Tırnak derinin bir uzantısıdır. Tırnak plağı matriks yani tırnak kökü hücrelerinden kaynağını alan keratin dokusunun sertleşip kompakt bir hale gelmesiyle oluşmaktadır.
Tırnak insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir insan vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur.
Tırnak, parmakların distal ucunun dorsal yüzeyine yerleşmiş bir organdır. Tırnak matriksi, tırnak plağı, tırnak yatağı, hiponişyum, eponişyum ile bu yapıları çevreleyen proksimal ve lateral tırnak kıvrımları ile kemik ve yumuşak doku yapılarının hepsine tırnak ünitesi denilmektedir (1) (Şekil 1).
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
Ayak tırnakları "Nefes alamıyor", yani tırnakların nefes alması gerekmez. Tırnaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın sert, oje sürülebilir alanını oluşturan tırnak plağı, cansız keratinden (tıpkı saçınız gibi) oluşur. Canlı olmadığı için acı hissedemez ve nefes alamaz.
İlgili 26 soru bulundu
Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Tırnak yeme toplumumuzda bir alışkanlık olarak bilinir ve hem yetişkinlerde hem çocuklarda görülür. Nedenlerine bakıldığında; kaygı, stres, yalnızlık, diğer aile üyelerini örnek alma, kalıtım, aktif olmamak, parmak emmeden kalan alışkanlık, tırnakların düzenli kesilmemesi gibi etkenler sayılabilir.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Huzursuz çocuklarda sıklıkla rastlanır. Tırnak yeme, daha çok sinirli çocuklarda ve dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde görülmektedir. 7-8 ve daha ileri yaşlarda da görülebilen tırnak yeme, özellikle çocukların ellerinde herhangi bir iş ya da oyunla uğraşmadığı zamanlara görülmektedir.
Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşturabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Tırnak mantarı sarı beyaz lekeler ile başlar. Bu lekeler zamanla tırnağa yayılır ve tırnak kalınlaşır.
Tırnak nedir? Tırnak, tırnak kökünde üretilip sertleşen epidermik hücreler, yani keratinden oluşan, boynuzsu, esnek bir plakadır. İnsan vücudundaki bu en büyük keratin katmanının oluşumunu çeşitli faktörler etkiler: genetik yapısı, beslenme, sağlık (tırnak durumu iyi yansıtır), çevre vb.
İlki, ellerin ayaklara göre kalbe daha yakın olması üzerine kuruludur. Bu sebeple el tırnakları ayaklara göre daha iyi ve daha fazla besin ve oksijen alabilir ve bu yüzden de daha hızlı uzar. Besinler, kılcal damarlar aracılığıyla tırnaklarımızın altındaki yatağa taşınırlar ve buradan hücreleri beslerler.
Kırılgan, yumuşak veya ince tırnaklar kadınlarda daha sık görülür. Başlıca nedenleri özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Nadiren iç hastalık veya vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkan tırnak ayrılması yaygın olarak demir eksikliği nedeniyle oluşur.
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Kullanılan el kreminde badem yağı, zeytinyağı ya da limon bulunursa tırnaklar daha hızlı uzar. Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir.
El tırnaklarımızın olmasının sebeplerinden birisi de virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzak tutmaktır. Yani, eğer insanların tırnakları olmasaydı herkes daha kolay hastalanırdı. Ancak, bir diğer bakımdan tırnak olmadığı için ellerimizin içine dolan ve enfeksiyonlara sebep olan kir, pislik de birikmezdi.
Tırnakları "törpülemek" yerine gerçek anlamıyla "kesen" modern tırnak makaslarının icadından önce insanlar, bıçakları kullanarak tırnaklarını kesmekteydi. Bu, tıpkı bıçak kullanarak bir tahtadan mızrak yapmaya benzemektedir. Tırnak kesme davranışına yönelik en eski yazılı kanıtlar, Eski Ahit'e kadar uzanmaktadır.
Ayak tırnakları doğru şekilde kesilmezse, yan kenarlar cildi keserek ayak tırnak batması oluşumuna neden olabilir.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Abdest ihtiyacı oluşuncaya kadar ojeli durmanız da bir beis olmaz. Sonrasında abdestin olabilmesi için ojeyi temizlemeniz gerekir. Başka yolu yok. Yani; Oje tabaka teşkil ettiğinden,ojeliyken abdest olmaz.
Avret yerindeki kıllar (tüyler) uzun olursa namaz kabul olur mu? Gusül abdesti kabul olur mu ve günahı var mıdır? Aleykümselam.O kılların uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri