Tırnak işareti ( “ ” ) – Başka bir kişiden ya da yazıdan alınan sözler tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Adam “Bir gün beni anlayacaksın.” dedi. – Yazıda geçen, kitap, dergi, şiir adları tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Orhan Veli Kanık'ın “Dalgacı Mahmut” şiirini okudunuz mu?
Tırnak işareti bir metin içerisinde başkalarından veya başka metinlerden aktarılan sözlerin (alıntıların) başına ve sonuna konur: Atatürk "Yurtta sulh cihanda sulh." sözüyle barışa verdiği önemi dile getirmiştir. Tilkiye "Tavuk kebabı yer misin?" diye sormuşlar; "Adamı güldürmeyin." demiş.
Tek Tırnak İşareti ( ' ' )
Tırnak içinde verilen cümlenin içinde yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü, ibareyi belirtmek için kullanılır: Edebiyat öğretmeni “Şiirler içinde 'Han Duvarları' gibisi var mı?” dedi ve Faruk Nafiz'in bu güzel şiirini okumaya başladı.
Tırnak İşareti ile İlgili Cümleler
Genç kız, kazada babasını gördüğünde, “Yetişin!” diye çığlık attı. Raif Efendi: “Kadınlar pek acayip mahluklardı.” diye düşündü. “Yattığım zaman acaba uyuyabilecek miyim?” diye düşündü. “Hava ne kadar güzel” diye karşılık verdi.
TDK Yazım Kılavuzu'na göre tırnak işaretinin ( “ ” ) kullanıldığı yerler şöyle sıralanmıştır: “1. Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Tırnak, parmak ucu kemiklerini (distal falanksı) ve çevresindeki yumuşak dokuları yaralanmalardan korur. Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını artırır. Bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine katkı sağlar. Kaşıma işlevi de yabana atılamaz.
Alıntı yapılan söz, cümle ya da bölüm yazıda tırnak içinde veya parantez içinde, değiştirilmeden yazılarak gösterilir. Alıntı yapıldığında kişinin düşünceleri yazıda doğrudan aktarılmış olur. Belirli çalışmalar için de diğer kişilerin çalışmalarına gönderme yapmak için atıf yapma kullanılır.
Herhangi birinin konuşmasının alıntılanması halinde çift tırnak işareti kullanılmaktadır. Cümlenin başında ve sonunda direkt olarak çift tırnak işaretinin kullanılması gerekmektedir. Fakat çift tırnaklı cümle içerisinde ek bir detay veya önemli bir kısımdan bahsedilecekse de tek tırnak işaretinin kullanılması şarttır.
Tırnak işareti için klavyede bir tuş bulunur. Ancak Shift+2+2 kombinasyonu ile de bu noktalama işareti kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için shift tuşuna basılı tutulurken arka arkaya 2 tuşuna iki kere basılması gerekir. Tırnak İşareti bu şekilde de yapılabilir.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Klavyeden Çift Tırnak (”) işaretini yazdırmak için ESC altında bulunan e tuşuna bastığımızda bu çift tırnak (“) işaretimizi yazdırmış oluyoruz. Eğer tek tırnak işaretini yazdırmak istiyorsanız bu kez SHİFT tuşuna basılı tutup ardından 2 tuşuna basmanız gerekiyor.
Genellikle alan ve tablo adları için düz çift tırnak işaretleri (Alt + 0034) ve değişmez değerler için düz tek tırnak işaretleri (Alt + 0039) kullanmanız ve vurgu işaretleri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
TIRNAK İÇİNDE OLMAYAN ALINTI CÜMLELERDEN SONRA VİRGÜL KULLANILIR. Ankara'ya yarın gideceğim, dedi.
1- Satırlara sığmayan kelimeleri ayırmak için kısa çizgi işareti kullanılır. 2- Cümlelerde bir ara sözü ya da bir ara cümleyi belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için kelimelerin başına ve sonuna kısa çizgi işareti eklenir. 3- Kelimelerin eklerine ayırmak, köklerini belirlemek için kısa çizgi kullanılır.
Deneme ve makale türündeki düşünce yazılarında alıntı yapılan cümle tırnak içine alınır.
Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
Denden işareti, bir noktalama işareti. Bir yazı veya çizelgede alt alta yinelenen sözcük veya sözcük gruplarının yeniden yazılmaması için kullanılır. Metin okunurken, denden işareti yerine, metnin eksiksiz yazıldığı satırda aynı yere denk gelen sözcük veya sözcük grubu getirilir.
Wilson İlkeleri, Wilson Prensipleri, On Dört Madde ya da On Dört Nokta olarak da bilinir (İngilizce: Fourteen Points) Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson'ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada bahsettiği ilkelerdir.
Saygı ile metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonuna virgül konur. Örnek: "Saygılarımla" veya "Saygılarımızla,".
"Adanalıyım" doğru.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri