Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar. Ancak apse gelişimi varsa içinin boşaltılması gerekebilir.
Tırnak enfeksiyonlarında, tırnak mümkün olduğu kadar dipten kesilir. Günde bir defa DERMİFİN uygulanır ve tırnak içine doğru ovuşturulur. Hasta tırnağın bantla kapatılması uygun olur. Tedavinin başarısı için, DERMİFİN yeterince uzun bir süre uygulanmalıdır.
Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.
İlgili 34 soru bulundu
Paronişi olarak da bilinen dolama, bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan bir tür tırnak enfeksiyonudur. Bakteriler, tırnak kıvrımlarından cilde ulaşarak şişliğe ve kızarıklığa neden olur. Dolamanın birçoğu antibiyotiklerle iyileşebilmektedir.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Tırnaklarınız için en iyi uçucu yağların başında Çay Ağacı Yağı ve Kekik Yağı gelir. Haftada 3 kez tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize bir veya iki damla masaj yapın.
Tırnak batmasından şikayetçi olanlar her gece uykudan önce, çay ağacı yağını kullanarak tırnaklara pamuk yardımıyla masaj yapabilir. Çay ağacı yağının içinde bulunan maddeler, tırnaklarda oluşan ağrıyı ve şişliği dindirecektir. Çay ağacı yağını kullanmadan önce törpü ile tırnaklarınızı düzeltebilirsiniz.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Paronişinin irini drene edilmeli ve bulunduğu yüzeye de mupirosin kremi uygulanmalıdır. Eğer hasta bir çocuksa antibiyotik tedavisine başlanmalı, o da 2 günde bir kontrol edilmelidir. Paronişi vakalarında çok sık olmamakla birlikte irin tırnağın altında gelişir ve komple bir drenaj için tırnağı çekmek bile gerekebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir. Tırnak batmasında iltihap başladığında ağrı çok daha şiddetli bir hal alır ve parmakta zamanla ayağa doğru ilerleyen şişlik, kızarıklık akıntı gibi belirtiler eklenir.
Sabunlu sıcak su banyosu: Etkilenen ayağın suya sokulması, şişliğin azaltılmasına ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayağı günde üç kez, her seferde 20 dakikaya kadar ılık ve sabunlu suda bekletmek etkili sonuçlar verebilir. Zeytinyağından yapılan kastilya sabunu iyi bir seçenektir.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Tırnak nemlendirme konusunda en etkili doğal ürünlerin başında zeytinyağı geliyor. Zeytinyağı tırnakları besler ve daha sağlıklı bir şekilde uzamalarına yardımcı olur. Üstelik uygulaması da çok kolaydır. Tek yapmanız gereken; tırnaklarınızı zeytinyağı ile nazikçe ovmak.
Tırnak batmasının erken evresinde ağrıya ve fonksiyon kayıplarına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve cerrahi işlemden kaçınmak gereklidir. Tırnaklar doğru kesilmeli, geniş ve konforlu ayakkabı kullanılmalı ve ılık ayak banyosu sonrası tırnağa vazelinle masaj yapılmalıdır.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Her tırnak batması durumunda bir cerrahi işleme gerek yoktur. Hafif batma durumunda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygun olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanır.
El ve parmak enfeksiyonlarının çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem vermediğimiz veya yeterli tedavi görmediğimiz yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlar bulunur.
FUCİDİN H, enfeksiyonun eşlik ettiği veya enfeksiyon riski taşıyan kontakt dermatit veya atopik dermatit dahil olmak üzere dermatit (genellikle enflamasyon, kızarıklık, kabuklanmış yara ve kaşıntı ile seyreden ve alerjik kaynaklı da olabilen ekzema tipi deri hastalıkları) tedavisinde kullanılır.
Kronik dolama genellikle iki yada daha fazla parmakta görülür. Tırnak etrafındaki doku şiş, kızarık ve gergindir. Tedavi edilmezse zamanla tırnakların rengi ve şekli bozulur, tırnak kalınlaşır ve rengi koyulaşır. Apse oluşumu akut dolamaya göre daha nadir görülür.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri