Ses aralığı 3,5 oktavdır. Bu ses genişliği içerisindeki Diatonik ve Kromatik büütün sesler elde edilir. Kalın sesleri için FA anahtarı, ince sesler için dördüncü çizgi DO Anahtarı kullanılır.
Bu iki grupta da kendi içlerinde, tenor ve bas trombon olarak ikiye ayrılır. Bir dönem alto ve kontrbas trombonlarda kullanılmış olsa da günümüzde en çok tercih edilen bas ve tenor trombonlardır.Sürgülü trombonlar, tenor ve bas olarak iki gruba ayrılır. Yapısal olarak pistonlu trombondan pek farklı değildir.
Trombon bakır nefesli bir çalgıdır. Ağızlık, kulis ve kalak olmak üzere üç bölümden oluşur. Fincan biçimli bir ağızlığa dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarır. Boru uzunluğunu değiştiren ve kulis olarak da bilinen bir sürgüsü vardır.
Trombon, kendi üzerinde iki defa katlanan silindirik bir borudan oluşan bakır ve pirinç alaşımlı bakır üflemeli bir çalgıdır.
Trombon Hangi Müzik Türünde Kullanılır? Üflemeli bir çalgı olan trombon; genellikle caz, klasik müzik, konser bantları, orkestralar ve pop müzik türünde kullanılabilir. Bu müzik aleti, genellikle büyük bantlar ve orkestralar için yazılmış müzik eserlerinde solo ya da eşlikçi olarak tercih edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Trombon, üflemeli ve bakır nefesli çalgılar grubunda bulunan bir çalgı çeşididir. Fincan biçimli bir ağızlığa dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarmaktadır. Boru uzunluğunu değiştiren ve "kulis" adı verilen bir sürgüsü vardır. Bu sürgü trombonun farklı notalarda ses çıkarabilmesini sağlar.
Senfoni, Opera ve Müzikallede kullanılır. Trombon, Batı Klasik Müziği Orkestrasına ilk kez (sağır) Beethoven'ın Beşinci Senfonisinde kullanılarak girmiştir. Sesinin oktavı türüne göre değişir ve türlerine göre SOL, DO, FA Anahtarı ile yazılır.
Pistonlu trombon: Tenor ve bas olarak iki gruba ayrılan pistonlu trombonlar, si bemol ya da do sesine göre yapılır, Do ve fa anahtarları kullanılır. Piston mekanizması üç ses bölgesini kapsamaktadır. Kalın bölgenin ses rengi boğuktur ve bu bölgeden temiz ses çıkartmak zordur.
İngiliz kornosu veya kor angle, üflemeli bir çalgı olan obuanın bir çeşididir. Bu çalgı Türkçede olduğu gibi tüm dillerde de "İngiliz kornosu" olarak adlandırılmakla birlikte ne İngilizlerle ne de korno ile bir ilgisi vardır. Normal obua dan daha büyük ve uzundur, ve sesi daha kalındır.
Trombonun yapısı, genellikle pirinçten yapılır ve çoğu trombon, yuvarlak bir açılı ucu olan geniş bir boruyla sonlanır. Trombonun boğazı, belirli bir ton aralığını elde etmek için çalıcının sürgüyü çıkarması veya geri itmeleriyle uzatılabilir veya kısaltılabilir.
Trombon, üflemeli ve bakır nefesli çalgılar grubunda bulunan bir çalgı çeşididir.
Kalak, ağızlık ve kulis olarak üç ana parçadan oluşan trombon, ilk defa XV. yüzyılda sürgülü trompetin geliştirilmiş hali olarak ortaya çıkmıştır.
Obua, kamışlı ağaç üflemeli çalgılar içinde yer alır. Obuanın içinde yer aldığı tahta üflemeli çalgılar ai- lesinin diğer üyeleri flüt, klarnet, fagot ve saksafondur. Obua, alt kısmı geniş, üst tarafa doğru daralan konik biçiminde bir yapıya sahip olup, çift yapraklı kamışla çalınır.
Trompetin ses aralığı, sol anahtarında gösterilen, altta ek çizgilerle yazılan fa# den, üstteki ek çizgiyle yazılan do sesine kadardır. Bu ses aralığı 2.5 oktav demektir. Günümüz modern orkestra eserlerinde üst sınır giderek genişlemektedir.
Enstrümanın türleri. Tizden pese doğru Alto-Tenor-Bas ve Kontrbas trombon bulunmaktadır. Bas ve Kontrbas Trombon yine klasikleşmiş eserlerde (Senfoni ve Opera gibi) veya çok olmamasıyla beraber solist olarak da kullanılır. Buna ek olarak Caz ve Piston trombonlar belirli tür müziklerde sıkça kullanılır.
Trompet, bakırdan yapılmış olan ev bir ağızlık ile içe doğru kıvrılmış olan silindir şeklindeki borudan oluşmuş üflemeli bir çalgıdır. Ağız kısmı konik şeklinde olan keseye benzeyen ağır bir yapıdır. Ağırlık kısmı sığ biçimde olan trompetin bu özelliği sese canlılık ve çınlama özelliği katar.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Üflemeli çalgılar tipik olarak iki aileye ayrılır: Bakır nefesli çalgılar (kornolar, trompetler, trombonlar, öfonyumlar ve tubalar) Tahta nefesli çalgılar (blokflüt, flütler, obualar, klarnetler, saksafonlar ve fagotlar)
Tuba, alt bölümünde birkaç kavis içerebilen genellikle büyük bir çalgıdır. Müzisyenler, bir omuz askısı kullanarak çalgıyı taşır ve çalarken ağızlık parçasını çevreleyen dudakları titreştirerek müzik üretirler. Tuba, bas ve tenor sesleri üretebilir ve genellikle diğer bakır üflemeli çalgılara destek sağlar.
Başlıca nefesli çalgıların isimleri ney, flüt, klarnet, yan flüt, kaval, zurna, mızıka, trompet, tulum, bariton, obua, saksafon, fagot ve melodikadır.
Fagot, ahşap nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir enstrüman olan Curtal'dan, 16. yüzyıl'da Avrupa'da türemiştir. Ses aralığı (İng.: range) 3,5 oktav olan, akçaağaç, ahşabı ve metal borudan yapılan fagotun uzunluğu 1,3 metre, borunun açılmış haliyle 2,5 metredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri