Dizel turbo nedir sorusunun cevabı da tam olarak burada devreye giriyor. Motorin yağının yoğun olduğu bir motor çeşidi olan dizeller turbo adı verilen sistem sayesinde daha yüksek verimlilik elde edilebiliyor. Aynı zamanda zararlı egzoz gazı atıklarını da azaltan turbo, motorun ömrünü uzatıcı etkiye de sahip.
Hem benzinli hem de dizel araçlarda sıklıkla kullanılan turbo, bir güç artırma ünitesi olarak tanımlanabilir.
Çık anayola, bas şöyle 6k 7k devire kadar. Sonra sal gazı "çuçuçuçu" diye ses gelirse turbo vardır.
Benzinli araçların devir aralığı daha geniş olduğundan turboya ihtiyaçları yok, turbo kullanılanlarda genelde daha düşük hacimli eco sınıf motorlar oluyor, hacim düşüklüğünden kaynaklanacak tork düşüklüğü turbo ile hallediliyor.
Günümüz şartlarında ise benzinli motorlar dahi turbo beslemeli olarak kullanıcıya sunulmaktadır. Turbo, yanma odasından çıkan egzoz gazının enerjisini kullanan bir hava motorudur. Yanma odasının içerisine soğuk hava basarak; yanmanın verimini artırır.
İlgili 28 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
HER ARACA TURBO TAKILIR. MODİFİKASYON YAPILIR. TABİ BİLİNÇLİ YAPMAK KAYDIYLA. İlk önce turbonun takılmasından bahsedelim.Turbonun montajı için (orta ve yüksek basınç diye tabir edilen)Motorda istenilen sisteme göre değişiklikler yapmak zorunludur.
Söz konusu turbolu motor, GR Yaris ve GR Corolla modellerinde bulunan, 3 silindirli ve 1.6 litrelik ünitenin ta kendisi. Toyota'nın turbo takviyesi, ikinci nesil GR86 modelini 300 beygir güce ve 400 Nm torka ulaştırıyor.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
1.4 lt hacmindeki benzinli ünite turbonun hakkını gerçekten de veren motorlardan bir tanesi. 1353 cc hacmindeki, 4 silindirli motor, 6000 d/d'de 140 HP güç ve 1500 d/d'de 242 Nm tork üretiyor.
Turbo motor aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışıyor. Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans gösteriyor.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
dizelin binek araçlarda bu kadar yaygınlaşmasının ve tutulmasının nedeni turbo besleme sistemleridir ve tüm dizel motorlarda artık turbo olmazsa olmazdır. benzin fiyatları böyle giderse yakında turbosuz benzinli araç da göremeyebiliriz.
Turbo motor silindirlerine daha fazla hava girmesini sağlar. Bu sayede silindir içerisinde daha fazla yanma elde edilir ve ortaya daha fazla güç çıkar. Günümüzdeki turbolu araçlar hava yakıt karışımını çok hassas bir şekilde ayarlayarak araçların hem performanslı hem de verimli olmasını sağlamaktadır.
Atmosferik Motor Nasıl Anlaşılır? Atmosferik motorları, motor isminden genellikle anlamak mümkündür. Çünkü turbo motorlarda “T” harfli kısaltmalar bulunur. Bunun dışında atmosferik motorlar, turbo motorlara göre ilk çalıştırmada çok daha hızlı bir kalkış yapar.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Bu durumlar turbonun bir zarara uğradığının göstergesi olabilir. Bu sebeple turbo derhal kontrol ettirilmelidir ve sorun var ise o araç daha fazla kullanılmadan hemen tamir ettirilmelidir. Turbosu bozuk olan aracı sürekli kullanmaya devam etmek ve bu sorunu görmezden gelmek araca çok daha büyük zararlar verebilir.
1.5 litre hacimli ve 3 silindirli olan motor, turbo beslemeye sahip değil. Buna rağmen maksimum torkunu 200 d/d'lık bir bant boyunca üretebilmesi ilginç. Tasarım olarak bir değişim geçirmeyen modele dışarıdan bakıldığında kaputunun altında hangi benzinli motorun bulunduğunu anlamaksa mümkün değil.
d4d turbo değilki. arkadaşlar corolla ve auriste kullanılan 1.4d4d motor turbo değil.190 nm torkuda yüksek basınç altında püskürterek elde ediyolar.turbo yok.
Turbo motorlar, atmosferik motorlarla aynı silindir hacmine sahip otomobillerde bile yüksek performans elde edilmesini sağlıyor. Silindir hacminin küçülmesi, motorlarda kullanılan metal parça sayısının ve ağırlığının azalması, tüm aksamların daha az enerji kullanarak hareket etmesine yardımcı oluyor.
Evet hocam. Çift turbo uygulaması ve ecu ile bu motor 220 beygire rahatça çıkıyor.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
Turbo revizyon maliyetleri otomobilin türüne ve motor hacmine göre değişmektedir. Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri