Doğuştan olabileceği gibi; liken planus ve darier gibi dermatolojik hastalıkların seyrinde de ortaya çıkabilir. Bunun dışında demir eksikliği anemisi ve hipertiroidi gibi sistemik hastalıklarda da gözlemlenebilir.
Tırnaklarınıza iyi bakmıyorsanız mantar oluşabilir. Bu durum da sararma yapabilir. Bunun yanı sıra sık sık oje sürüyorsanız tırnaklarınız havasız kalıp sararabilir. Bunların yanı sıra böbrek, akciğer, karaciğer sorunlarından ve şeker hastalığından dolayı da tırnaklarda sararma görülebilir.
Eğer tırnaklarınız resimde görüldüğü gibi beyazsa bu hepatit veya başka bir karaciğer rahatsızlığının belirtisi olabilir. Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır ve anemi, karaciğer rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ya da hipertirodizm habercisi olabilir.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
İlgili 15 soru bulundu
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Tırnak Sararması Hastalık Belirtisi Olabilir
Tırnak renk ve yapısal değişikliklerinin muayenesi, mutlaka uzman dermatologlarca yapılmalı; tüm el ve ayak tırnakları muayene edilmeli. Ayrıca doktor tarafınca uygun görülen tetkikler yapılmalı; tetkik değerlerine göre önerilen tedaviler düzenli bir şekilde uygulanmalı.
Tırnak sararması genellikle oje kullanımı nedeniyle meydana gelir. Ancak çeşitli enfeksiyonlar, tırnak mantarı ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar da tırnak sararmasına neden olabilir.
Sarı tırnak sendromu; sarı renkli tırnaklar, lenfödem ve plevral efüzyon triadından oluşan genellikle otozomal do- minant geçiş gösteren bir hastalıktır. Bu yazıda doğuştan itibaren lenfödem, perikardial effüzyon tanısıyla takip edi- len ve sarı tırnak sendromu tanısı konulan 13 aylık bir kız çocuğu sunulmuştur.
Akciğer bronşial kanserlerinde görülen parmaklarda çomaklaşma ise çok daha hızlı gelişmektedir ve ağrılıdır. Ellerde bu değişiklikler özellikle ilk 3 parmakta daha rahat görülmektedir. Proksimal tırnak katlantısında ödemin saptanması. Erken dönemde tırnak yatağında ve tırnak çevresi dokularda ödem gelişmekte.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Kalp atışlarının anormal olarak göğüs bölgesinde yada göğüs kenarında hissedilmesidir. Özellikle normalden hızlı ve düzensiz, terleme veya bayılmanın eşlik ettiği bu çarpıntılar kalp hastalığını işaret etmektedir. Bu hasta grubunun erken dönemde EKG ve ritim holter incelemesinin yapılması gerekir.
Bir çay kaşığı karbonatı bir çay kaşığı yoğurtla karıştırın. Tırnaklarınızı bu karışımla ovun ve hemen yıkayın. Yalnız dikkat; bu yöntemi haftada 3 günden fazla uygulamayın. Son olarak eski bir diş fırçasının üzerine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkıp tırnaklarınızı iyice fırçalayın.
RENKSİZ TIRNAKLAR: Sağlıklı bir tırnağın rengi dokunulduğundan pembe- pembemsi beyaz olmalıdır. Eğer tırnaklarınız mat ya da çizgi çizgi başka renk ise gizli bir sağlık probleminiz olabilir. Yeşil tırnaklar, bakteriyal enfeksiyonun göstergesidir. Kırmızı çizgiler, kalp kapağı enfeksiyonunun işareti olabilir.
Tırnak plağında ve tırnak yatağında aşırı melanin yapımı, bakır ve bazı ilaçların birikimi tırnak rengini değiştirebilmektedir. Tırnak altında kanama ve sonrasında kan yıkım ürünleri olan hemosiderin tırnak içerisinde enk değişikliğine neden olabilmektedir.
Tırnağın mantar hastalıklarında çoğunlukla tırnak uçlarından bazen yanlardan başlayan sarı, kahverengi, yeşil renk değişikliği ve kalınlaşma oluşur.
Tırnaklar, parmaklardaki canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bu yüzden, egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt sorunları tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Ayrıca vücutta protein, kalsiyum, çinko veya A vitamini gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de tırnak yüzeyinde dalgalanmaya neden olabilir.
eğer bir hastalık yüzünden değilse ve oje, sigara, yaprak sarma, bamya ayıklama, çamaşır suyu kullanma gibi sebeplerden sarardıysa limon ve beyazlatıcı etkili diş macunu karışımını 15 dakika tırnakta beklettikten sonra tırnak üstü hafifce törpülenince sarılıktan eser kalmıyor. denendi, onaylandı.
Tırnak Turunculaşması
Turuncu renge dönen tırnak, sarı, yeşil, siyah renklerde de olduğu gibi mantar enfeksiyonuna maruz kalmış olabilir. Tırnağın kökünden lunulaya kadar tamamını kaplayan bir renk olarak görülür.
Onikoliz tırnağın, altındaki deriden ayrılmasıdır. Tek başına ciddi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, onikoliz potansiyel olarak ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Hastanın onikolizin ne olduğunu ve ne anlama gelebileceğini bilmesi önemlidir, böylece tıbbi açıdan bilinçli kararlar verebilir.
Tırnak düşmesi hangi vitamin eksikliğinden olur? D vitamini eksikliğinde tırnak düşmesi çok sık yaşanır. Tırnakların sağlıklı şekilde uzaması için D vitamini almalısınız. Yeni doğan bebeklerde tırnak düşmesini önlemek için, tırnaklar uzunsa kesilmelidir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri