey”e yer veren çok sayıda şiir yayımlamıştır.
Eser, Recaizâde Mahmut Ekrem'in 1872 yılında Chateaubriand'dan tercüme ettiği Atala romanının tiyatroya adapte edilmiş hâlidir. Beş perdelik bir dram olan eser; Amerika'da vahşilerin eline düşen Şaktas isimli gencin, bu vahşilerin reisinin kızı olan Atala ile olan aşk serüvenini konu almaktadır.
Atala dilindeki müzikalite ve şiirsellik özelliğiyle Fransız romantik edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Bu küçük romanda, aşkı ile dinî inancı arasında bir seçim yapmak durumun- da olan Kuzey Amerika yerlilerinden bir genç kızın, yani Atala'nın hikâyesi anlatılmaktadır.
Atala Konusu
Atala kitabında bir yerli kadın ve Hristiyan bir erkeğin yaşadığı aşk anlatılıyor. 19. yüzyıl edebiyatında sıklıkla başvurulan keskin tezatlar, bu eserde de yer alır. Kadının Amerikan yerlisi, erkeğin ise Katolik bir Hristiyan olması, hikayedeki çatışmanın temelini oluşturur.
Tanzimat döneminin dikkat çeken yenilikçi yazarlarından Recaizâde Mahmut Ekrem de Chateaubriand'ın Atala isimli romanını önce Türkçeye aktarmış daha sonra da oyunlaştırarak romandan tiyatroya uyarlama yapmanın edebiyatımızdaki ilk örneğini vermiştir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Her şiir belirli bir üsluba sahip olup, belli bir konu içermektedir. Kimi şiirde aşk, kimi şiirde ise ayrılık konusu işlenir. Kimi şiir, okura özlü bir biçimde bir bilgi verirken, kimi şiir ise, birini eleştirmektedir.
“Çok Güzel Şey” şiirinde; beklenen ve geleceğine inanılan iyi günler, gü- zel havalarla özdeşleştirilir. “Telgrafhane”de yer alan ve serbest ölçüyle yazılan bu şiirde şair, havanın güzel olmasının insan psikolojisini etkilediğini söyler.
Şiiri oluşturan her birimin bir teması vardır. Bu temalar birleşerek şiirin ana temasını oluşturur. Şiirde işlenen temalar soyut bir kavram veya düşüncedir, bu soyut kavramlar şiir dışında da vardır. Şiirle somutlaştırılan temaya da “konu” denir.
Arapça kökenli bir sözcük olan şiir "bir şeyi sezerek kavrama; duygu ve heyecandan doğan ölçülü, ahenkli söz" şeklinde tanımlanmıştır.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci'nin Demdeme adlı eseri, bu esere misilleme olarak yazılmış bir şiirdir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Zamanında kullanamaz ve fırsatı kaçırırsa küçük bir fırsatı büyükmüş gibi gösterir ve uzun zaman aynı şeyleri söyler. Çünkü fırsatı değerlendirememenin beceriksizliğini hisseder durur.
Atasözü [1] Çok konuşan, sözlerini denetlemeden, iyi düşünmeden ortaya atacağından yanlış şeyler söyleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri