Türk ve Batı Müziğinde kullanılan sesler Bu nedenle böylesi bir ses dizisine sekizli (oktav) adı verilmektedir. Bu seslerden beşi arasında (Do-Re, Re-Mi, Fa-Sol, Sol-La ve La-Si) tam ses aralığı var iken, ikisi arasında (Mi-Fa ve Si-Do) yarım ses aralığı bulunmaktadır.
Türk Sanat Müziği ne kromatik açılımı,4 ne de geniş aralıklı dizileri (5 veya 6 perdeli diziler) tanır. Kullanılan skala bir oktavda 7 sesten meydana gelir ve aşağıda gösterilen üç farklı ikili aralığın her birinden ikişer adet türetilerek oluşturulur.
Kadın ve erkeğin birlikte bulunduğu koro gurubuna, her iki cinsin de eserleri rahat icra etmeleri için yerinden dört ses aşağıdan çalarız. Mesela; LA kararlı Hicaz makamını koro ya 4 ses aşağıdan “Mİ” kararlı çalarız. SOL kararlı Rast makamını 4 ses aşağıdan RE kararlı çalarız Buna da “YERİNDE DÖRT SES” deriz.
2-) Her makam kendi sekizlisini tiz perdelerden ya da pest perdelerden genişleterek büyütür. Buna makamın genişlemesi denir. 3-) Her makam, seyir olarak Çıkıcı, İnici-çıkıcı ya da İnici seyir özelliklerine sahiptir.
Günümüzde Geleneksel Türk Sanat Müziğinde hâlen kullanılmakta olan ses sistemi H. Sadettin Arel (1880-1955), Suphi Ezgi (1869-1962) ve S. Murat Uzdilek, (1891-1967) tarafından önerilip savunulduğu için Arel-Ezgi-Uzdilek sistemi olarak adlandırılan yirmi dört perdeli sistemdir.
İlgili 42 soru bulundu
Batı müziğinde yarım aralık=4,5 koma kabul edilerek 12 ses'ten oluşan tampere sistem oluşturulmuştur. Mi-fa aralığı ve si-do aralığı batı sisteminde 4,5 koma, Türk müziğinde ise 4 komadır. Türk müziğinde dokuz komanın 1-4-5-8-9 nolu olanları değişik makamlarda kullanılmıştır ve sistem 24 ses'ten oluşur.
İşte piyanoda kullanılan ses sistemi, dolayısı ile Batı Müziğinde kullanılan ses sistemi, genel itibariyle bu 12 yarım sesli (tampere) sistemdir. Türk Müziğinde ise bir oktavlık alan 53'e (elli üç) bölünmekte ve bu 53 sesten her birine bir koma adı verilmektedir. Yani bir oktavlık ses alanı 53 komadan oluşmaktadır.
Güçlü, genellikle ikinci dörtlü veya beşlinin ilk perdesidir ve parçanın ortalarında geçici karar perdesi olarak kullanılır. Yeden, genellikle parçanın bitişinde karar perdesinden önce kullanılan makamına göre yarım veya tam ses olabilen bitiş duygusunu güçlendirici sestir.
Bu özelliklere sahip olan makamlar basit makamlardır. Türk mûsikisi'nde 13 tane basit makam vardır.
Türk müziğinde 590 makam tespit edilmiştir. Ancak bunların birçoğu bugün kullanılmamaktadır (günümüzde 150 kadar makam kullanılsa da çoğunlukla eser verilen makam sayısı 40 civarındadır.
Tam 5'li (T5): 7 yarım sesten oluşur. Oktav (Tam 8'li): 12 yarım sesten oluşur. Herhangi bir gamın ilk ve son sesi arasındaki aralıktır.
İşte Türk Sanat Müziği hakkında merak edilenler. Türk Sanat Müziği, Klasik Türk Müziği olarak da bilinen bir müzik çeşididir.
1- Rast 2- Mâhur 3- Segâh 4- Hüzzam 5- Sûznâk 6- Hicazkâr 7- Kürdîlihicazkâr 8- Şevkefzâ 9- Acemaşîran 10- Acemkürdî 11- Sabâ 12- Dügâh 13- Bestenigâr 14- Evc 15- Hüseynî 16- Gerdâniye 17- Dilkeşhâverân 18- Evcârâ 19- Ferahnâk 20- Yegâh 21- Ferahfezâ 22- Sultânîyegâh 23- Şedaraban 24- Nihâvend 25- Neveser 26- Nikriz 27 ...
5.1 Çevresel Ses Düzeni, altı kanallı üç boyutlu ses sistemleri için kullanılan ortak addır. 5.1, ev sinemalarında en sık kullanılan yerleşim düzenidir. Beş tam bant genişliği kanalı ve bir düşük frekans efekt kanalı (".1 kısmı") kullanır. Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS, SDDS ve THX, ortak 5.1 sistemlerdir.
Çalışmada kullanılan çeşni kavramı şu şekilde tarif edilebilir: “Çeşniler, başlangıç ve bitiş notaları arasındaki seslerin belirli bir aralık düzenine göre diyatonik olarak sıralandığı ses kalıplarıdır” (Özek 2011: 2). Rast çeşnisi Türk Müziği Teorisi içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Hi-Fi ses sistemleri, orjinaliyle neredeyse aynı olan bir ses ortaya koyar. Bu, orijinal kaydın her ayrıntısının yakalandığı ve dinlediğiniz sesle orijinali arasında çok az fark göreceğiniz anlamına gelir.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Klasik Türk müziğinde yer alan ve bulmacalarda sorulan makam isimleri şunlar olmaktadır: neva, maye, eviç, ırak, saba, mahur, uzzal, zavil, hisar, arazba, evcara, bayati, rehavi, nikriz, canfeza, isfahan şeklinde sıralanmaktadır.
Türk ve Arap mûsikisinin en temel özelliğini belirleyen mûsiki terimi. Türk mûsikisinde bir perde ve makamın adı.
"Beste" Kâr formundan sonra en geniş kapsamlı müzik eseridir. Beste, dört haneli olarak yapılır. Her hane bir mısraı kapsar.. Her mısranın sonunda "Terennüm" adı verilen nağmeler bulunur.
ideal bir şarkıcının ses oktavının iki buçuk olması yeterlidir. üç oktav standardın üstüdür. üç buçuk ve üzeri zor bulunan bir ses aralığıdır. piyano başında birtakım teknikler ile piyanodaki tuşlara basılır ve kişi bu sesleri kendi ağzından tanımlar, çıkarmaya çalışır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur.
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri