Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz.
Tırnakların üzerinde tırnağı koruyan yağ tabakası bulunur. Temizlik maddeleri de bu tabakanın zamanla yok olmasına ve tırnakların sararmasına neden olur. BAZI HASTALIKLAR: Tırnak sararması; tiroid rahatsızlığı, akciğer, diyabet ve sedef gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Doğuştan olabileceği gibi; liken planus ve darier gibi dermatolojik hastalıkların seyrinde de ortaya çıkabilir. Bunun dışında demir eksikliği anemisi ve hipertiroidi gibi sistemik hastalıklarda da gözlemlenebilir.
Tırnakların nefes alması sağlanmalıdır. Şeker hastalarında ve sürekli ilaç kullanan kişilerde tırnak sararması daha sık görülür. Sigara kullananlarda nikotinden dolayı tırnak sararır. Kullanılan temizlik ürünleri ve diğer kimyasal içeren ürünler tırnakların üst katmanında bulunan yağ tabakasını sarartmaktadır.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
İlgili 32 soru bulundu
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Tırnaklarınızı bir hafta boyunca limonla veya limon suyuyla ovun. Ertesi hafta, yine bir hafta boyunca tırnaklarınızı 15 dakika kadar sütte bekletin. 15 dakikanın sonunda sütten çıkardığınız tırnaklarınızı maden suyuyla yıkayın. Tırnaklarınız normal rengine dönene kadar bu yöntemi tekrarlamaya devam edin.
Sarı tırnak sendromu; sarı renkli tırnaklar, lenfödem ve plevral efüzyon triadından oluşan genellikle otozomal do- minant geçiş gösteren bir hastalıktır. Bu yazıda doğuştan itibaren lenfödem, perikardial effüzyon tanısıyla takip edi- len ve sarı tırnak sendromu tanısı konulan 13 aylık bir kız çocuğu sunulmuştur.
Tırnağın mantar hastalıklarında çoğunlukla tırnak uçlarından bazen yanlardan başlayan sarı, kahverengi, yeşil renk değişikliği ve kalınlaşma oluşur.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Çünkü d vitamini, vücudun ve metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlayan yegane vitamindir. 4- Tırnak ve saç dökülmesi: İleri uçtaki D vitamini eksikliklerinde hem tırnaklar hem de saçlar hızla dökülür.
RENKSİZ TIRNAKLAR: Sağlıklı bir tırnağın rengi dokunulduğundan pembe- pembemsi beyaz olmalıdır. Eğer tırnaklarınız mat ya da çizgi çizgi başka renk ise gizli bir sağlık probleminiz olabilir. Yeşil tırnaklar, bakteriyal enfeksiyonun göstergesidir. Kırmızı çizgiler, kalp kapağı enfeksiyonunun işareti olabilir.
Peroksit Ve Kabartma Tozu: Küçük bir kabın içinde 2,5 yemek kaşığı kadar kabartma tozunu ve 1 yemek kaşığı kadar hidrojen peroksiti karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra ucu pamuklu bir çubukla karışımı tüm tırnağınıza sürün. 3 dk kadar tırnağınızda beklettikten sonra suyla yıkayarak durulayın.
Tırnak plağında ve tırnak yatağında aşırı melanin yapımı, bakır ve bazı ilaçların birikimi tırnak rengini değiştirebilmektedir. Tırnak altında kanama ve sonrasında kan yıkım ürünleri olan hemosiderin tırnak içerisinde enk değişikliğine neden olabilmektedir.
Tırnak yüzeyinde oluşan tırtıklar sağlığınız hakkında bazı sorunların habercisi olabilir. Yaşlılık ve yetersiz beslenme nedeniyle tırnaklarda dalgalanma olabileceği gibi böbrek ve tiroid bezi gibi daha ciddi hastalıklarında işareti olabilir.
Dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak gerekli kan laboratuvar incelemesi gerekir.
Tırnak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Tırnak hastalıkları için hastanelerin Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır. Fakat mantar oluşması halinde cildiye bölümleri, gerekli tedavi yöntemlerinin belirlemesinde görevli olmaktadır.
eğer bir hastalık yüzünden değilse ve oje, sigara, yaprak sarma, bamya ayıklama, çamaşır suyu kullanma gibi sebeplerden sarardıysa limon ve beyazlatıcı etkili diş macunu karışımını 15 dakika tırnakta beklettikten sonra tırnak üstü hafifce törpülenince sarılıktan eser kalmıyor. denendi, onaylandı.
Bir makyaj ürünü olan Kalyon Sararmayı Önleyici Cila, temiz ve kuru tırnaklar üzerine uygulanır. Fırçası yardımıyla oje gibi sürülen cilayı tek kat uygulamak yeterlidir. Tırnakların doğal ve sağlıklı rengine dönüşmesi için, tırnak bakım ürünü olan Kalyon sararmayı önleyici cilanın düzenli kullanımı önerilir.
Oral antifungal ilaçlar: Bu ilaçlar genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir çünkü enfeksiyonu topikal ilaçlardan daha hızlı temizler. Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Çinko eksikliğinin en yaygın nedeni beslenmeye ilişkin sorunlardır. Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri