Serotonin eksikliği tanısı konmasında yardımcı olabilecek bazı serotonin eksikliği belirtileri şunlardır: Ruh hali değişiklikleri, endişe, depresyon, anksiyete bozuklukları Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) Panik atak.
Gamma-aminobütirik asit (GABA), kortizol ve serotonin adı verilen nörotransmitter ve hormon işlevi gösteren maddeler, panik atak gelişimin rol oynayabilen kimyasallar arasında yer alır.
Noradrenalin yükselirse gerginlik olur. Dopamin yükselirse şizofreni gelişir. Bunların dengede olması gerekir. Kronik stres beyinde CRF artışı ve bunun yoluyla bu üç nörotransmitteri (serotonin, dopamin ve noradrenalin) etkileyerek depresyona neden olabilmektedir.
Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Oksitosin eksikliği mutsuzluğa sebep olur. Beraberinde stresli, gergin, huzursuz, depresyona eğilimli durumlar oluşabilir. Oksitosin hormonu, tıbbi tedavilerde de yerini almıştır, ilaç olarak da kullanılır. Endorfin hormonu vücudumuzun morfinidir.
İlgili 24 soru bulundu
Anksiyete bozukluğu, beyinde ruh hali düzenleyici olarak görev yapan serotonin ve noradrenalin isimli beyin kimyasallarının dengesizliği durumunda ortaya çıkar.
Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Beyindeki bilgi akışı üzerindeki etkisi bulunan dopamin mutlu ve sosyal bir kişilik ile birlikte özgüven ve başarı hissini artırarak mesleki hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlamaktadır.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Hipotiroidi, beyninizdeki serotonin hormonu seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle depresif hissetme, hafızanın zayıflaması, zihnin bulanıklaşması gibi şikayetler oluşmaktadır. Hipertiroidizm ise fazla tiroid hormonu nedeniyle; panik atak, anksiyete ve düşük konsanstrasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Normal seviyelerde mutluluk hormonuna sahip kişiler odaklamış, duygusal olarak dengeli, mutlu ve sakin olurlar. Bu kişilerde ani duygudurum değişiklikleri ya da psikolojik ataklar genellikle görülmez. Serotonin eksikliğinde ise kişilerde depresyon, anksiyete ve diğer birçok duygudurum bozukluğu görülür.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Yüksek Serotonin Düzeyi
Örneğin, yüksek serotonin düzeyleri baş ağrısı, bulantı, kusma, kalp atışının hızlanması gibi fiziksel belirtilere neden olabilir. Ayrıca, yüksek serotonin düzeyleri agresif davranışlar, düşünce bozuklukları ve halüsinasyonlar gibi ruhsal belirtilere de neden olabilir.
Klinik olarak hipotiroidi belirtisi göstermeyen, hafif TSH yüksekliğiyle seyreden subklinik hipotiroidi vakaları depresyonu dirençli hale getirmekte ve çoğu kez gözden kaçmaktadır. Hipotiroidi saptanan olguların yarısında klinik olarak depresyon görülmektedir.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Korku durumunda salgıladığımız başlıca hormon adrenalindir.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Tiroid bezinin hastalıkları genel olarak gürültülü seyrederken, Haşimato daha sessiz ve derinden seyreder. Hemen her sistemik hastalığı tetikler, depresyondan panik atağa kadar pek çok ruhsal bozukluklara yol açar.
Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Ancak panik atak bozukluğundan muzdarip bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak, hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Vitaminleri ihmal etmeyin
Çünkü B6 vitamini serotonin seviyesine etki etmektedir. Bunun yanı sıra B9 ve B12 vitaminleri de serotonin seviyelerini etkilemektedir. Peynir, keten tohumu, kırmızı et ve karaciğer gibi besinler bu vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Öfkenin sağlıklı her insanda bulunan, beyinde belli ödül sistemlerini aktif hale getiren bir duygu olduğunu belirten uzmanlar, “Öfke, adrenalin salınımına yol açar, stres hormonu kortizol düzeyini azaltır. Bu yüzden doğal bir ödüllendiricidir, zamanla bağımlılığa dönüşebilir” dedi.
Spreyde oksitosin ve D-sikloserin adlı hormonlar bulunuyor. Oksitosin insan duygularını kontrol eden bir hormon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri