Bu süreçler olmadan vücudumuz düzgün çalışmaz. Çinko, vücuttaki proteinlerin büyümesini ve güçlü kalmasını sağlar. Buna tırnaklardaki proteinler dahildir. Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor.
Tırnaklar canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bundan dolayı cilt kuruluğu ve egzama gibi cilt problemleri tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Buna ek olarak protein, kalsiyum, çinko ve A vitamini gibi vitamin ve mineral eksiklikleri tırnak yüzeyinde dalgalanmalara yol açabilir.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir. 5.Kaşık tırnaklar: Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır.
B kompleks vitaminlerin özellikle de biotinin eksikliğinde tırnak kırılması görülebilir. H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Selenyum ve çinko tırnakların korunmasına yardımcı olur. Vitamin c cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna yardımcı olur.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Kaşık tırnak (koilonişi)
Yunanca 'da '' çökük- çukur '' anlamına gelen koilos kelimesinden türemiştir. Çocuklarda özelikle ayak baş parmak tırnağında görülmesi normaldir, birkaç yıl içinde normale döner. En sık baş parmaklar etkilenir,erişkinde en çok demir eksikliği anemisinde görülür.
Tırnakların Güçlenmesi: Magnezyum, tırnakların güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan kalsiyum ve proteinlerin metabolizması için gereklidir. Yeterli magnezyum alındığında tırnakların kırılmaya karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Nilay Keçeci Arpacı'ya göre “saç, cilt ve tırnak sağlığı için vücudumuzda olması gereken bir numaralı vitamin biotindir. Tartışmasız şekilde bizim için çok önemlidir.
Tıpkı saçlar gibi ciltte kurur, soluklaşır, sararır ve mat bir görünüm kazanır. Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz.
Anemi durumu kan testinde düşük hemoglobin veya hematokrit olarak yer alır. Aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda soğukluk, kan kaybına bağlı cildin soluklaşması, tırnakların kırılgan hale gelmesi ve nefes darlığı aneminin yaygın belirtileridir.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Ferritin Düşüklüğü Nedir? Test sonucunun 20 mg/nL'nin altında kalması durumu olan ferritin düşüklüğü, vücuttaki demir depolarının düşük olduğunu ve demir eksikliği olduğu anlamına gelir. Bu da demir eksikliği anemisine, yani vücutta kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olduğuna işaret eder.
Magnezyum tablet takviyelerinin yemeklerle birlikte alınması önerilir. Aç iken magnezyum takviyesi almak bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yol açarak ishale neden olabilir.
Genellikle servis başına 30 mg çinko, 450 mg magnezyum ve 10.5 mg B6 vitamini içerir. ZMA, günde bir kez ve aç karna alınmalıdır. ZMA'nın mide boşken alınması, yemek yedikten ya da başka bir takviyeyi kullandıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Sağlıklı beslenmek de yine tırnaklarız için oldukça önemlidir. Vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme tırnaklarınızın sağlıklı olmasında önemlidir. Özellikle biotin, kalsiyum, demir ve çinko gibi besinler tırnak sağlığını destekler.
Çalışmalar gösteriyor ki, kolayca kırılan tırnaklar peeling'e yatkındır ve kırılmanın sebebi biotin eksikliğindendir. Biotin, saç ve tırnak güçlendirilmesinde kullanılan H ve ya B7 vitamini olarak da tanınan B grubu vitaminlerindendir. Suda çözüle bilen yapıya sahiptir.
Selenyum eksikliği, tiroid fonksiyonlarının bozulmasına ve hipotiroidizm gibi sorunlara neden olabilir. Kas Zayıflığı: Selenyum, kas sağlığını ve kas fonksiyonlarını destekler. Eksiklik durumunda kas zayıflığı, güçsüzlük ve hatta kas ağrıları görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri