Dış ortamdan bulaşmanın yanı sıra; deri üzerinde spor halinde bulunan mantarların uygun üreme şartlarında enfeksiyon yapmaları gibi harici bulaşma olmadan da mantar enfeksiyonları oluşabilir. Dış ortamlar genellikle havuzlar, ortak duşlar, soyunma odaları, steril olmayan manikür ve pedikür aletleridir.
Tırnak mantarının bir kişiden diğerine bulaşması nadir görülebilir, ancak ortak kullanım alanlarının (havuz, spor salonu vb.) çokluğu bulaşma riskini artırır. Benzer şekilde manikür ve pedikür yapılan güzellik merkezlerinde kullanılan malzemelerin, tırnak makaslarının iyi dezenfekte edilmesi gerekir.
Mantar, ayak ve el hijyenine yeteri kadar dikkat edilmediği durumlarda kolayca ortaya çıkabilir. Mantar, genel olarak tırnak çevresindeki ufak kesiklerden, tırnaktaki kırıklardan ya da deri ile tırnak arasındaki kısımdan girerek bütün tırnağa yayılabilir. Tırnak mantarı, yaşlılarda daha çok görülen bir hastalıktır.
Tırnak mantarı birçok vakada kendiliğinden geçebilen bir tıbbi durum değildir.
Tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık % 50'sini oluşturur. Tırnak mantarında genellikle koyu renkli olur ve kötü kokar.
İlgili 17 soru bulundu
Oral antifungal ilaçlar: Bu ilaçlar genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir çünkü enfeksiyonu topikal ilaçlardan daha hızlı temizler. Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir.
Tırnak mantarı ya da tıbbi ismiyle omikomikoz, tırnak ucunun hemen altında sarı ya da beyaz bir leke şeklinde veya kalınlaşma ile belirtiler gösteren sık karşılaşılan bir mantar enfeksiyonudur. Tırnakta görülen mantar kozmetik sorun olmasının yanında aynı zamanda bir enfeksiyondur ve tedavi edilmesi gerekir.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
Tırnaklarda mantar enfeksiyonu genellikle AIDS, HIV hastaları; diyabet hastaları, kanser tedavisi alan kişiler gibi bağışıklık sistemi baskılanmış veya kronik bir hastalığı olan bireylerde daha sık görülür. Aynı zamanda yaş itibariyle yaşlı bireylerde genç bireylere oranla daha sık tırnak mantarı görülür.
Oral mantar önleyici ilaç: Mantarları tedavi etmek için terbinafin (Lamisil®), itrakonazol (Sporanox®) ve flukonazol (Diflucan®) gibi reçeteli ilaçlar alırsınız. Dermatoloğunuzun yazdığı ilacı birkaç ay (veya daha uzun) süresince her gün almanız gerekmektedir.
En yaygın tedavilerden biri oral antifungal ilaçtır. Bu reçeteli ilaçlar, enfeksiyondan sorumlu mantarları hedef alarak dahili olarak çalışır. Birkaç hafta veya aylarca tutarlı kullanım gerektirse de, ağızdan alınan ilaçların tırnak mantarının tedavisinde oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Tırnak Sararması ve Kalınlaşması Tedavisi
Eğer kalınlaşma ve sararma ilk evredeyse bu durumla deforme olan tırnağın, her gün düzenli olarak limon suyu ile ovulması kalınlaşmaya ve mantara neden olan mantarların çoğalmasını ve yayılmasını engelleyecektir.
En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.
Tırnak mantarı üzerindeki en etkili müdahale podolog tarafından uygulanan küretaj işlemidir. Küretaj işlemi ile birlikte tırnağa yayılmış mantarlı dokular uygun frez başlıklarıyla aylık periyotlarla temizlenir.
Elma sirkesinin içeriğinde bulunan organik asitler, enfeksiyona sebep olan mantarların büyümesini ve çoğalmasını engeller. Tırnak mantarı sorunundan muzdaripseniz elma sirkesini bir parça pamuk yardımıyla sorunlu olan tırnağınıza uygulayın. Ardından bir bandaj veya yara bandı ile pamuğu tırnağınıza sabitleyin.
Ayrıca sıcak yaz aylarında hava alan ayakkabılar giymek, ter emici çorapları tercih etmek, antifungal spreyler veya pudralar kullanmak hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra mutlaka bir cildiye uzmanına danışmak gerekir.
Oje günde iki kez olmak üzere tırnak üzerinde mantar ile enfekte olan bölgeye uygulanır. Bir haftalık süre sonunda tırnağınızın mantarlı üst katmanı temiz hale gelir.
LOCERYL®, tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. LOCERYL®, antifungaller (mantar önleyici) olarak bilinen ilaç grubuna ait amorolfin etken maddesini içermektedir.
Enfekte olan tırnaklar genellikle normalden daha kalındır ve düzensiz bir şekilde uzar. Kenarlarında kırıklar ve kıvrılmalar gözlemlenebilir. Ayrıca tırnak kesilmeye çalışıldığında düzensiz bir şekilde kırılmalar da görülebilir. Mantarlı tırnakların rengi çoğunlukla değişmeye başlar.
Tırnak mantarı bulaşıcı mıdır? Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Ayaklara günlük mantar spreyi veya pudrası kullanılmalıdır. Çoraplar temiz ve kuru olmalı, her gün değiştirilmelidir.
Mantar enfeksiyonuna maruz kalan kişiler, aynı zamanda diğer cilt enfeksiyonlarına karşı da risk altında olur. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen cilt ve tırnak mantarı enfeksiyonu, aynı zamanda kişiden kişiye geçerek bulaşabilir hastalıklar arasında yer alır.
Dennatofitlere, mayalara ve maya benzeri mantarlara karşı etkili olan Travazol, deri üzerinde yer alan birçok zararlı mikroorganizmanın yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir. Genel olarak günde iki sefer mantarlı bölgenin üzerine sürülmesi yeterli olmaktadır.
Çay ağacı yağını kullanmadan önce tırnağınızı törpüyle tıraşlayın ve yıkayın. Sonrasında zeytin yağı, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağını karıştırıp pamuk ve kulak pamukçuğu yardımı ile tırnak mantarı enfeksiyonu olan ayak veya el parmağınıza sürün. Açık bir şekilde 10 dakika bekleyin.
Ayrıca mineral eksiklikleri, özellikle çinko ve kalsiyum eksikliği, beyaz lekelerin oluşmasında rol alabilir. Mineral eksikliğinin yanı sıra tırnak mantarı veya diğer enfeksiyonlar da beyaz lekelerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri