Köhne kelimesi TDK'ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir. Köhne kelimesi her bireyin tercih edebileceği sözcükler arasında yer alıyor. Yıpranmış anlamında tercih edilerek kullanılabiliyor.
Cevap: Eskiyip yıpranmış, bakımsız kalmış.
Terim olarak bayatı, bir taraftan “köhne-boyat” kelimesiyle ilişkilendirilirken diğer taraftan “ulu Tanrı” olarak anlamlandırılmaktadır (Abdulla vd. 2004: 4).
Yani acımasız ve merhametsiz olan kişiye gaddar denir.
Allah'ın özelliği olarak hilm, kullarına karşı yumuşak davranışlı ve merhametli demektir. Ancak Kur'an yorumlarında özellikle Allah'ın günahkar kullarına karşı ceza vermek için acele etmemesi olarak ele alınmıştır. Hz. Peygamber de hadislerinde yumuşak huylu olmayı tavsiye etmiş, bu özelliğe sahip olanları övmüştür.
İlgili 15 soru bulundu
İnsanların birbiriyle olan ilişkileri bağlamında ise akıl ve tecrübesinin yardımıyla öfkesini yenen, tahriklere kapılmayan, sabırlı ve vakârlı davranan kimselerin özelliği olarak bilinmektedir. “Kur'ân'da Yumuşak Huyluluk (Hilm)” konulu bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.
Hilim, yumuşak huyluluk, yumuşak karakterlilik, sakin tabiatlılık, nefse hâkim olma hali demektir. Öfkesine hâkim olana halim denir. Halim, Allah'ın sıfatlarındandır. Çok sabırlı olan, isyanlarına rağmen günahkâr kullarına ceza vermekte acele etmeyen demektir.
Acıma duygusu olmayan, merhametsiz, katı yürekli, zâlim.
Üzümümüze ismini veren Köhnü kelimesinin anlamı; iyice olgunlaşmış ve içi esmerleşmiş, yumuşamış meyvedir. Arapgir'e tescillenen siyah üzüm şeklinde de bilinen Köhnü üzüm çeşidi, Öküzgözü ismiyle tanınan üzümün bir alt türüdür.
Köhnemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Eskimek. mecaz Geçersiz bir duruma gelmek, çağ dışı kalmak.
Kıç ayak anlamı taşır; yani Azeri arkadaşımız “kıçım ağrıyır” dediğinde ayağını gösterir.
Köhne sözcüğünün merak edilen anlamı, bazı kaynaklarda detaylı araştırılıyor. Köhne kelimesi TDK'ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir.
köhne - Nişanyan Sözlük. Farsça kuhne کهنه “eski, yaşlı” sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlı Türkçesi كهنه (kühne) sözcüğünden devralındı, Farsça کهنه (kuhne) sözcüğünden.
Köhne Ürgenç ilçesi (Türkmence: Köneürgenç etraby), Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinde bulunan bir ilçedir.
Merhamet kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında ise “Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” şeklinde tanımlandığı görülmektedir.
Acıma, bir insanın, güç durumda olan veya herhangi bir yönü bakımından belirgin bir eksikliği olan canlılara veya varlıklara karşı beslediği bir duygudur. Bu his üzüntü, şefkat ve sevgi kavramlarının oluşturduğu karmaşık bir duygudur.
Rıfk, iyi ahlak, nezaketli davranış ve mülayimlik anlamı taşımaktadır. Osmanlıdan bu güne kullanılan bir sözcük olan rıfk; faydalı, yumuşak, yardım eden ve nazik kişi demektir.
Gıpta, başkalarında bulunan bir özellik ya da varlığa karşı duyulan özlem. Kişinin, başkasında bulunan bir şeyin yok olmasını temenni etmeyerek aynı şeyin kendisinde de olmasını arzu etmesi durumu.
Allah refiktir. Kullarına karşı lütufkârdır. Kullarının da birbirlerine karşı yumuşak ve, nazik davranmalarını, kabalık ve sertlikten kaçınmalarını, hoşgörü ile hareket etmelerini ister. Rıfk ile muamele insanları dostluğa ve kardeşliğe götürür.
Yumuşak huyludur ve hikmet sahibidir. El-Halim Esmasının Faziletleri Nedir? Yumuşak ve yavaş olmak, ahlak güzelliği kazanmak için seher vakitlerinde 88 defa “Ya Halim” zikri yapılmaktadır. Ümidini kaybedip karamsarlığa bürünen kişiler 88 defa “El-Halim” zikretmektedir.
1. Huyu çetin olan, hırçın: “Huylu at.” “Huylu huyundan geçmez.” 2. İşkilli ve tedirgin.
Kaynaklarda hilim biri zihnî, diğeri ahlâkî olmak üzere iki anlamda geçmektedir. Zihnî hilim akıl demektir. Câhiz, "Hilim kelimesi ilmi ve hazmi (ihtiyat, tedbirli olma) içine alan kapsamlı bir isimdir" diyerek ilmi de hilmin içinde göstermiştir (el-ʿOs̱mâniyye, s. 97).
Köhne-i zen derler bu gamhaneye (THM; 187) Köhne-i zen: Terk edilmiş yalnız bırakılmış kadın. Doğrusu yaşlı kadın, cadı. Özel- likle felek ve dünya için kullanılır.
Bağnaz kavramı, bir düşünceye, bir inanışa körü körüne bağlanıp ondan başkasını düşünmeyen anlamına gelir. Günümüz İngilizce sözlüklerinde Bağnazlık “rigid”, “extreme”, “fanatisme”, “intolerance”, “hoşgörmezlik”, “dar görüşlülük”, “yanlış davranış”, “eğilmez”, “katı”, “sert”, “şiddetli” anlamlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri